Hyvinvointilautakunta, kokous 17.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Vuokra-avustusten myöntäminen kulttuuritoimijoille

JARDno-2022-65

Valmistelija

  • Jari Lausvaara, Tilakehitysjohtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi
  • Pirre Raijas, vt. kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on määrittänyt päätöksellään 4.11.2019 § 286 kaupungin omistamien kiinteistöjen vuokrausperiaatteet ja hakuprosessin. Koronasta johtuen prosessi on viivästynyt, ja vuoden 2020 toimet toteutetaan vuonna 2022. Prosessin tarkoitus on saattaa kaikki kaupungin tiloissa toimivien vuokralaisten tila-vuokrat ajantasaisiksi ja niitä koskevat subventiot läpinäkyviksi. Näiden pohjalta voidaan toimijoiden vuokran subvention määrää arvioida ja verrata avustusten yleisiin kriteereihin. Tavoitteena on tehdä tila-avustuksista läpinäkyvät ja tehdä vuokra-avustusten päätöksenteosta kriteereihin pohjautuvaa ja yhdenvertaista. Vuodesta 2022 alkaen vuokra-avustuksista tulee päättämään Hyvinvointilautakunta.

Kaupunginjohtaja on 17.06.2022 § 16 päätöksellään hyväksynyt talousarviomuutoksen, jonka mukaisesti 1.9.2022 alkaen Tilaomistuksen Hyvolta perimät sisäiset vuokratulot vaihtuvat toimijalta perittäviksi ulkoisiksi vuokratuloiksi ja kulttuuriavustuksiin kohdentuneet sisäiset vuokrakulut muuttuvat yhteisöille maksettaviksi ulkoisiksi vuokra-avustuksiksi.

 

Muutoksen toimeenpano

Hyvinvoinnin palvelualue ja Tilaomistus ovat valmistelleet vuokra-avustusmalliin siirtymistä ensivaiheessa Järvenpään teatterin, Järvenpään taideseuran ja Tuusulanjärven avoimen musiikkikoulun kanssa. Järvenpään teatteri toimii tällä hetkellä Järvenpää-talossa, Vanhankylänniemen kesäteatterissa ja Ylä-Pytingissä, Järvenpään taideseura Taidetalossa ja Seuratalossa ja Tuusulanjärven avoin musiikkikoulu toimii entisessä Kumitehtaanjohtajan talossa. Toimijoiden tiloistaan maksamat vuokrat ovat nimellisiä tiloista aiheutuviin kustannuksiin verrattuna. Kaikkien vuokralaisten kanssa on käyty mallia läpi viestein, keskusteluin ja tapaamisin. Vuokrankorotus on herättänyt vuokralaisissa huolta, mutta korotuksen kattava vuokra-avustus on rauhoittanut mieliä. Toimijoiden osalta tilanne ei siis muutu millään tavalla vuoden 2022 osalta. 

Tilahallinta on selvittänyt konsultin (PTCS)  kanssa kaupungin ja yhdistysten välistä sopimusrakennetta. Lausunnon perusteella osana sopimushallinnan kehittämistä vuokrasopimukset tulee erottaa muista sopimuksista. Valmistelu tehdään vuokralaisten kanssa.

Tilaomistus on valmistellut uudet vuokrasopimukset ajalle 1.9.-31.12.2022 uuden vuokra-avustusmalllin mukaisesti. Vuoden 2022 aikana Hyvinvointilautakunta päättää erikseen siitä, millä kriteereillä Hyvinvoinnin palvelualue myöntää yhteisöjen hakemuksen perusteella vuokra-avustusta. Kaupungin vuokrien laskentaperusteet muuttuvat 1.1.2023 alkaen, joten vuokrasopimuksia tarkennetaan uuden laskentamallin mukaisesti 1.1.2023 alkaen. 

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää myöntää 1.9.2022 alkaen seuraavat vuokra-avustukset vuodelle 2022.

  • Järvenpään teatteri: 9.316,41 € /kk
  • Järvenpään taideseura: 3.927,35 € /kk
  • Tuusulanjärven avoin musiikkikoulu: 1.201,90 € /kk

 

Käsittely

Vt. kulttuurijohtaja Pirre Raijas ja tilakehitysjohtaja Jari Lausvaara selostivat asiaa.

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 17.37-17.57 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Asianosaiset