Kaupunkikehityslautakunta, kokous 15.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Asemakaavan muutos, Pajalanpihan rivitalot (korttelit 752, 753, 754 ja 755)

JARDno-2021-2549

Valmistelija

  • Terttu-Elina Wainio, asemakaava-arkkitehti, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut 

Rakentamattomat omakotitontit ja niihin liittyvät tonttikadut Pohjoisväylän ja Valovirrankadun välissä muutetaan rivitaloalueeksi. Alueen pohjoisosassa on asuinpientalojen korttelialuetta, jonka asemakaavaa täsmennetään. Suunnittelualueen kerrosala on noin 10.300 k-m2. Korttelitehokkuus on asuinpientalojen korttelialueella e = 0,40 ja rivitaloalueella e = 0,38. Koko alueen aluetehokkuus on e = 0,21. Alueelle on suunniteltu noin 125 asuntoa, joihin tulee noin 350 asukasta.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus 

Asemakaavan muutos tehdään kaupungin aloitteesta kumppanuuskaavoituksena, jossa tontinkäyttö suunnitellaan yhdessä mahdollisten rakennuttajien ja kaupungin kesken. Neuvottelumenettelyn tuloksena kumppaneiksi on valittu YIT Suomi Oy (AO-korttelialueet kortteleissa 752-755) ja Sievi Asunnot Oy (AP-korttelialueet kortteleissa 755 ja 797). Kaupunginvaltuusto on päättänyt pientaloalueen kumppanin valinnasta ja myynnistä 13.12.2021 § 122. Asemakaavan muutos on aikataulutettu vuoden 2022 kaavoitussuunnitelmaan.

Asemakaavan vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella 16.2.2022 Järvenpään kaupungin verkkosivuilla, Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä sekä lähettämällä kirje kaava-alueen ja kaava-alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on saatu viisi mielipidettä.  

Asemakaavan muutosluonnos ja rakentamistapaohje ovat olleet nähtävänä 8. - 29.6.2022 Seutulantalon palvelupisteessä ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 1.6.2022 ja kirjeellä suunnittelualueen maanomistajille ja naapurikiinteistöjen omistajille. Nähtävilläoloaikana osallisilla oli mahdollisuus jättää mielipide kaavaluonnoksesta. Luonnosvaiheessa lähetettiin ennakkolausuntopyyntö hankkeesta Uudenmaan ELY-keskukselle, Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle, Järvenpään kaupungin Kaupunkitekniikka/Suunnittelupalveluille, Järvenpään Vedelle ja teknisten verkostojen operaattoriyrityksille. Asemakaavaluonnoksesta on saatu nähtävilläoloaikana kuusi lausuntoa ja kolme mielipidettä. Lyhennelmät mielipiteistä ja lausunnoista sekä kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteenä 4. Asemakaava-aineistoa on tarkistettu ja täydennetty palautteen pohjalta.  

Asemakaavan kuvaus 

Voimassa olevan asemakaavan mukaiset, rakentamattomat omakotitontit ja niihin liittyvät tonttikadut jätetään toteuttamatta ja muutetaan rivitaloalueeksi. Alueen pohjoisosassa on asuinpientalojen korttelialuetta, jonka asemakaavaa täsmennetään. Kaavasuunnittelun tarkoitus on tutkia mahdollisuudet monipuolisen pientaloasumisen ja erikokoisten perheasuntojen toteuttamiseen. Kokonaisratkaisussa etsitään tehokasta ja maankäytöltään monipuolista pientalorakennetta, joka täydentää nykyistä asuinaluetta. Alueen länsipuolella on Kartanonseudun pientaloalue, itäpuolella Pohjoisväylä ja eteläpuolella Pajalantien varressa päivittäistavarakauppa. Valovirrankatu, jonka eteläpää on toteutettu liikerakennuksen yhteydessä, jää kaavamuutosalueen ulkopuolelle. Valovirrankadun loppuosa ja alueen vesihuolto on tarkoitus toteuttaa katusuunnitelmien mukaan vuosina 2023-24.

Kaavamuutoksen pohjaksi on laadittu viitesuunnitelmat ja selvitys Pohjoisväylän liikennemelusta. Rakennusalat on osoitettu kaavakartassa väljästi ja suurin sallittu kerrosluku on kaksi. Kaavassa on osoitettu ohjeelinen tonttijako, ja rakennusoikeudet on osoitettu tonttikohtaisesti kerrosaloina. Autopaikkamitoitus rivitaloalueella on 1,4 ap/ asunto ja pientaloalueella 1,5 ap/asunto. Pysäköintialueet liittyvät Valovirrankatuun. Oleskelu- ja leikkipihojen suojaus liikennemelulta ja julkisivujen ääneneristys varmistetaan asemakaavamääräyksillä. Suunnittelualueen eteläosassa puistoalueen kulma liitetään rivitalokortteliin, jotta tonttiliikenne saadaan sujuvammaksi. Muilta osin Iltapuiston asemakaavaa ei muuteta.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 5,3 ha, josta on lähivirkistysaluetta (VL-3) 2,0439 ha, asuinrivitalojen korttelialuetta (AR) 2,1252 ha ja asuinpientalojen korttelialuetta (AP) 0,7126 ha. Alueelle osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 10.902 k-m2. Asuinrivitalojen rakennusoikeus vastaa tehokkuutta e = 0,38 ja asuinpientalojen rakennusoikeus tehokkuutta e = 0,40. Koko alueen tehokkuus on e = 0,21.

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset. Asemakaavaa täydentämään on laadittu rakentamistapaohje. Alueelle laaditaan erillinen tonttijako. 

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 21 §:n mukaan kaupunkikehityslautakunta asettaa nähtäville yleis- ja asemakaavaehdotukset.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää  

  1. asettaa 7. kaupunginosan eli Pajala kortteleita 752, 753, 754 ja 755, osaa korttelista 797 sekä puistoaluetta (osaa kiinteistöistä 186-401-1-2659 ja 186-401-1-2464) koskevan asemakaavan muutosehdotuksen ja rakentamistapaohjeet julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti ja  
  2. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta ja Caruna Oy:ltä.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Asianosaiset