Hyvinvointilautakunta, kokous 28.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Työllisyysperusteisen toiminta-avustuksen käyttötarkoituksen muutos 2024 

JARDno-2022-2100

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sirkka Riikonen, osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö, sirkka.riikonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 9.11.2022 työllisyysperusteisen toiminta-avustuskäytännön kriteereistä sekä kokonaisuuden liittämisestä osaksi hyte-avustuksia.

Työllisyysperusteista toiminta-avustusta voidaan myöntää kolmannen sektorin toimijalle toimintaan, joka tukee järvenpääläisten työttömien työllistymistä avoimille työmarkkinoille esim. tarjoamalla tukea henkilön työelämätaitojen, kyseisen ammattialan osaamisen tai suomen kielen taidon kehittymiseen, opintoihin/avoimille työmarkkinoille hakeutumiseen, työelämään kuntoutumisessa, ammatinvalinnassa tai työelämään paluussa pitkän työmarkkinoilta poissaolon jälkeen.

Avustusta voidaan myöntää hakijalle, joka

  • työllistää vähintään 6 kk työttömänä olleen järvenpääläisen henkilön vähintään 3 kk:n pituiseen osa- tai kokoaikaiseen työsuhteeseen tai oppisopimussuhteeseen (palkkatuella tai ilman)

Mikäli kyseessä on maahanmuuttajataustainen henkilö tai henkilö, jolla on tarve parantaa suomen kielen osaamistaan, riittää 3 kk:n työttömyys:

  • hakija ottaa työttömän henkilön vähintään 3 kk:n pituiseen, ei-työsuhteiseen työllistymistä edistävään, kirjalliseen sopimukseen perustuvaan toimintaan, esim. työkokeiluun (Te-toimisto sopijaosapuolena), työssäoppimisjaksolle (opiskelijaharjoittelijan työssäoppiminen), kuntouttavaan työtoimintaan tai muuhun ei-työsuhteiseen toimintaan.

    ​​​​Vapaaehtoistyötä ei rinnasteta em. sopimuksiin.

Toiminta-avustuksen käyttökohteet

Toiminta-avustusta voi saada

  • uuden tai jo työsuhteessa olevan henkilön palkkauskustannuksiin, joka tukee toiminnassa olevia työttömiä henkilöitä heidän tehtävissään ja jonka palkkauskustannuksiin Te-toimisto ei myönnä palkkatukea
  • palkkatuella työsuhteeseen palkatun työttömän järvenpääläisen henkilön palkan sivukustannuksiin (1.1.2023 alkaen kunta voi myöntää tukea vain palkkatuella palkatun henkilön palkan sivukustannuksiin)
  • tilakustannuksiin
  • muihin toiminnan kustannuksiin

Avustusta ei voi käyttää

  • työttömän henkilön varsinaisiin palkkakustannuksiin, mikäli palkkaamisen tueksi saadaan jo Te-toimiston myöntämää palkkatukea (1.1.2023 alkaen kunta voi myöntää tukea vain palkkatuella palkatun henkilön palkan sivukustannuksiin)
  • työttömiä henkilöitä heidän toiminnassaan tukevan henkilön palkkakustannuksiin, jotka ovat syntyneet ennen avustuskauden alkamista
  • toimintaan, jota joku toinen taho myös rahoittaa

Työllisyysperusteista toiminta-avustusta hakevan tahon tulee arvioida toimintasuunnitelmassaan, miten se tukee toiminnassaan järvenpääläisten työllisyyttä ja montako järvenpääläistä työtöntä henkilöä se aikoo työllistää vähintään 3 kk:n pituiseen osa- tai kokoaikaiseen työsuhteeseen tai oppisopimussuhteeseen (palkkatuella tai ilman) tai ottaa vähintään 3 kk:n pituiseen, ei-työsuhteiseen toimintaan.  

Tuki on harkinnanvaraista ja sitä myönnetään määrärahojen puitteissa. Toiminta-avustusta haetaan kahden (2) vuoden toimintakaudelle kerrallaan. Myönnettävään toiminta-avustukseen vaikuttavat työsuhteeseen työllistettyjen ja ei-työsuhteiseen toimintaan sijoitettujen työttömien henkilöiden määrät ja sopimusten pituudet. Myönnetty toiminta-avustus laitetaan maksuun toimintavuosi kerrallaan hakijan toimitettua pyydetyt selvitykset.

Työllisyysperusteisen toiminta-avustuksen haku toimintakaudelle 2023-2024 oli avoinna ajalla 8.12.2022-17.1.2023. Hakuaikana saapui kolme (3) kpl hakuehdot täyttävää hakemusta (kooste liitteenä).

KMK, KS

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää työllisyysperusteisen toiminta-avustuksen myöntämisestä asian kuvaustekstissä kuvattujen tuen kriteerien ja liitteenä olevan taulukon pistemäärien mukaisesti Setlementti Louhela ry:lle, ViaDia Keski-Uusimaa ry:lle ja Siskot ja Simot ry:lle.

 

Käsittely

Satu Haaparanta ja Pia Valonen ilmoittivat esteellisyydestä § 8. Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 5 (yhteisöjäävi) ja poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi klo 17.53-18.09. 

Osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö Sirkka Riikonen selosti asiaa. 

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 18.09–18.18.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

Pia Valonen, Satu Haaparanta

Valmistelija

Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Työllisyysperusteiset avustukset

Järvenpään kaupunki maksoi työllisyysperusteista toiminta-avustusta kolmelle yhdistykselle Hyvinvointilautakunnan päätöksen 15.2.2023 §8:n perusteella. Päätös tehtiin vuosille 2023–2024.

Vuonna 2023 avustuksia maksettiin seuraavasti:

1.       Siskot ja Simot ry 100 €, JARDno-2023–60 

2.       Setlementti Louhela ry 12 782 €, JARDno-2023–76

3.       ViaDia Keski-Uusimaa ry, 7 118 €, JARDno-2023–62

 

Hyvinvointilautakunnan päätöksessä todetaan, että ”Myönnetty toiminta-​avustus laitetaan maksuun toimintavuosi kerrallaan hakijan toimitettua pyydetyt selvitykset.”

1.       Siskot ja Simot ry

Saadun selvityksen mukaan yhdistys ei hae vuoden 2024 toiminta-avustuksen maksatusta.

Peruste: Yhdistys ei aktiivisesta yrittämisestään huolimatta onnistunut rekrytoimaan vuodelle 2023 palkkatukeen oikeutettua työntekijää ja palkkatukityöllistäminen vaikuttaa jatkossakin haastavalta.

Tämän perusteella katsotaan, että vuoden 2024 avustuksen maksusta pidättäytyminen yhdistyksen pyynnöstä on perusteltua.

 

2.       Setlementti Louhela ry

Saadun selvityksen mukaan yhdistys ei hae vuoden 2024 toiminta-avustuksen maksatusta.

Peruste: Yhdistys ei ole pystynyt käyttämään heille myönnettyä avustusta ja se haluaa käyttää vuodelle 2023 maksetun avustuksen vuoden 2024 aikana.

Tämän perusteella katsotaan, että avustuksen siirtäminen vuodelta 2023 vuodelle 2024 on tarkoituksenmukaista, eikä erilliseen takaisinperintään ja uudelleen maksatukseen ole tarkoituksenmukaista lähteä.

 

3.       ViaDia Keski-Uusimaa ry

Saadun selvityksen mukaan yhdistyksen toiminta on päättynyt 3.1.2024 konkurssiin asettamisen johdosta.

Tästä syystä katsotaan, että vuoden 2024 maksusta pidättäytyminen on perusteltua.

 

Hyte-avustukset

Järvenpään kaupunki maksoi hyte-avustusta ViaDia Keski-Uusimaa ry:lle hyvinvointilautakunnan 26.4.2023 § 22 päätöksen mukaisesti 2 000 euroa vuonna 2023. Päätös tehtiin vuosille 2023-2024.

Saadun selvityksen mukaan ViaDia Keski-Uusimaa ry:n toiminta on päättynyt 3.1.2024 yhdistyksen konkurssin vuoksi. Tämän vuoksi vuodelle 2024 myönnettyä avustusta ei yhdistykselle makseta. Yhdistys ei ole raportoinut vuoden 2023 toiminnastaan 31.12.2023 mennessä. Konkurssipesälle varataan aikaa antaa selvitys 1.3.2024 mennessä.

Avustusten mahdollisiin uusiin kohdennuksiin palataan myöhemmin.

K-MK, KS

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee tiedoksi työllisyysperusteisista ja hyte-avustuksista annetun selvityksen.

 

Käsittely

Hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sirkka Riikonen, osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö, sirkka.riikonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: palvelupäällikkö Sirkka Riikonen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Kirsi-Marja Karjalainen ja erityisasiantuntija Anne Honkanen
 

Työllisyysperusteisen toiminta-avustuksen käyttötarkoituksen muutos

ViaDia Keski-Uusimaa ry:n toiminta päättyi 19.12.2023. Yhdistys on haettu konkurssiin 3.1.2024. ViaDia Keski-Uusimaa ry:lle oli varattu työllisyysperusteista toiminta-avustusta vuodelle 2024 yhteensä 7118 €, mutta se ei pysty käyttämään toiminta-avustusta em. syistä.

Setlementti Louhela ry:lle myönnettiin vuodelle 2023 yhteensä 12 782 € työllisyysperusteista toiminta-avustusta. Yhdistys ei antamansa selvityksen mukaan pystynyt vuonna 2023 järjestämään toimintaa suunnitellulla tavalla ja se on nyt pyytänyt lupaa toiminta-avustuksen siirtämisestä vuodelle 2024. Edellä mainitut muutokset on saatettu hyvinvointilautakunnan tietoon 7.2.2024 (§ 5). Setlementti Louhela ry:n kanssa on keskusteltu ja on sovittu, ettei vuoden 2024 myönnettyä työllisyysperusteista toiminta-avustusta jaeta. 

Yhteensä edellä mainitut avustukset ovat 19 900 euroa. Näiden työllisyysperusteisten toiminta-avustusmäärärahojen osalta on syytä tehdä käyttötarkoituksen muutos.

 

Käyttötarkoituksen muutoksen perusteet 

ViaDia Keski-Uusimaa ry:n konkurssin myötä yhdistyksen koordinoima Yhdessä Katettu-hävikkiruokatoiminta on ollut vaarassa keskeytyä vuoden 2024 alusta alkaen, mutta Järvenpään ev.lut. seurakunta ja Järvenpään kaupunki ovat yhteistyössä mahdollistaneet hävikkiruokaterminaalin toiminnan keskeytyksettä välivaiheen ajan.  

Setlementti Louhela ry on yhdistyskumppanina valmis ottamaan koordinointivastuulleen siirtyvän hävikkiruokatoiminnan toteuttamisen vuonna 2024 1.3. alkaen. Setlementti Louhela ry on ollut Yhdessä katettu verkoston jäsen ja pystyy täten ainoana toimijana ottamaan kokonaisvastuun toiminnasta. Lisäksi Järvenpään seurakunta on hyväksynyt yhteistyökumppaniksi kyseisen yhdistyksen.

Käyttötarkoituksen muutoksella turvataan keskeytyksettömän hävikkiruokatoiminnan jatkuvuus sekä kauppojen kanssa solmittujen sopimusten jatkuminen.

Esityksenä on, että Järvenpään kaupunki kohdentaa yllä mainitut työllisyysperusteiset toiminta-avustukset, yhteensä 19 900 €, hävikkiruokatoiminnan uudelleen käynnistämiseen ja toteuttamiseen vuoden 2024 aikana. Käyttötarkoitus, johon työllisyysperusteista avustusta on alun perin myönnetty, poikkeaisi toiminta-avustuksen myöntämisen alkuperäisistä kriteereistä. Oheismateriaalista olevasta toimintasuunnitelmasta käy ilmi toiminnan toteutus ja alustava talousarvio. Setlementti Louhela ry:ltä edellytetään tarkempaa talousarviota ja raportointia myönnetyn avustuksen käytöstä.  

Setlementti Louhelalle myönnettiin työllisyysperusteista toiminta-avustusta 2023-2024, kummallekin vuodelle 12 782 euroa. Setlementti Louhela ei ilmoituksensa mukaan kyennyt käyttämään vuodelle 2023 myönnettyä toiminta-avustusta, vaan haki lupaa toiminta-avustuksen siirtämiseksi vuodelle 2024. (Tämä saatettu lautakunnalle tiedoksi 7.2.2024.)

Keski-Uudenmaan kunnille on myönnetty STM:n valtionavustusta ruoka-aputoimintaan vuodelle 2024 (Hyvinvointilautakunta 7.2.2024, § 2) ja sitä käytetään osarahoituksena toiminnan toteuttamiseen Järvenpäässä. Valtionavustuksen käytön ehtona on, että kunnat ohjaavat rahoituksen ruoka-aputoimintaa toteuttaville yhdistyksille. STM:n muutettuun hankehakemukseen on ilmoitettu osatoteuttajaksi Järvenpäässä Setlementti Louhela ry. Määräaika muutokselle on 21.2.2024. Järvenpään osuus valtionavustuksesta on 13 000 €. 

 

Toimivalta: Hallintosääntö § 18 ( KV 21.6.2021 § 53)

K-MK, KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että

  1. työllisyysperusteinen toiminta-avustus (yhteensä 19 900 €) kohdennetaan vuonna 2024 hävikkiruokatoiminnan osarahoitukseen poiketen avustuksen alkuperäisestä tarkoituksesta.
  2. hävikkiruokatoiminnan avustus myönnetään Setlementti Louhela ry:lle vuonna 2024
  3. toiminta-avustuksen ehtona on, että Setlementti Louhela ry toimittaa kaupungille kustannuspaikan tarkennetun talousarvion ennen avustuksen maksatusta.
  4. Setlementti Louhela ry:lle myönnetty vuoden 2024 työllisyysperusteisen avustuksen maksatusta ei voida toimeenpanna, koska avustus on maksettu jo vuonna 2023 ja siirretty hakemuksesta vuodelle 2024.
  5. Setlementti Louhela ry:n on raportoitava avustuksen käytöstä 31.12.2024 mennessä.

 

Käsittely

 

Hyte-johtaja Kirsi-Marja Karjalainen selosti asiaa.  

 

Esittelijä muutti päätösehdotuksen kuulumaan seuraavasti: 

"Hyvinvointilautakunta päättää, että 

  1. työllisyysperusteinen toiminta-avustus (yhteensä 19 900 €) kohdennetaan vuonna 2024 ruoka-aputoiminnan osarahoitukseen poiketen avustuksen alkuperäisestä tarkoituksesta. 

  1. Ruoka-aputoiminnan avustus myönnetään Setlementti Louhela ry:lle vuonna 2024 

  1. toiminta-avustuksen ehtona on, että Setlementti Louhela ry toimittaa kaupungille kustannuspaikan tarkennetun talousarvion ennen avustuksen maksatusta. 

  1. Setlementti Louhela ry:lle myönnetty vuoden 2024 työllisyysperusteisen avustuksen maksatusta ei voida toimeenpanna, koska avustus on maksettu jo vuonna 2023 ja siirretty hakemuksesta vuodelle 2024. 

  1. Setlementti Louhela ry:n on raportoitava avustuksen käytöstä 31.12.2024 mennessä. "

 

 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Setlementti Louhela ry, hyvon talouspäällikkö, osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö