Kaupunkikehityslautakunta, kokous 27.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Vastine oikaisuvaatimukseen vanhingonkorvausvaatimus mittausvirheestä kiinteistöillä 186-401-9-157 ja 186-401-9-158

JARDno-2021-2466

Valmistelija

  • Tarja Kariniemi, tonttipäällikkö, tarja.kariniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kiinteistö Oy Käkölä on jättänyt oikaisuvaatimuksen tonttipäällikön päätökseen 1.12.2021 § 7, joka koski vahingonkorvausvaatimusta mittamiesten virheestä kiinteistöillä 186-401-9-158 ja 186-401-9-157.

Tausta

Kiinteistö Oy Käkölän asiamies on esittänyt vahingonkorvausvaatimuksessa, että kaupungin mittamiehet ovat mitanneet kiinteistön 186-401-9-157 liian suureksi ja vastaavasti kiinteistön 186-401-9-158 liian pieneksi siten, että kiinteistöjen välinen raja olisi kulkenut noin 2 metriä kiinteistöjen välissä olevan väliojan toisella puolen. Asiamiehen mukaan kaupungin miehet ovat edelleen määränneet, että kiinteistöjen omistajien tulee tehdä ojan toiselle puolen jääneestä noin 2 metrin kaistaleesta keskenään kiinteistökauppa, jotta raja voitaisiin siirtää väliojan kohdalle.

Kiinteistöjen omistajat tekivät kiinteistökaupan, minkä jälkeen käynnistyi lohkomistoimitus. Lohkomistoimituksen yhteydessä todettiin, että kiinteistöjen välinen raja on epäselvä (pyykkejä oli kadonnut), minkä johdosta raja tuli käydä uudelleen. Lohkomistoimituksessa raja käytiin väliojan kohdalle, mikä vastasi kiinteistöjen aikaisempia omistussuhteita. Näin ollen kiinteistöjen omistajat joutuivat hakemaan kaupan purkua.

Oikaisuvaatimus

Kiinteistö Oy Käkölä hakee muutosta em. tonttipäällikön päätökseen niiltä osin, kun vahingonkorvausvaatimus on hylätty. Oikaisuvaatimuksessa Kiinteistö Oy Käkölä vaatii, että vahingonkorvausvaatimus 4.325,84 € hyväksytään kokonaisuudessaan sekä lisäksi tästä valituksesta aiheutuneet oikeudenkäyntikulut 500 €.

Valituksessaan Kiinteistö Oy Käkölän asiamies uudistaa kaiken, minkä on vahingonkorvausvaatimuksessaan esittänyt.

Perusteluna asiamies esittää, että tonttipäällikön päätös on virheellinen, koska päätöksessä ei ole sovellettu vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n määräystä. Kaupungin mittamiehet ovat mitanneet kyseisten kiinteistöjen välisen rajan ja todenneet virheellisesti, että alueella olevat maan rajat eivät vastaa todellisuutta ja täten maanomistajien tulee järjestää maanomistukset vastaamaan mittamiesten tekemää mittaustulosta.

Vastine

Järvenpään kaupungissa asemakaavoitetulla alueella kiinteistötoimituksista vastaa Järvenpään kaupunki kiinteistörekisterin pitäjänä, asemakaavoitetun alueen ulkopuolella kiinteistötoimituksista vastaa Maanmittauslaitos. Järvenpään Vesi on tilannut kaupungilta rajanäytön vesihuollon rakentamisalueelle asemakaavoitetun alueen ulkopuolelle. Mikäli rajanäytön olisivat tilanneet kiinteistöjen omistajat, olisi heidät tullut ohjata Maanmittauslaitoksen puoleen, joka ylläpitää kiinteistörekisteriä kyseisellä alueella. Edelleen, Maanmittauslaitos ei Järvenpään kaupungin tietämyksen mukaan suorita rajanäyttöjä haja-asutusalueella, koska kiinteistörekisterikartan koordinaatit ovat haja-asutusalueella pääsääntöisesti epätarkat ja rajat epäselvät. Mikäli kiinteistönomistajalla on epäselvyyttä rajanpaikasta, tulee hänen tilata rajankäynti, jossa asia ratkaistaan. Rajankäynnit tilataan haja-asutusalueella Maanmittauslaitokselta.

Kaupungin mittamiehet ovat olleet paikalla rajannäyttötehtävässä Järvenpään Veden pyynnöstä, kaupungilla ei ole ollut sopimussuhdetta valituksen tekijään, näin ollen mittausvirhettäkään ei ole voinut valituksessa esitetyn mukaisesti syntyä. Järvenpään Veden työmaalla on ollut samanaikaisesti kaupungin mittamiesten lisäksi muitakin mittaajia. Työmaalla mahdollisesti tapahtuneessa suullisessa keskustelussa voidaan helposti kysymykset ja vastaukset ymmärtää väärin. Järvenpään mittamiehiltä kysyttäessä he ovat ilmoittaneet, etteivät ole ohjeistaneet maanomistajia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen Kiinteistö Oy Käkölän vahingonkorvausvaatimuksessa koskien mahdollista mittausvirhettä kiinteistöillä 186-401-9-157 ja 186-401-9-158, mistä johtuen korvausvaatimus hylätään kokonaisuudessaan perusteettomana.

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula esitteli asian. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosaiset, maanmittausinsinööri, kartastoinsinööri, rakennuttajapäällikkö (Järvenpään Vesi)