Kaupunkikehityslautakunta, kokous 12.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Lausunto ehdotuksesta jätehuollon palvelutason päivittämiseksi 2024-2028

JARDno-2023-1508

Valmistelija

  • Mikko Autere, kaupunkitekniikan johtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Mikko Autere, kaupunkitekniikanjohtaja, Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Kaupunkikehityslautakunta vastaa ympäristönsuojelun, ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkintähuollon sekä jätehuollon tehtävien hoitoon liittyvästä yhteistyöstä ja edunvalvonnasta (Hallintosääntö § 21). 

Taustaa ja lausuntopyyntö

Kuntien yhteinen jätelautakunta, Kolmenkierto on valmistellut jätehuollon palvelutasoluonnoksen. Jätelautakunta päätti kokouksessaan 7.9.2023 § 38 pyytää jätehuollon palvelutason luonnoksesta lausunnot Hämeen, Uudenmaan ja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta, toimialueen kunnilta ja kuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta. Lausunnot pyydetään toimittamaan 13.10.2023 mennessä osoitteeseen jatelautakunta@hameenlinna.fi. 

Asiakirjat ovat julkisesti nähtävillä ajalle 12.9.-13.10.2023 sähköisesti Järvenpään kaupungin verkkosivuilla ja jätelautakunta Kolmenkierron verkkosivulla kolmenkierto.fi.

Jätelautakunta päättää palvelutason hyväksymisestä nähtävilläolon jälkeen. Suunnitelman mukaan tämä tapahtuisi jätelautakunnan joulukuun kokouksessa, niin että palvelutaso tulisi voimaan 1.1.2024.

Jätehuollon palvelutasossa määritellään, millaisia jätehuollon palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan ja kuinka palveluja halutaan jatkossa kehittää. Palvelutaso määritellään yhteistyössä alueen kuntien, kuntien ympäristönsuojeluviranomaisten, Kiertokapula Oy:n ja jätehuoltoviranomaisen kanssa. Palvelutaso määritellään nyt toista kertaa jätelautakunnan toimialueella.

Jätehuollon palvelutason määrittely auttaa kuntia ohjaamaan jäteyhtiö Kiertokapula Oy:tä jätehuoltopalvelujen tuottamisessa, Kiertokapula Oy:tä suunnittelemaan ja toteuttamaan jätehuoltopalveluja ja jätehuoltoviranomaista päättämään jätetaksasta eli jätehuollon maksuista johdonmukaisesti.

Jätehuollon palvelutason päivitys 2022-2023

Jätehuollon palvelutason päivitystyö käynnistyi jätelautakunta Kolmenkierron alueella vuonna 2022. Jätelautakunnan viranhaltijat selvittivät ensin kuntien tarpeita jätehuollon palvelujen suhteen kuntien viranhaltijoilta Teams-palavereissa syksyllä 2022 ja talvella 2023. Teams-palaveri Järvenpään kanssa pidettiin 13.1.2023. 

Palaverien jälkeen jätelautakunnan viranhaltijat loivat Webropol-kyselyn alueen asukkaille, missä asukkaat saivat kertoa jätehuoltopalveluihin liittyvistä toiveista ja tarpeista. Kyselyyn vastasi 413 henkilöä 13 eri kunnasta. Kyselyn tuloksia on hyödynnetty palvelutason määrittelyssä. Lisäksi kyselystä saatiin tärkeää tietoa hyödynnettäväksi  viestinnässä ja neuvonnassa.

Teams-palaverien ja asukaskyselyn perusteella jätelautakunnan viranhaltijat ja Kiertokapula Oy valmistelivat luonnoksen tulevasta palvelutasosta. Luonnosta käytiin läpi yhteisesti jätelautakunta Kolmenkierron viranhaltijoiden, Kiertokapula Oy:n henkilöstön, kuntien viranhaltijoiden ja ympäristönsuojeluviranomaisten kanssa paikan päällä alueen kunnissa keväällä 2023. Järvenpäässä asiaa käytiin lävitse 20.4.2023 Kiertokapulan edustajan, jätehuoltoviranomaisen, kaupunkitekniikan johtajan ja ylläpidon rakennuttajapäällikön kanssa.

Palvelutasopalavereissa esille nousivat erityisesti seuraavat asiat:

- Muutos suunniteltuun tyhjennyspäivään (suunniteltu päivä ±1)

- Biojätteen keräys, tuulettuvat biojäteastiat

- Monilokerokeräys

- Rinki-ekopisteiden tilanne

- Uusien pienjäteasemien rakentaminen ja niiden palvelutaso

- Nykyisten kunnan varikoiden palvelutason nostaminen

- Haitallisten vieraslajien vastaanotto

- Poistotekstiilikeräys

Jätelautakunnan viranhaltijat ja Kiertokapula Oy:n edustajat muokkasivat jätehuollon palvelutasoluonnosta kuntien palvelutasopalavereissa esiinnousseiden asioiden pohjalta. 

Palvelutasoluonnos 2024-2028, keskeiset asiat

1. Muutos suunniteltuun tyhjennyspäivään

Palvelutasoluonnoksen mukaan jatkossa jäteastiat tyhjennettäisiin joko suunniteltuna päivänä tai yhtä päivää aiemmin tai myöhemmin (suunniteltu päivä ±1).  Tyhjennyspäivän uudella määrittelyllä (suunniteltu päivä ±1) pyritään vähentämään tarvetta asiointiin Kiertokapula Oy:n asiakaspalvelussa ja siten asiakaspalvelun ruuhkautumista. Asiakasta ei enää ohjattaisi ottamaan viipymättä yhteyttä asiakaspalveluun, jos tyhjennys ei tapahdu tyhjennyspäivänä (jatkossa suunniteltuna tyhjennyspäivänä), vaan vasta kahden päivän kuluttua.

2. Biojätteen keräys

Asiakas voi valita ilmastoidun tai tavallisen biojäteastian.

3. Monilokerokeräys

Monilokerokeräys tarkoittaa palvelua, jossa kerätään esimerkiksi nelilokeroisen jäteastian avulla useita eri jätejakeita (kartonki-, lasi- ja muovi ja pienmetalli). Palvelutason määrittelyn mukaan palvelu laajenee vuonna 2024 taajamiin ja mahdollisesti 2025 koko alueelle.

4. Kierrätettävien jätejakeiden aluekeräys 

 Rinki-ekopisteverkostoa ylläpitävät tuottajayhteisöt vähintään Valtioneuvoston asetuksen (518/2014) mukaisesti. Tuottajavastuuyhteisöt päättänevät lähitulevaisuudessa verkoston uudistuksesta eli siitä, kuinka paljon Rinki-ekopisteitä alueella tulee olemaan. Tämän jälkeen voidaan selvittää, onko alueella tarpeen täydentää verkostoa Kiertokapulan järjestämillä ekopisteillä. 

Palvelutasoluonnoksen mukaan jokaiseen kuntaan tulee vähintään yksi poistotekstiilin keräyspiste. 

5. Jätehuollon palvelutason asiakirja, tiedottaminen, toimeenpano, valmistelu.

Lausunto

1. Järvenpäässä jäteastian tyhjennyspäivä on palautteiden perusteella käytännössä vaihdellut viimeisen vuoden aikana. Toivottavaa olisi, että oman kiinteistön jäteastian tyhjennyspäivästä ja mahdollisista muutoksista saisi ajantasaisempaa tietoa esimerkiksi sovelluksen kautta. Tämä ei toistaiseksi ole Kiertokapula Oy:n mukaan teknisesti mahdollista. Suunnitellun tyhjennyspäivän voi tarkistaa Kiertokapula Oy:n asiakasnetistä, johon asiakas voi kirjautua omilla tunnuksillaan. Tyhjennyspäivän (suunniteltu päivä ±1) muutos voi vähentää asiakaspalvelun ruuhkautumista ja on siten hyvä asia. Asiakkaiden tiedottaminen tyhjennyskäytännön muutoksesta on ensiarvoisen tärkeää.

2. Biojätteen keräysvelvoite laajenee vuoden 2024 aikana koskemaan myös tiheästi asuttujen taajamien omakotitaloja. Kiinteistöt voivat valita joko tavallisen keräysastian tai tuulettuvan keräysastian, jolloin astian tyhjennysväliksi voi sopia neljä viikkoa. Tavallisen keräysastian tyhjennysväli on kaksi viikkoa. Tuulettuva keräysastia on hyvä vaihtoehto.

Biojätteen yhteydessä on usein kysytty hyväksytyn kotikompostorin rakennusohjetta. Tällaisen rakentamisohjeen voisi julkaista esim. Kiertokapula Oy:n sivuilla. Myös biojäteastian kimppakeräysmahdollisuutta tulee mainostaa säännöllisesti.

3. Monilokerokeräys on hyvä asia, koska se mahdollistaa jätteen lajittelun pienessä tilassa. Palvelu sopii hyvin esimerkiksi omakotitaloille tai pienille taloyhtiöille. 

4. Rinki-ekopisteiden tilanteesta nousi keskustelua palvelutasopalavereissa ja niiden osalta toivottiin, että pisteiden määrä pysyisi vähintään samana kuin nytkin. Kesän 2023 aikana muovipakkausten keräystä on lisätty alueen monille Rinki-ekopisteille, joilta se on aiemmin puuttunut.

Velvollisuus järjestää poistotekstiilin keräys tuli voimaan vuoden 2023 alussa.Keräyspisteiden määrä pysynee pienenä lähivuodet, sillä poistotekstiilin keräys siirtyy mahdollisesti kuntakeräyksestä tuottajavastuun piiriin eli jatkossa tekstiilialan toimijat vastaisivat myös tekstiilijätteen keräämisen ja jätehuollon kustannuksista.

5. Jätehuollon palvelutaso -asiakirjassa määritellään millaisia palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan tällä hetkellä. Nykyisen jätehuollon palvelutason määrittelyn lisäksi asiakirjassa määritellään kunkin palvelun kohdalla, mikä on palvelutason tavoiteaikataulu tai -vuosi. Mikäli ensimmäisessä sarakkeessa määritelty palvelutaso on arvioitu riittäväksi, lukee sarakkeessa "voimassa". Lisäksi joihinkin sopiviin mitattaviin palveluihin on liisätty lihavoituna tekstinä mittarit. Edellä mainittu esitystapa on selkeä.

Palvelutaso jätehuollon tiedotukselle ja neuvonnalle kohdassa kerrotaan, että lajitteluohjeet ja osa muusta materiaalista on saatavilla englanniksi. Heräsi kysymys, onko vastaavia materiaaleja saatavana myös ruotsiksi.

Palvelutason toimeenpano ja toteutumisen seuranta: Jätehuoltoviranomainen seuraa palvelutason toteutumista 1-2 vuoden välein. Myös raportointi asiasta omistajakunnille on enemmän kuin toivottavaa.

Kokonaisuutena palvelutasoon liittyvä asioiden valmistelu, informatiiviset tapaamiset ja keskustelut yhdessä Kolmenkierron ja Kiertokapula Oy:n kanssa on koettu Järvenpään kaupungin osalta toimivaksi.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää antaa edellä selostustekstistä ilmenevän lausunnon ehdotuksesta jätehuollon palvelutasoksi vuosille 2024-2028.

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosaiset