Kaupunkikehityslautakunta, kokous 15.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Kaupunkikuvallinen lausunto osoitteeseen Myllytie 14 suunnitellusta asuinkerrostalokohteesta

JARDno-2022-1507

Valmistelija

  • Jouni Vastamäki, johtava rakennustarkastaja, jouni.vastamaki@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 21 §:n mukaan kaupunkikehityslautakunta käsittelee rakennuslupien käsittelyyn liittyvät merkittävät kaupunkikuvalliset asiat. Lausuntoa pyydetään osoitteeseen Myllytie 14 suunnitellusta asuinkerrostalokohteesta. 

Asemakaava-arkkitehti on 1.9.2022 antanut suunnitelmista seuraavan lausunnon:

"Myllytien taidekorttelin (Myllytie 14) asemakaavan muutos ja rakentamistapaohje on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 29.8.2022 § 59. Kaava ei ole lainvoimainen. Kaavamuutoksessa tontti on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi, jolla on rakennusoikeutta 2750 k-m2 ja suurin sallittu kerrosluku VI. Ylimpään kerrokseen saadaan rakentaa parvellisia ateljeeasuntoja. Ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan asumista palvelevia yhteistiloja. Rakentamistapaohjeessa esitetään rakennusten sijainnin, julkisivujen, piha-alueen, pysäköinnin ja hulevesien käsittelyn periaatteet. Asemakaavan ja rakentamistapaohjeen pohjaksi on laadittu alustavat viitesuunnitelmat.

Suunnitelmaa on tarkennettu mm. Myllytien puoleisen sisäänkäynnin korkotasojen, pihajärjestelyjen, päätyjulkisivujen ikkuna-aukotuksen ja parvekkeiden taustaseinien yhtenäisen värityksen osalta. Ensimmäiseen kerrokseen ja parvekepieliin on suunniteltu valkobetoniin epätasaisesti aseteltu raidoitus. Myllytien puolella porrashuoneen julkisivussa on graafista betonia ja varaus taideaiheelle. Katolle on suunniteltu varaus aurinkopaneeleille. 

Kaavoitus katsoo lausuntonaan, että suunnitelma on hyväksytyn asemakaavamuutoksen mukainen ja rakentamistapaohjeen kanssa yhdensuuntainen. Parvekkeiden taustaseinien rauhallista väritystä ja päätyjulkisivujen jäsentelyä voidaan pitää kaupunkikuvallisesti perusteltuina. Julkisivumateriaalit ja värit tulee esittää tarkemmin rakennuslupa-asiakirjoissa. Kaavoituksella ei ole suunnitelmaan muuta huomauttamista."

Liitteenä pääpiirustusluonnoksia ja näkymäkuvia. Kohteen suunnittelija esittelee suunnitelmia kokouksessa.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää lausuntonaan esittää, ettei sillä ole huomautettavaa suunnitelmista.

 

Käsittely

 

Johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki alusti asiaa ja Arkkitehtipalvelu Oy:sta kohteen pääsuunnittelija (arkkitehti) Minna Hämäläinen selosti hankkeen suunnitelmia.   

Henri Kontkin teki Petri Pertan, Hanna Partasen ja Markku Tenhusen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: "Kaupunkikehityslautakunta päättää lausuntonaan esittää, että rakennuksen parvekkeiden taustaseinien väritystä tulisi tarkentaa lähemmäs kaupunginvaltuuston kokouksen 29.8.2022 §59 liitteenä olevaa rakentamistapaohjetta. Samalla tulee kiinnittää huomiota rappukäytävään sekä ateljeeasuntoihin pääsevään luonnonvalon määrään sekä taideaiheen huomioimiseen korttelialueen nimen mukaisesti rakennuksen ulkoasussa." 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:  

JAA: esittelijän pohjaehdotus 

EI: Kontkinin muutosehdotus 

Puheenjohtaja totesi kaupunkikehityslautakunnan hyväksyneen Kontkinin muutosehdotuksen äänin 10-1. 

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 17.25-17.35 

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen muutosehdotuksen mukaisesti.  

Äänestystulokset

  • Kyllä 1 kpl 9%

    Maija Nikunlassi

  • Ei 10 kpl 91%

    Henri Kontkin, Petri Perta, Markku Tenhunen, Satu Karjalainen, Esko Lappalainen, Hanna Partanen, Katja Repo, Teemu Ovaska, Nea Karenius, Timo Haimala

Tiedoksi

Asianosaiset