Kaupunginhallitus, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Taloussuunnitelmakehyksen käsittelyjärjestyksen muutos

JARDno-2023-267

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Taloussuunnitelmakehys ohjaa lautakuntien talousarviovalmistelua. Järvenpäässä taloussuunnitelmakehys on aiempina vuosina hyväksytty kaupunginvaltuustossa. Kuntalain mukaisesti kaupunginvaltuusto ylimpänä toimeenpanevana elimenä hyväksyy kaupungin talousarvion ja -suunnitelman, mutta talouden ohjausvastuu kuuluu kaupunginhallitukselle. Myös kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus vastaa kaupungin talouden ohjauksesta.

Järvenpäässä sovellettu malli aiheuttaa haasteita lautakuntien talousarviovalmistelulle, koska kehyksen ja talousarvioesitysten valmistelua on tehtävä samanaikaisesti. Jotta lautakuntien talousarvioesitykset saadaan käsiteltyä lautakunnissa koko kaupungin talousarviovalmistelun edellyttämässä aikataulussa, on valmistelu käytännössä tehtävä ennen kuin valtuusto on päättänyt asiasta. Viime vuosina nopeasti muuttunut toimintaympäristö on haastanut käytetyn mallin toimivuutta entisestään, koska kaupunginvaltuuston päätösten valmisteluajan pituudesta johtuen talousohjausta ei kyetä täsmentämään muutosten edellyttämässä tahdissa. 

Prosessin toimivuuden parantamiseksi toimintamallia esitetään muutettavaksi vuosien 2024-27 taloussuunnitteluprosessin käynnistyessä. Jatkossa kaupunginhallitus antaa kesäkuussa taloussuunnitelmakehyksen, jonka mukaisesti lautakunnat valmistelevat syyskuun kokouksiinsa talousarvioesitykset. Kaupunginhallituksen ohjauksessa tapahtuva valmistelu, mahdollistaa tarvittaessa vielä elokuun alussa tehtävät tarkennukset valmisteluohjeisiin tai kehyksiin, mikä parantaa valmistelun laatua ja kestävyyttä haastavassa taloustilanteessa. Jotta valtuusto saa muutoksesta huolimatta riittävän tiedon taloussuunnitteluvalmistelun lähtökohdista ja valmistelun etenemisestä, järjestetään valtuustolle erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti kesä- tai elokuussa mahdollisuus seminaarin tai iltakoulun kautta perehtyä kehykseen. 

Esitetty kehyksen käsittelymalli vastaa tavanomaista kuntien taloussuunnittelun ohjauskäytäntöä. 

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä yllä kuvatun talousarviovalmisteluprosessin käyttöön otettavaksi. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

kaupungin johtoryhmä