Perustelut
Valmistelijat: Harjoittelija Pinja Kyllönen ja hallinnon erityisasiantuntija Henna Koskelainen
Kuntalain (410/2015) 26, 27 ja 28 §:ssä säädetään nuorisovaltuuston, vanhusneuvoston (arkikielessä eläkeläisneuvosto) ja vammaisneuvoston asettamisesta.
Kuntalain kommentaarin mukaan vaikuttamistoimielimet ovat edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamiskanavia. Ne eivät ole kunnan varsinaisia toimielimiä, joista säädetään kuntalain 30 §:ssä. Kaikki vaikuttajatoimielimet ovat lakisääteisiä toimielimiä, joten kunnanhallituksen on ne asetettava. Järvenpään vammaisneuvosto on kuntalain mukainen vaikuttamistoimielin, jonka toiminnan tarkoituksena on vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistaminen kuntalaisina.
Keskeinen ero vaikuttamistoimielinten ja varsinaisen toimielinten välillä on se, ettei vaikuttajatoimielin voi tehdä muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä. Niille ei voida siirtää toimivaltaa hallintopäätösten tekemiseen. Muutenkaan varsinaisia toimielimiä koskevaa sääntelyä ei sovelleta vaikuttamistoimielimiin. Vaikuttamistoimielin- nimitys kuvaa hyvin niiden asemaa. Ne ovat edustamansa ryhmän kuulemis- ja vaikuttamiskanavia ja välittävät ryhmän näkemykset kunnan päätöksentekoon.
Vaikuttamistoimielinten jäsenet eivät ole kunnan luottamushenkilöitä eikä jäsenten kelpoisuudesta säädetä laissa. Usein toimielimiin pyydetään edustajia kunnassa toimivista alan yhdistyksistä ja muista järjestöistä. Kunnanhallitus voi asettaa toimielimen järjestöjen ehdotusten pohjalta. Toimielimen jäsenen ei tarvitse olla kunnan asukas. Myöskään tasa-arvolain vaatimukset eivät suoraan tule sovellettaviksi vaikka kokoonpanossa on syytä pyrkiä naisten ja miesten tasapuoliseen edustukseen.
Järvenpään kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaan kaupungissa on vammaisneuvosto, jonka kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kaupunginhallitus. Kaupunginhallitus nimeää Järvenpään alueella toimivien vammaisjärjestöjen esityksestä vammaisneuvostoon enintään seitsemän (7) jäsentä. Kullekin jäsenelle nimetään henkilökohtainen varajäsen. Vammaisneuvoston toimikausi on kaupunginhallituksen toimikausi. Mikäli vammaisneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikautta, kaupunginhallitus valitsee järjestöjen esityksestä uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi. Vammaisneuvosto on kokouksessaan 8.5.2023 tehnyt ehdotuksen edustajista vammaisneuvoston toimikaudelle 1.6.2023-31.5.2025.
LR
Ehdotus
Esittelijä
Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi
Kaupunginhallitus päättää
1. asettaa toimikaudekseen 2023-2025 Järvenpään vammaisneuvostoon edustajat seuraavasti:
Uudenmaan Epilepsiayhdistys
- Varsinainen jäsen Hanna Gröhn (vammaisneuvoston puheenjohtaja)
- Ei varajäsentä
Keski-Uudenmaan Näkövammaiset ry
- Varsinainen jäsen Petri Huttunen
- Varajäsen Eero Kiuru
Uudenmaan Lihastautiyhdistys
- Varsinainen jäsen Ossi Kaminen
- Ei varajäsentä
Järvenpään Seudun Invalidit
- Varsinainen jäsen Saila Vesanto
- Ei varajäsentä
Keski-Uudenmaan Kuulo ry
- Varsinainen jäsen Maarit Honkanen (vammaisneuvoston varapuheenjohtaja)
- Varajäsen Jaana Leinonen
Keski-Uudenmaan Hengitysyhdistys ry
- Varsinainen jäsen Irma Saari
- Varajäsen Jaana Pahkamäki
Puheenjohtajaksi Hanna Gröhn, varapuheenjohtajaksi Maarit Honkanen, sihteeriksi Pilvi Kallio-Meriläinen
2. pyytää lautakuntia ja nuorisovaltuustoa nimeämään keskuudestaan edustajansa vammaisneuvostoon.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.