Hyvinvointilautakunta, kokous 27.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Toimivallan edelleen siirtäminen ja organisaatiorakenne Hyvinvoinnin palvelualueella 1.1.2022

JARDno-2018-4107

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

Perustelut

 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon siirtyminen Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymään, vaikuttaa merkittävästi koko kaupungin palvelualueen rakenteisiin ja toimintaan.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 12.11.2018 § 99 hallintosäännön uudistamisen 1.1.2019 alkaen. Hallintosäännössä on määritelty uuden kunnan tuleva organisaatiorakenne ja kuntaan jäävät palvelualueet sekä uusi lautakuntarakenne. Lautakunnat päättävät tarkemmin palvelualueen organisoitumisesta sekä toimivallan edelleen siirtämisestä.

Nykyisen Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualueen sijalle muodostetaan 1.1.2019 alkaen Hyvinvoinnin palvelualue ja sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan sijalle hyvinvointilautakunta.

Hyvinvoinnin palvelualue muodostuu esikunnan lisäksi neljästä avainalueesta:

  • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) -palvelut
  • Työllisyys- ja kotoutumispalvelut
  • Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut
  • Kulttuuri- ja tapahtumapalvelut

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) avainalueen tehtävänä on vahvistaa kuntalaisten omaa toimijuutta ja edistää kuntalaisten hyvinvointia sekä järjestää tätä tukevia ja eri ryhmille kohdistettuja palveluja yhteistyössä kunnan peruspalvelujen ja kumppaneiden sekä Keski- Uudenmaan soten ja tulevan maakunnan kanssa.  Uuttta avainaluetta johtaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) johtaja, jonka rekrytointi on meneillään. Sen toimintayksiköt ovat : Hyten ohjaus  ja integraatio, työikäisten ja ikäihmisten, laspiperheiden sekä nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksiköt.. Uudelle avainalueelle siirtyy nykyisen palvelualueen sisältä nuorisotyön palvelut, Sosiaali- ja terveyspalveluista terveyden edistämisen ohjaus ja koordinointipalveluja sekä ikäihmisten ja toimintarajoitteisten palveluja . Lasten ja nuorten palvelualueelta siirtyy lapsiperheiden ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluja. 

Nykyinen koulutus-ja ohjauspalveluiden avainalue muuttuu työllisyys- ja kotoutumispalvelujen  avainalueeksi, joka koostuu  kotoutumispalveluista  sekä palvelualueelle siirtyneen työllisyyspalvelujen  ja  nuorisokeskuksen mudostamasta osaamis- ja työllisyyspalvelujen palvelukokonaisuudesta.   Osaamis- ja työllisyyspalvelujen tehtävänä on edistää nuorten ja aikuisten osaamista ja työllistymistä. Pääpaino tullee olemaan tiettyjen työvoiman kohtaanto- ongelmien ratkaisemisessa. 

Lukiokoulutus  siirtyy koulutus- ja ohjauspalveluista Opetuksen ja kasvatuksen  palvelualueelle.

Vapaa-aika- ja harrastuspalvelujen avainalueella  vahvistetaan osallisuutta ja kansalaistoiminnan ohjausta ja  avainalueen yhteiset  palvelut yksikkö muutetaan  vapaa-aikapalvelujen ja kansalaistoiminnan ohjaukseksi,  jolla on oma palvelupäälikkö.  Vapaa- aika- ja harrastuspalvelujen  sekä työllisyys- ja kotoutumispalvelujen avainalueita  johtaa sama asiakkuusjohtaja, vapaa- aika ja osaamispalvelujen johtaja. 

Kulttuuri- ja tapahtumapalveluista matkailupalvelut siirtyy Kaupunkikehityksen palvelualueelle ja  kulttuurin yhteiset palvelut toimintayksikön nimi muutetaan  kulttuuritoiminnaksi.  Muutoin  avainalue jatkaa entisenä ja sitä johtaa edelleen kulttuurijohtaja.

 Hyvinvoinnin palvelualueen organisoituminen ja toimivalta on esitetty liitteessä. Lisäksi liitteenä on  Sivityksen ja vapaa-ajan palvelualueen  aiemmin määritelty  toimivallan siirtäminen.

Viranhaltijoiden tehtävänimikeet varmistuvat  uuden organisaation mukaisiksi  henkilöstöjohtajan päätöksellä.

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

 

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Hyvinvoinnin palvelualueen organisaatiorakenteen ja toimivallan edelleen siirtämisen 1.1.2019 alkaen
  • hyväksyä omalta osaltaan uuden hyvinvointitehtävän palveluprosessit sekä organisaatiokaavion 1.1.2019 alkaen..
  • todeta, että  näihin sisältyvät nimikemuutokset ovat ehdollisia, kunnes niistä on tehty  päätökset.

Päätös

 

Hyväksyttiin

 

Valmistelija

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hallintosäännössä määritellyn toimivallan edelleen siirtäminen ja organisaatiorakenne Hyvinvoinnin palvelualueella on hyväksytty 20.12.2018 § 62.  Kaupungin hallintosääntö uudistetaan kevään 2020 aikana ja tässä vaiheessa delegointisäännökseen tehdään vain välttämättömät korjaukset. Organisaatiorakenteeseen on tullut muutoksia lähinnä esikunnan ICT-yksikön siirtymisestä konsernipalvelujen alaisuuteen sekä tehtävänimikemuutoksia Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluissa. Lisäksi viran- ja toimenhaltijoiden päätösvaltaan on täydennetty vapaa-aika ja osaamispalvelujen johtajan, osaamis- ja työllisyyspalvelujen työntekijöiden sekä investointiosan päätösvalta.

Liittessä on esitetty punaisella ja yliviivauksin tehdyt muutokset ja lisäykset. 

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä hyvinvoinnin palvelualueen toimivallan siirtämiseen ja organisaatiorakenteeseen esitetyt muutokset liitteen mukaisesti 1.3.2020 alkaen. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin hallinnon ja toiminnan järjestämisessä sekä päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä noudatetaan hallintosäännön määräyksiä, ellei laissa ole toisin säädetty. Hallintosäännössä on määritelty mm. lautakuntien tehtävät. Lautakunta päättää palvelualueilla viranhaltijoiden toimivallan edelleen siirtämisestä ja palvelualueen organisaatiorakenteesta.

Hallintosäännössä määritellyn toimivallan edelleen siirtäminen ja organisaatiorakenne Hyvinvoinnin palvelualueella on viimeksi hyväksytty 27.2.2020 § 11.  Kaupungin hallintosääntöä suunnitellaan uudistettavan vuoden 2022 aikana ja tässä vaiheessa delegointisäännökseen tehdään vain välttämättömät korjaukset organisaatiomuutokseen liittyen.

Palvelualueen organisaatiota on esityksessä muutettu vastaamaan paremmin toimintaympäristöstä nousevia haasteita. Lisäksi tiedossa on, että mm. Perhelään muutolla sekä TE-palvelujen siirtymisellä kunnan palveluihin tulee olemaan lähivuosina vaikutusta organisaatioon.

Hyvinvoinnin palvelualueen uudelleen organisoitumista on työstetty palvelualueen laajennetussa johtoryhmässä ja koko henkilöstön kanssa liitteenä olevan prosessin ja aikataulun mukaisesti.

Hyvinvoinnin palvelualue toteuttaa kaupungin hyvinvointitehtävää. Palvelualue edistää kaupunkilaisten hyvinvointia ja terveyttä, vahvistaa kulttuuria ja tapahtumatoimintaa sekä edistää kaupunkilaisten osallisuutta, tukee asukkaiden osaamista ja työllistymistä, luo edellytyksiä elämysten kokemiseen, itsensä kehittämiseen sekä harrastamiseen.

Palvelualue vastaa liikunnan ja kulttuurin palveluista sekä yhteisöllisyyden ja elinikäisen oppimisen palveluista.

Kaikki ikäryhmät ovat mukana palvelualueen toiminnassa. Osallisuus, järjestöjen ja yhteisöjen yhteistyö sekä muu sidosryhmätyö ovat toiminnan keskiössä.

Toiminnan tavoitteena on, että kuntalaisen terveys ja hyvinvointi vahvistuvat hänen iästään, hyte-riskeistä ja toimintakyvystä riippumatta. Varhaisen tuen mahdollisuus toteutuu kohdennetuilla palveluilla.

Palvelualue vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) ohjauksesta ja integraatiosta. Toiminnan tavoitteena on asukkaiden terveyden ja oman hyvinvoinnin sekä osallisuuden, toimijuuden ja omavastuun vahvistuminen palveluinnovaatiota kehittämällä. Tehtävänä on ennakoida päätöksenteon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia, vaihtoehtoisten päätösehdotusten vaikutusten punnitsemista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ja tukea päätöksentekoa. Tämä on hyvinvoinnin ja terveystiedon kokoamista, yhdistämistä ja visualisointia palvelujen ennakoimiseksi ja resurssien suuntaamiseksi sekä toteuman seuraamiseksi. Toiminta vaikuttaa koko kaupunkiorganisaatiossa ja on monialaista ja yhteen sovittavaa asiantuntijatyötä yhteisöissä ja ryhmissä.

Liitteenä on myös nykyinen voimassa oleva hyvinvoinnin palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta dokumentti. 

Palvelualueen organisaatiorakenteessa suurimmat muutokset:

  • viittaukset opeuksen ja kasvatuksen palvelualueeseen on poistettu

  • Avainalueiden määrän muutos neljästä kahteen

    • Liikunnan ja kulttuurin avainalue ja sen yksiköt
      • Järvenpää-talo
      • Keskisen-Uudenmaan musiikkiopisto
      • Kirjastopalvelut
      • Liikuntapalvelut
      • Museopalvelut
      • Yleiset kulttuuri- ja tapahtumapalvelut
    • Yhteisöllisyyden ja elinikäisen oppimisen avainalue ja sen yksiköt
      • Järvenpään Opisto
      • Kotoutumispalvelut
      • Lapsiperheiden palvelut
      • Nuorisopalvelut
      • Osaamis- ja työllisyyspalvelut
      • Yhteisöpalvelut
      • Etsivä nuorisotyö siirtyy nuorisopalveluihin osaamis- ja työllisyyspalveluista.
  • Asiakkuusjohtajia on vain kaksi: kulttuurijohtaja ja hyte-johtaja

Viran- ja toimenhaltijoiden päätösvaltaa on muutettu seuraavasti:

  • poistamalla vapaa-aika ja osaamispalvelujen johtajan tehtävät,
  • lisäämällä tapahtumapäällikkö ja työpajatoiminnan esihenkilö uusina,
  • lisäämällä esihenkilöinä toimiville erityisasiantuntijoille enemmän päätösvaltaa,
  • päivittämällä sijaisuusketjut,
  • lisäämällä kohdeavustusten päättämisestä kohta.
  • Lisäksi muutoksia on tullut talouspäällikön siirtymisestä konsernipalvelujen alaisuuteen.

Sanoitusta on muutettu seuraavasti:

  • yksiköiden järjestys on muutettu vastaamaan organisaatiorakennetta
  • palveluiden nimiä yhtenäistetty ja lyhennetty
  • eri yksiköiden välisiä muotoiluja yhtenäistetty
  • esimies sana päivitetty esihenkilöksi
  • työikäisten ja ikääntyvien yksikkö muutettu Yhteisöpalveluiksi
    • kaikki ikäryhmät mukana kaikissa yksiköissä

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä hyvinvoinnin palvelualueen

  1. organisaatiorakenteen ja 
  2. toimivallan edelleen siirtämisen 

liitteiden mukaisesti 1.1.2022 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots esitteli asiaa.

Tiedoksi

Palvelualue / avainalueet