Kaupunginvaltuusto, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Järvenpään kaupungin juhlarahaston perustaminen

JARDno-2021-2413

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunki täyttää vuonna 2021 70-vuotta. Juhlavuoden toteutusta koordinoiva taho, juhlavuositoimikunta, on suunnitellut pysyvän rakenteen luomista järvenpääläisen kulttuurin elinvoiman tukemiseksi osana juhlavuoden toteutuksia. Vaihtoehtoja kartoitettaessa esiin on noussut Järvenpään kaupungin omistaman Kojamo Oy:n osakepääoman hyödyntäminen. Osakkeiden määrä on 14.200 kpl ja niiden tasearvo on 3363,76 €, hankinta on vuodelta 1990. Markkina-arvo kyseiselle osakepääomalle on 23.11.2021 kurssilla 253 704 €. Järvenpään kaupungin riskienhallinta ei salli suoria osakeomistuksia ja jos osakkeet säilytettäisiin kaupungin omistuksessa, tulisi asiasta päättää erikseen valtuuston päätöksellä.

Pitkäaikaisen rakenteellisen hyödyn eri vaihtoehtoja punnittaessa, pohdinnassa oli yksittäisen pysyvän investoinnin tekeminen esimerkiksi julkisen taiteen hankintana, taidehankintoina tai infrastruktuuriin kohdistuvana hankintana. Kaikki vaihtoehdot ovat varteenotettavia, mutta eivät erotu juhlavuotta juhlistavana toteutuksena vaan todennäköisesti sulautuisivat osaksi kaupunkirakennetta.

Vaihtoehtona tunnistettiin myös mahdollisuus sijoittaa pääoma ja käyttää pääoman tuottoja järvenpääläisen kulttuurin hyväksi niin, että pääoma säilyy ja sen tuottoa käytetään avustuksina tai apurahoina pitkälle tulevaisuuteen. Vaihtoehtoja tälle toiminalle tunnistettiin olevan sijoittaa pääoma itse sille luodun rakenteen, esimerkiksi säätiön kautta. Pääoman sijoittaminen itse vaatisi vähintäänkin muutoksen kaupungin riskienhallinnan periaatteisiin tai oman säätiön perustamisen, jonka tehtävä olisi hoitaa sijoitusvarallisuutta ja jakaa pääoman tuottoa hakijoille. Yhdessä osakkeessa oleva pääoma on erittäin riskialtis ja tulisi hajauttaa. Kohtalaisen pienen sijoituspääoman hajauttaminen ja sijoitussalkun ammattimainen hoitaminen voisi nousta kustannuksiltaan kuitenkin niin suureksi, että pääoman tuotosta suuri osa katoaisi hallinnollisiin kuluihin. 

Vaihtoehtona omalle sijoitustoiminnalle on lahjoittaa pääoma jo olemassa olevalle säätiölle, jonka kautta lahjoituksen pääoma olisi ammattimaisen sijoitustoiminnan kautta turvattu. Pääoman tuotto voitaisiin jakaa saman säätiön ammattimaisen arviointiprosessien kautta järvenpääläisille kulttuurialan toimijoille. 

Parhaana vaihtoehtona valmistelussa esille nousi Suomen Kulttuurirahaston (SKR) Uudenmaan maakuntarahasto ja sinne perustettava Järvenpään kaupungin juhlavuoden nimikkorahasto. Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, jonka sijoitusvarallisuus on lähes 2 miljardia euroa. Varallisuuden kasvu perustuu osittain sijoitusten menestykseen, osittain uusiin lahjoituksiin, joita Kulttuurirahasto on saanut viimeisen vuosikymmenen aikana yli 100 miljoonaa euroa. Varojen hallinnoinnista vastaa Kulttuurirahaston hallitus. Se valitsee 5-6 kertaa vuodessa kokoontuvan raha-asiain toimikunnan, joka tekee sijoituspäätökset. Päätösten valmistelu ja käytännön sijoitustoiminta tapahtuu Rahaston toimistossa. Valmistelu ja päätöksenteko pohjautuvat sijoitussuunnitelmaan, jossa määritellään eri omaisuusluokkien osuus sijoitussalkussa ja niiden vaihteluvälit. Raha-asiain toimikunta seuraa ja valvoo suunnitelman toteutumista. Myös säätiön hallitus saa omaisuudenhoidosta säännöllisesti selvityksiä. Säätiöön sijoitettuna Järvenpään lahjoittama pääoma on erittäin ammattimaissa käsissä. Riskienhallinnan sekä sijoitustoiminnan vaatimien resurssien kannalta turvallisin ja tuottavin vaihtoehto on lahjoittaa osakepääoma Suomen Kulttuurirahastolle. 

Valmistelun edetessä ja Suomen Kulttuurirahaston kanssa käytyjen neuvotteluiden kautta, on muotoutunut yhteisymmärrys Uudenmaan maakuntarahaston perustettavan rahaston ohjesäännöstä. Se tavoittaa erittäin hyvin Järvenpään kaupungin tavoitteleman pitkäaikaisen rakenteen luomisesta järvenpääläisten kulttuuritoimijoiden hyväksi. Valmistelun liitteenä ovat luonnokset sekä lahjakirjasta, jossa todetaan lahjoituksen ehdot että ohjesäännöstä, jossa kuvataan tulevan nimikkorahaston säännöt. 

Rahaston tarkoituksena on tukea järvenpääläisiä taiteilijoita sekä Järvenpäässä tapahtuvia ja/tai järvenpääläisille suunnattuja kulttuurikaupungin perinteitä kunnioittavia kulttuurihankkeita. Apurahat jakaa, tarvittaessa asiantuntijoita kuultuaan, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston hoitokunta, Suomen Kulttuurirahaston hallituksen päätösten ja ohjeiden mukaan.

Vaikka kaupunki ei lahjoituksen jälkeen pääse vaikuttamaan keille kyseisestä nimikkorahastosta tulevat apurahat jaetaan, voi kaupunki olla luottavaisin mielin Kulttuurirahaston pitkään asiantuntemukseen ja ymmärrykseen apurahojen jakoprosessista. Ohjesäännön kirjauksella 'järvenpääläisiä taiteilijoita sekä Järvenpäässä tapahtuvia ja/tai järvenpääläisille suunnattuja kulttuurikaupungin perinteitä kunnioittavia kulttuurihankkeita' ohjataan jakoperusteita monipuolisiin, taidemuodot ylittäviin ja siltoja rakentaviin projekteihin. Apurahojen jako on myös saatu kohdentumaan nimenomaan järvenpääläisiin toimijoihin, joten voimme olla luottavaisin mielin, että apurahat ja avustukset tulevat tuomaan hyötyä nimenomaan Järvenpäälle ja järvenpääläisille tulevina vuosina. 

Nimikkorahaston perustaminen on kulttuuriteko Järvenpään kaupungilta. Järvenpään nimi tulee näkymään kaikille Uudenmaan maakuntarahastosta apurahoja hakeville toimijoille pysyvästi ja se nostaa Järvenpään kaupungin taiteen ja kulttuurin mesenaattien joukkoon. 

ON

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle että kaupunki lahjoittaa liitteenä olevalla lahjakirjalla omistamansa Kojamon Oy:n osakepääoman (14.200 kpl) Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolle. Uudenmaan rahaston tulee käyttää lahjaksi saadut varat perustettavan Järvenpään kaupungin 70 -juhlavuoden nimikkorahaston peruspääomaksi. Rahasto perustetaan Uudenmaan rahastoon.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 29.11.2021 § 319

Kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen päätösehdotuksessa on havaittu kirjoitusvirhe. Lahjoitettavien osakkeiden määrä on 12.400 kappaletta Kojamo Oy:n osakkeita. Kirjoitusvirhe on korjattava päätökseen valtuuston kokouksessa

Asian käsittelyn yhteydessä vastaanotetaan valtuustoryhmien tervehdykset/onnittelut 70-vuotiaalle Järvenpään kaupungille.

 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunki lahjoittaa liitteenä olevalla lahjakirjalla omistamansa Kojamon Oy:n osakepääoman (14.200 kpl) Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolle.

Uudenmaan rahaston tulee käyttää lahjaksi saadut varat perustettavan Järvenpään kaupungin 70 -juhlavuoden nimikkorahaston peruspääomaksi. Rahasto perustetaan Uudenmaan rahastoon.
 

Käsittely

Puheenjohtaja totesi, että päätösehdotuksen ensimmäinen kohta täsmennetään kuulumaan seuraavasti:

Kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunki lahjoittaa liitteenä olevalla lahjakirjalla omistamansa Kojamon Oyj:n osakkeet (12.400 kpl) Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen selosti asiaa.

Kokoustauko tämän asian jälkeen kello 18.14 - 19.00. 

 

Päätös

Hyväksyttiin täsmennetyn päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

talousjohtaja, hallintojohtaja, kulttuurijohtaja, viestintäjohtaja