Hyvinvointilautakunta, kokous 17.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Valtuustoaloite / Eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytysten varmistaminen sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa

JARDno-2022-462

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Järvenpään keskustan valtuustoryhmän valtuutettu Esko Lappalainen ja 12 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen Eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytysten varmistaminen sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.

 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi. 

 

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 21.3.2022 § 24

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää Eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytysten varmistaminen sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa -valtuustoaloitteen Hyvinvoinnin palvelualueelle valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Henna Koskelainen, hallinnon erityisasiantuntija, henna.koskelainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään keskustan valtuustoryhmän valtuutettu Esko Lappalainen ja 12 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen 21.3.2022: Eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytysten varmistaminen sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.

Valtuustoaloitteessa todetaan, että on tärkeää, että toimintatavoista sovitaan yhdessä hyvinvointialueen kanssa niin, etteivät eläökeläisjärjestöjen toimintamahdollisuudet vaarannu muutosvaiheessa. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. tilojen käytön varmistamista, järjestöavustusten turvaamista sekä kuntien ja hyvinvointialueiden välisestä työnjaosta sopimista.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Järvenpään kaupunki laatii yhdessä Keusoten hyvinvointialueenn kanssa toimintaperiaatteet eläkeläisjärjestöjen tukemisesta, jolla turvataan eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytykset tulevaisuudessa ja määrittelee vastuutahot, joille eläkeläisjärjestöjen tukeminen Järvenpään kaupungissa jatkossa kuuluu.

Vastauksena valtuustoaloitteeseen hyvinvoinnin palvelualue esittää seuraavaa:

Vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 6 ja 7 §) määrittelee hyvinvointia ja terveydenedistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikutusmahdollisuuksien tukemisen sekä hyvinvointialueen että kuntien tehtäväksi.

Lain mukaan hyvinvointialueen on neuvoteltava vähintään kerran vuodessa yhdessä alueensa kuntien sekä muiden mainittujen hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta ja kunnan on osallistuttava näihin neuvotteluihin.

Osana Keski-Uudenmaan hyvinvointialuevalmistelua on perustettu järjestöneuvottelukunta 1.6.2022. Neuvottelukunnassa on edustettuna sekä järjestöt, kunnat että hyvinvointialue. Hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt (järjestöneuvottelukunta) neuvottelevat valtuustokausittain järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikuttamismahdollisuuksien tukemisen periaatteista ja työnjaosta. 

Järjestöneuvottelukunnan toiminnan lähtökohta on monitoimijainen kumppanuus, jolla tuetaan hyvinvointialueen ja kuntien hyvinvointia ja terveyttä edistävien tavoitteiden toteutumista. Tavoitteena on vahvistaa toimintojen tarkoituksenmukaisuutta, oikea-aikaisuutta, tasa-arvoa sekä vähentää sosiaalista eriarvoisuutta. Yhteistyössä Hyte-allianssin kanssa muodostetaan kattava näkemys alueen palveluista asukaslähtöisesti. Jokaisella järjestöllä tulee olla kanava saada oma viesti neuvottelukunnalle saakka. Tämän vuoksi järjestöjen neuvottelukunnan taustalla toimivat järjestöjen teemaverkostot. Teemaverkostot ovat kaikille järjestöille avoimia verkostoja ja niissä voidaan käsitellä teemaan liittyviä, järjestöille tärkeitä asioita ja kehittää yhteistyötä. Niiden toimintaan pääsee kaikki halukkaat mukaan. Järjestöneuvottelukunnan jäsenet koostuvat eri teemaverkostoista, joista yksi on ikäverkosto eli ikäihmisten kanssa toimivien järjestöjen verkosto.

Järvenpään kaupunki on nimennyt järjestöneuvottelukuntaan edustajansa. Hyvinvoinnin palvelualueen näkemyksen mukaan järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikutusmahdollisuuksien edistämiseksi on luotu hyvinvointialueen ja kuntien kesken rakenteet, joissa järjestöillä on entistä paremmat edellytykset tulla kuulluksi ja edistää keskinäistä yhteistyötä.

Järvenpäässä hyvinvoinnin palvelualue vastaa hyvinvointia ja terveyttä edistävien järjestöjen toiminta- ja kohdeavustuksista valtuuston hyväksymän talousarvion puitteissa. Toiminta-avustuksista päättää hyvinvointilautakunta. Hyvinvointilautakunta on päättänyt avustusten yhtenäisistä kriteereistä ja siitä, että toiminta-avustusten haku muutetaan kaksivuotiseksi (3.12.2020, 32 §). Eläkeläisjärjestöjen toiminta-avustukset ovat osa hyte-avustuksia, joiden valmistelusta vastaa yhteisöpalvelut-yksikkö. Seuraava avustuksista päätetään keväällä 2023.

Järjestöjen ja yhteisöjen tilojen vuokra-avustusten osalta vuoden 2022 aikana siirrytään malliin, jossa Hyvinvointilautakunta myöntää yhteisölle hakemuksen perusteella vuokra-avusta.

Osana hyvinvoinnin palveluverkkosuunnitelmaa tarkastellaan tulevaisuuden palvelujen tarvetta ja tiloja. Käyttäjiä, kuten eläkeläisjärjestöjä, on kuultu valmistelussa useissa eri vaiheissa.

Järvenpäässä on myös valmisteilla yhteistoimintamalli yhdistysten, yhteisöjen ja kansalaistoimijoiden kanssa, jonka tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa ja parantaa järjestöjen, yhteisöjen ja kaupungin välistä yhteistyöltä ja osallisuutta.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena aloitteeseen "Eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytysten varmistaminen sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa".

2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.

3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.

 

Käsittely

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Kirsi-Marja Karjalainen selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Tiedoksi

aloitteen tekijä, eläkeläisneuvosto