Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Järvenpään kaupungin perusopetuksen järjestyssäännöt

JARDno-2024-782

Valmistelija

  • Jaana Jääskä, Opetuksen asiantuntija, jaana.jaaska@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perusopetuslain seitsemännen luvun 29 § mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Lain mukaan opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Opetushallitus on laatinut ohjeet 1/012/2016 järjestyssääntöjen laatimiseen 23.3.2016. Järvenpään kaupungin perusopetuksen ja koulujen järjestyssäännöt ovat olleet edellisen kerran käsittelyssä Lasten ja nuorten lautakunnassa 8.2.2017. Järvenpään kaupungin perusopetuksessa on käytössä järjestyssääntöjen yhteinen osio, jota kaikki noudattavat sekä tämän lisäksi koulukohtaiset toimintaohjeet tai järjestyssäännöt riippuen, miten koulut ovat ne nimenneet. Nämä yhdessä toimivat yhteisen osion kanssa koulun järjestyssääntöinä.

Järjestyssääntöjen yhteistä osuutta on uudelleentarkasteltu opetuspalveluissa lukuvuoden 2023-2024 aikana. Asiaa käsiteltiin perusopetuksen johtotiimissä loppuvuodesta 2023 ja rehtorikokouksessa keväällä 2024. Tuolloin päätettiin, että yhteisen osion lisäksi koulut laativat koulukohtaiset toimintaohjeet syksyllä 2024 järjestyssääntöjen yhteisen osion pohjalta. Järjestyssääntöjä on valmisteltu työryhmässä, johon kuului kaksi rehtoria, virka-apulaisrehtori ja kaksi hallinnon työntekijää.

Keväällä 2024 laadittiin Järvenpään kaupungin perusopetuksen huoltajille ja koulujen oppilaskunnille kysely, jossa kysyttiin, mitä voimassa oleviin järjestyssääntöihin halutaan lisätä, mitä poistaa tai tarkentaa. Saatiin kuusi vastausta oppilaskunnalta, 537 vastausta perusopetuksen huoltajilta ja 34 vastausta esiopetuksen huoltajilta. Päivittämistyön aikana järjestyssäännöt lähetettiin kahteen kertaan kouluille kommentoitavaksi, jonka jälkeen kommenttien pohjalta niitä muokattiin. Järjestyssääntöjä on myös kommentoitu oppimisen tuen kehittämisryhmässä ja opetuspalveluiden hallinnossa. Tämän lisäksi perusopetuksen opettajia ja ohjaajia kuultiin Haastavat tilanteet ja kohtaamiset -koulutuskokonaisuuden yhteydessä. Henkilöstön arjessa kohtaamissa haastavissa tilanteissa sanoitettiin sitä, millaisiin asioihin ohjeistusta kentällä kaivataan juuri nyt. Reilulla 400 opettajalla ja kymmenillä ohjaajilla oli mahdollista tuoda esiin oman työnsä kannalta tilanteita, joissa tarvitaan jotakin uudistusta. Tämä kuulemistyö on otettu huomioon järjestyssääntöjen päivittämisprosessissa.

Koulut päivittävät koulukohtaiset toimintaohjeet järjestyssääntöjen yhteisen osion pohjalta alkusyksystä 2024. Koulu vastaa järjestyssääntöjen ja koulukohtaisten toimintaohjeiden tiedottamisesta huoltajille. Järjestyssäännöt tulee käsitellä oppilaiden kanssa aina lukukauden alussa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä Järvenpään kaupungin perusopetuksen järjestyssäännöt liitteen 1 mukaisesti.

 

 

Kokouskäsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Perusopetuksen johtotiimi, perusopetuksen rehtorit, opetuksen asiantuntija