Kaupunginhallitus, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Järvenpään kaupungin selvityksen täydentäminen Sosiaalitaito Oy:n siirtyvistä osakkeista hyvinvointialueelle

JARDno-2022-210

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hyte-johtaja Kirsi-Marja Karjalainen, kaupunginlakimies Laura Rainetoja, talousjohtaja Kirsi Rinne ja talouspäällikkö Marjut Torniainen
 

Taustaa Sosiaalitaito Oy:n toiminnasta

Yhtiö on perustettu 14.12.2001 Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskukseksi, perustuen lakiin sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (13.12.2001/1230). Lain 2 §:n mukaisesti osaamiskeskuksen tehtävänä on toimialueellaan turvata:

  1. sosiaalialalla tarvittavan asiantuntemuksen kehittyminen ja välittyminen
  2. peruspalvelujen kehittyminen sekä erityisosaamista vaativien erityispalvelujen ja asiantuntijapalvelujen kehittyminen ja välittyminen;
  3. sosiaalialan perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen ja käytännön työn monipuolinen yhteys;
  4. sosiaalialan tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan toteutuminen; sekä
  5. muiden [sosiaalialan alueellista yhteistyötä edellyttävien erityisosaamista vaativien erityispalvelujen ja asiantuntijapalvelujen] tavoitetta palvelevien tehtävien toteutuminen Yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisena toimialana on toimia sosiaalialan osaamiskeskuksena ja välittää sosiaalialan erityispalveluja sekä järjestää sosiaalialan yhteistyötä, tutkimusta ja kehittämistä.
     

Yhtiön toimintakertomuksessaan ilmoittamat tehtävät ovat:

  1. sosiaalialan kehittäminen,
  2. tietoperustaisuuden vahvistaminen kehittämistyössä
  3. valtakunnallinen ja alueellinen vaikuttamistyö
  4. ammatillisen osaamisen vahvistaminen
  5. sosiaali- ja potilasasiamiestoiminta
  6. sisäinen kehittäminen
     

Sosiaalitaito Oy liikkeenluovutuksella osaksi HUS-Yhtymää

Sosiaalitaito Oy – Socialkompetens Ab:n osakkeenomistajien ylimääräisessä yhtiökokouksessa 16.12.2022 on päätetty lakisääteisen sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan liikkeenluovutuksesta HUS-yhtymälle sekä voimaanpanolain mukaisista muutoksista yhtiön omistukseen.

Uudellamaalla toimivien sosiaalialan osaamiskeskusten yhdistymistä ja sijoittumista hallinnollisesti osaksi HUS-yhtymää on valmisteltu osana hyvinvointialueuudistusta. Tavoitteena on ollut yhdistää Uudellamaalla toimivien sosiaalialan osaamiskeskusten toiminnat vahvemmaksi tutkimus- ja kehittämisrakenteeksi ja saada osaamiskeskusten resurssit ja osaaminen koko Uudenmaan alueen käyttöön. Yhdistymisellä on myös tarkoitus vastata paremmin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tuomaan uudenlaiseen rakenteeseen ja sen tuottamiin kehittämistarpeisiin. Yhdistymisneuvottelujen tuloksena on päätetty, että liikkeenluovutus koskee ainoastaan sosiaalialan osaamiskeskustoimintaa, joten sosiaali- ja potilasasiamiestoiminta jää edelleen Sosiaalitaito Oy:n toiminnaksi. Liikkeenluovutuksessa HUS-Yhtymään siirtyy neljä työntekijää, jotka siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä. Liikkeenluovutuksessa ei siirry aineellista tai aineetonta omaisuutta, ja sopimuksia vain siltä osin kuin ne koskevat sosiaalialan osaamiskeskustoimintaa.

Järvenpään kaupungin selvityksen täydentäminen Sosiaalitaito Oy:n siirtyvistä osakkeista hyvinvointialueelle

Järvenpään kaupunki on antanut selvityksen hyvinvointialueelle käytössä olevista toimitiloista, siirtyvistä sopimuksista ja siirtyvästä henkilöstöstä 16.2.2022 sekä lisäselvityksen, jossa on oikaistu kiinteistöihin liittyvät asiat. Annetun selvityksen (16.2.2022) liitteessä 1 todetaan, että ”ei ole tunnistettu siirtyviä osakkeita ja että asia täsmentyy myöhemmin ja että jos siirtyvää tunnistetaan, arvo on hyvin vähäinen.”

Järvenpään kaupunki omistaa 35 kpl (10 %) Sosiaalitaito Oy – Socialkompetens AB -yhtiön osakekannasta. Osakkeiden arvo on 7 000 €.

Voimaanpanolain (616/2021) 23 §:n 2 mom mukaisesti hyvinvointialueelle siirtyvät sellaisen osakeyhtiön osakkeet, jotka kunta omistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten, jos osakeyhtiön tosiasiallinen päätoimiala on sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen. Sosiaalitaito Oy:n osakkeet ovat edellä mainitun lain kohdan kaltaista irtainta omaisuutta, joka siirtyy hyvinvointialueelle.

Toimivalta: Hallintosääntö § 12 

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää Järvenpään kaupungin omistamien Sosiaalitaito Oy:n osakkeiden siirrosta hyvinvointialueelle voimaanpanolain (616/2021) 23 §:n 2 mom mukaisesti ja täydentää antamiaan selvityksiä tämän osalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

 

Käsittely

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen ja Jorma Piisinen ilmoittivat esteellisyydestä § 53 ja § 54. Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 5 (yhteisöjäävi) ja poistuivat kokouksesta pykälien käsittelyn ajaksi klo 16.40-16.42. 

Tämän pykälän ajan puheenjohtaja toimi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Mikko Taavitsainen. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

  • Eemeli Peltonen, Jorma Piisinen