Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 300 Korvausvaatimus / Intrum Oy, Vakuutusyhtiö Fennian takautumisoikeuteen perustuva vaatimus / Koivusaaren koulun pysäköintialue

JARDno-2023-1811

Valmistelija

  • Antti Ali-Sisto, Lakimies, antti.ali-sisto@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vaatimus

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia on antanut perintä- ja luottotietopalveluja tarjoavalle Intrum Oy:lle tehtäväkseen esittää Järvenpään kaupungille takautumisoikeuteensa perustuvan vaatimuksen, jonka mukaisesti Järvenpään kaupungin tulee maksaa 10 041,75 euroa Intrum Oy:lle 25.11.2023 mennessä.

Asian tausta ja vaatimuksen perusteet

Järvenpään kaupungin omistamalla kiinteistöllä osoitteessa Pietolankatu 48, 04440 Järvenpää (Koivusaaren koulu), on tapahtunut henkilövahinko. Vahinkoa kärsinyt henkilö liukastui ja kaatui työmatkallaan koulun pysäköintialueella 17.1.2022 klo. 6:50. Pysäköintialue oli vahinkoa kärsineen henkilön antaman kuvauksen mukaan luminen ja jäinen. Vahinkoa kärsineen henkilön mukaan vahinkohetken aikaan satoi runsaasti lunta ja lämpötila oli nollan ja kahden pakkasasteen välissä. Tapahtumapaikalla ei ollut silminnäkijöitä tai todistajia.

Vahinkoa kärsineen henkilön työnantajan ottaman tapaturmavakuutuksen perusteella Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia Oy on maksanut vahinkoa kärsineelle henkilölle vahinkotapahtumasta aiheutuneita sairaudenhoito- ja ansionmenetyskuluja yhteensä 10 041,75 euroa.

Työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n mukaan vakuutuslaitoksella, joka on maksanut vahingon johdosta korvausta, on oikeus saada maksamansa korvaus takaisin siltä, joka on korvausvastuussa vahingoittuneelle vahingonkorvauslain tai muun lain nojalla.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia Oy katsoo vahinkoa kärsineeltä henkilöltä saatujen tietojen perusteella, että kaupunki on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa ja tästä syystä vahingoittunut on kaatunut ja loukannut itsensä. Vastuusta vapautuakseen kaupungin on vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti osoitettava, että se on asianmukaisesti huolehtinut kunnossapitovelvollisuudestaan.

Yleistä vahingonkorvausvelvollisuuden syntymisestä

Voimassa olevan oikeuden mukaan vastuu kiinteistön liukkaudentorjunnasta on kiinteistönomistajalla. Vastuu on korostuneen huolellisuusvelvoitteen alaista. Kiinteistönomistaja voi sopimuksella siirtää liukkaudentorjuntatyöt tai osan niistä huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta tällainen sopimus ei poista sen vastuuta mahdollisen puutteellisen liukkaudentorjunnan aiheuttamista vahingoista suhteessa kolmansiin. Huoltoyhtiön vastuu kiinteistön liukkaudentorjunnasta sen sijaan voi perustua vain sen ja kiinteistönomistajan väliseen sopimukseen ja olla siten vain sen laajuista kuin tässä sopimuksessa on määritelty. Koska Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia Oy ei ole tämän sopimuksen osapuoli, ei se voi vaatia korvausta huoltoyhtiöltä vedoten tähän sopimukseen.

Oikeudellisella vastuulla tarkoitetaan vastuuta tekojen, laiminlyöntien tai virheiden seurauksista. Julkisen vallan käyttäjän vahingonkorvausvastuu perustuu perustuslakiin, jonka mukaan jokaisella, joka on kärsinyt vahinkoa virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan henkilön lainvastaisen toimenpiteen tai laiminlyönnin vuoksi, on oikeus vaatia vahingonkorvausta julkisyhteisöltä tai virkamieheltä tai muulta julkista tehtävää hoitavalta sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

Vahingonkorvauslain mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Sanottu vastuu yhteisöllä on kuitenkin vain, milloin toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu. 

Vahingonkorvauslain ja yleisten vahingonkorvausoikeudellisten periaatteiden mukaan korvausvastuun syntyminen edellyttää pääsääntöisesti vahingonaiheuttajan tahallisuutta tai tuottamusta. Tuottamuksella tarkoitetaan moitittavaa menettelyä eli virhettä, huolimattomuutta tai laiminlyöntiä, kysymyksessä olevassa tapauksessa liukkauden torjunnan laiminlyöntiä. Kunnossapitovelvollisella on ns. korostunut huolellisuusvelvoite kunnossapidon suhteen, mikä tarkoittaa sitä, että korvausvastuu on ankarampaa kuin normaalissa yksityishenkilöiden välisessä tuottamusvastuussa eli vähäisempikin huolimattomuus voi aiheuttaa korvausvelvollisuuden. 

Päätösesityksen perustelut

Mestaritoiminta Oy:ltä saadun selvityksen sekä auraus- ja hiekoituskaluston piirturitietojen mukaan Koivusaaren koulun pysäköintialue on aurattu vahinkotapahtuman päivänä 17.1.2022 hieman klo. 4.00 jälkeen. Suoritetun aurauksen jälkeen kohde on välittömästi myös hiekoitettu. Forecan tallentaman havaintohistorian mukaan vahinkotapahtuman ja sitä edeltäneiden tuntien aikana lämpötila on ollut hieman nollan alapuolella. Alueella on myös satanut lunta lähes yhtäjaksoisesti noin klo. 05.00–9.30. Edellä selostetuin perustein Järvenpään kaupungin ei voida katsoa laiminlyöneen tälle kuuluvaa kiinteistön kunnossapitovelvollisuutta huomioiden juuri ennen vahinkotapahtumaa suoritetut talvikunnossapitotoimenpiteet sekä vallitsevat sääolosuhteet. Järvenpään kaupunki kiinteistön omistajana ei ole vahingonkorvausvelvollinen aiheutuneesta vahingosta.

 

Toimivalta: Järvenpään kaupungin hallintosääntö 35 §: "Kaupungin omistamien kiinteistöjen, rakennusten ja tilojen omistajuuteen ja hallintaan liittyvistä tehtävistä vastaa kaupunginhallitus".

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. todeta, ettei Järvenpään kaupunki edellä kuvaustekstissä esitetyillä perusteilla ole korvausvelvollinen asiassa.
  2. hylätä Fennia Oy:n takaisinsaantivaatimuksen asiassa.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kirjaamo, asianosainen, Mestaritoiminta Oy