Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Valtuustoaloite / Resurssiviisaustavoitteiden huomioiminen kokoustarjoiluissa

JARDno-2021-2086

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Vihreiden valtuustoryhmän valtuutettu Riikka Juuma ja 17 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen Resurssiviisaustavoitteiden huomioiminen kokoustarjoiluissa.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 11.10.2021 § 104

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää hallintopalveluihin valmisteltavaksi valtuustoaloitteen "Resurssiviisaustavoitteiden huomioiminen kokoustarjoiluissa".

 

Käsittely

Mikko Taavitsainen ehdotti Laura Virkkusen kannattamana, ettei asiaa lähetetä valmisteltavaksi.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu ehdotus siitä, ettei asiaa lähetetä valmistettavaksi, joten oli äänestettävä. Puheenjohtaja totesi äänestystavaksi sähköisen äänestyksen ja äänestysjärjestykseksi seuraavan:

JAA: Pohjaehdotus

EI: Taavitsaisen muutosehdotus

Puheenjohtaja totesi  pohjaehdotuksen tulleen kaupunginhallituksen päätökseksi äänin 6 JAA ääntä ja 4 EI ääntä ja 1 TYHJÄ.

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen päätösehdotuksen mukaisesti.

Äänestystulokset

  • Jaa 6 kpl 55%

    Tuija Kuusisto, Pirjo Komulainen, Willem van Schevikhoven, Eemeli Peltonen, Katri Kuusikallio, Tiia Östberg

  • Ei 4 kpl 36%

    Laura Virkkunen, Tomi Passi, Mikko Taavitsainen, Ismo Nöjd

  • Tyhjä 1 kpl 9%

    Henry Berg

Valmistelija

  • Kirsi Liete, kirsi.liete@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vihreiden valtuustoryhmän Riikka Juuma ja 18 muuta valtuutettua ovat jättäneet valtuustoaloitteen koskien Resurssiviisaus tavoitteiden huomioimista kokoustarjoiluissa.

Aloitteessa esitetään, että Järvenpään kaupungin luottamushenkilöille suunnatuissa kokous- ja seminaaritarjoiluissa huolehditaan kaupungin kestävän kehityksen ja resurssiviisaus tavoitteiden toteutumisesta. 

Vastaus aloitteeseen

Järvenpään kaupunkistrategiaan on asetettu yhdeksi tavoitteeksi Resurssiviisas Järvenpää jolla pyritään hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi kaupunki on sitoutunut resurssiviisaustavoitteisiin (hiilineutraalius, jätteettömyys ja kestävä kulutus) vuoteen 2050 mennessä. Tältä pohjalta kaikissa kaupungin järjestämissä kokous- tai seminaaritarjoiluissa noudatetaan samoja, alla olevia periaatteita.

Kokoustarjoilussa pyritään mahdollisuuksien mukaan huomioimaan seuraavat periaatteet.

- Palveluntuottajan/ tarjoilun järjestäjän tulee huolehtia, että tarjoiluastiat ovat kestoastioita tai biohajoavia. Maatumattomia kertakäyttöastioita ei käytetä.

- Tilaustarjoiluihin ei tilata yksittäispakattuja tuotteita.

- Tilaisuuden vedet tilataan vesikannuissa tai täytettävissä ja pestävissä vesipulloissa. Pullotettuja juomia hyödynnetään tilan tai tilaisuuden niin edellyttäessä.

- Tarjoilut pyritään järjestämään siten, että tarjolla on myös lihaton vaihtoehto.

- Mahdollisuuksien mukaan käytetään luomutuotteita kuten kahvimaito, juusto, broiler ja kalkkuna tai Reilun kaupan tuotteita kuten kahvi ja tee. Ratkaisussa otetaan huomioon mm. palveluntarjoajan hankintamahdollisuudet omien hankintakanaviensa osalta, tuotteiden hinta, saatavuus ja sesonki. 

- Paikallista ja lähiruokaa käytetään mahdollisuuksien mukaan (palveluntuottajilla omat hankintakanavat).

- Tilaisuuden jälkeen asiakkaat huolehtivat omalta osaltaan jätteiden lajittelun. Kiinteistöstä riippuen lajittelumahdollisuudet asiakastiloissa vaihtelee. Harvemmin kokous- tai seminaaritiloissa on erillistä biojäteastiaa, mutta jätettäessä biojäte lautaselle tai tarjottimelle, palveluntarjoaja lajittelee sen keittiössä biokeräysastiaan.

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus antaa yllä olevan vastauksen aloitteeseen koskien Resurssiviisaus tavoitteiden huomioimista kokoustarjoiluissa ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

 

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, listatiimi