Kaupunkikehityslautakunta, kokous 12.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Oikaisuvaatimus/ Liukastumisvahinko Aallopin pysäköintialue 19.12.2022

JARDno-2023-749

Valmistelija

  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi
  • Kauko Kallio, tiemestari, kauko.kallio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Ylläpidon rakennuttajapäällikön päätöksestä 19.6.2023 § 11 / liukastumisvahinko Aallopin pysäköintialueella 19.12.2022 on esitetty oikaisuvaatimus 2.7.2023. Oikaisuvaatimus on toimitettu määräajassa muutoksenhakuohjeiden mukaisesti 20.6.2023- 3.7.2023 välisenä aikana.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että vaikka kaupunki on aliurakoinut alueen hoidon, ei se poista korvausvelvollisuutta kaupungilta sattuneessa tapaturmassa. Myöskään se, että kaupunki on ottanut vastuuvakuutuksen Ifistä ei poista kaupungin vastuuta tässä asiassa. Oikaisuvaatimuksen esittäjä vaatii kaupunkia korvaamaan liukastumisesta aiheutuneet kustannukset sekä kivusta ja särystä yhteensä 671,30 euroa.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingonkorvauslain tuottamusperiaatteesta johtuen siirtyy vastuu kadunpitäjälle jos kadunhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti sekä tehtäviä on jätetty kokonaan tekemättä. Aallopin pysäköintialueen kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla ja sen kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Infrapalvelut Oy. Järvenpään kaupungin ja alueurakoitsija Alltime Infrapalvelut Oy:n alueurakkasopimuksen mukaan urakoitsija on velvollinen tekemään ja dokumentoimaan katualueiden järjestelmälliset tarkastukset kerran viikossa. Pysäköintialue on alueurakoitsijan raporttien mukaan hiekoitettu ennen vahinkoa samana päivänä 19.12.2022 klo 8.10 ja 11.25. Tiestötarkastus on tehty liukastumispäivänä 19.12.2022 klo 10:25. Tuolloin  pysäköintialueen on todettu olleen laatuvaatimusten mukaisessa kunnossa.

Kaupungin vakuutusasioita käsittelevälle IF Vahinkovakuutusyhtiölle on toimitettu alueurakoitsija Alltime Infrapalvelut Oy:n lausunto kunnossapitotoimista vahinkoajankohdalta. Vakuutusyhtiö on käsitellyt asiaa ja toteaa korvauspäätöksessään seuraavaa:

Voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvelvollisuus syntyy sille, joka tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttaa toiselle vahingon. Vastuuvakuutus antaa turvan sen korvausvelvollisuuden varalta, joka vakuutuksenottajalle voi syntyä toiselle tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta. Kiinteistön omistajalla on korostunut velvollisuus huolehtia siitä, että kiinteistön alueella voi liikkua huolellisesti. Tässä tapauksessa vahinkoalueen kunnossapidosta sen liikenteellinen sijainti huomioiden on suoritemerkintöjen mukaan huolehdittu huolellisella tavalla, kun alue oli hiekoitettu vahinkopäivän aamulla klo 8:10 ja klo 11:25. Sääolosuhteissa ei ole tapahtunut aamupäivän hiekoituksen jälkeen sellaista muutosta, että hiekoitusta olisi tullut lisätä. Huolellinenkaan toiminta ei Suomen sääolosuhteissa estä kaikkia vahinkoja. Järvenpään kaupunki on osoittanut huolehtineensa liukkaudentorjunnasta säännösten edellyttämällä tavalla kunnossapitovelvoitteensa mukaisesti, eikä korvausvastuuta vahingosta synny. Tässä tapauksessa ei toimitettujen asiakirjojen mukaan voida pitää selvitettynä vahingon aiheutuneen vakuutuksenottajan tai tämän henkilökuntaan kuuluvan henkilön tuottamuksesta, joten vakuutuksenottajalle ei ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvelvollisuutta vahingosta.

Edellä mainitun perusteella ylläpidon rakennuttajapäällikkö on päätöksessään 19.6.2023 § 11 katsonut, ettei vahingon ole voitu katsoa aiheutuneen kaupungin tahallisuudesta eikä tuottamuksesta. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä muuttaa.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä selosteessa olevaan perustuen hylätä ylläpidon rakennuttajapäälikön 19.6.2023 § 11 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosaiset