Hyvinvointilautakunta, kokous 27.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Valtuustoaloite/Satu Haaparanta ja 32 valtuutettua/Nuorten aktivoimiseen tähtäävä työpaja

JARDno-2018-3139

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Hippi, kaupunginsihteeri, pekka.hippi@jarvenpaa.fi

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen lasten ja nuorten palvelualueelle valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Satu Haaparannan 23.8.2018 jättämä valtuustoaloite nuorten aktivoimiseen tähtäävästä työpajasta on saapunut 10.4.2019 vastattavaksi nuorisopalveluille. Aloitteessa nuorten aktivoimiseen tähtäävästä työpajasta ehdotetaan järjestettäväksi nuorille kuntoutusta ja aktivointitoimia sisältävää työpajatoimintaa.

Nuorisopalvelut eivät järjestä työpajatoimintaa tai kuntouttavaa työtoimintaa. Sen sijaan nuorisopalvelut järjestää aloitteessa esitetylle kohderyhmälle (3.3.1) tavoitteellista ja ohjattua kerhotoimintaa.

Kerhotoiminnan tavoitteena voi, aloitteenkin mukaisesti, olla nuorten aktivoiminen harrastustoimintaan, sekä nuorten liikenneturvallisuuden ja osallisuuden lisääminen. Nuorten kohtaamisen välineenä käytetään nuorten mopojen, polkupyörien, skeittilautojen tai muiden välineiden huolto- ja kunnostustyötä. Lisäksi kerhotoimintaan liitetään muiden kumppaneiden, kuten esimerkiksi poliisi, tekemää liikennekasvatustyötä.

Mopokerhon toteuttamiseksi on selvitetty erilaisia vaihtoehtoisia tapoja. Mopokerhotoiminta edellyttää joka tapauksessa lisämäärärahojen myöntämistä toimintaan, sillä tällaista kerhotoimintaa ei ole aikaisemmin ollut, eikä sitä ole huomioitu nuorisopalvelujen taloussuunnittelussa.

  1. Useilta alueella toimivilta autokorjaamoyrittäjiltä on kysytty halukkuutta tuottaa mopokerhotoimintaa niin, että kerhotoiminnasta maksettaisiin yrittäjälle ja nuorisopalvelut huolehtisivat markkinoinnista ja ohjausalan osaamisen tuottamisesta kerhoiltoihin. Halukkaita yrittäjiä ei löytynyt.
  2. Mopopajan toteuttamista yhteistyössä Ammattiopisto Spesian ja Keudan kanssa on selvitetty. Spesia ei halunnut lähteä mukaan kerhotoimintaan ja Keudan halukkuus yhteistyöhön niin, että tilat ja ajoneuvoasentajaosaaminen tulisi Keudasta (toistaiseksi määrittelemättömään hintaan) on vielä selvitysvaiheessa. Nuorisopalvelut vastaisivat kerhotoiminnan markkinoimisesta sekä ohjausosaamisen tuottamisesta kerhoon.
  3. Nykyisellään jo on mahdollista tukea erilaisia asiasta ja toiminnasta kiinnostuneita järjestöjä tai yhteisöjä erilaisin kunnan avustuksin, mikäli yhteistyöstä kiinnostuneita tahoja on. Mikäli tällainen toimija löytyy, voidaan mopokerhoa tukea nuorisoavustuksen ja tila-avustuksen turvin.
  4. Mopokerho voidaan toteuttaa nuorisopalvelujen omana toimintana niin, että yhteistyöhön etsitään toimijoita joko kolmannen sektorin toimijoista ja/tai vapaaehtoistoimijoita.

Kunnan omana toimintana toteutettavan edellyttää:

  • henkilöresurssiatyöntekijän ammattitaito (palkattava alan osaava/ ammattitutkinto, esim. mekaanikko)
  • tilaa toiminnan toteuttamiseksi, joka soveltuu toimintaan (huomioiden myös mahdollinen ympäristölle aiheutuva meluhaitta)
  • vakuutukset (henkilöt, turvallisuus yleisesti, toimintavälineet asianmukaiset, mopojen ja muiden välineistöjen vakuuttaminen)
  • toimintavälineet
  • vapaaehtoistyötekijöihin kohdennettava koulutus, virkistystoiminta ja näiden edellyttämät henkilöstöresurssit sekä rikostaustaselvityksien kustannukset

Asian edistämiseksi on käynnistetty selvitystyö eri toimijoiden, tilojen ja osaamisen löytymiseksi. Tämän lisäksi selvitetään mopokerhotoimintaan osallistumisen halukkuutta myös nuorten keskuudessa.

Mahdollisen mopopajan toiminnan käynnistämisvaiheen tueksi on käyty keskustelua Nuori Kirkko Ryn kanssa. Yhdistyksellä on kokemusta moottoripajatoiminnasta vuodesta 2014 ja yhdistys on ollut tukemassa eri mopopajojen käynnistämistä ympäri Suomea. Heiltä on saatu mm. käsikirja mopopajatoiminnan käynnistämisen tueksi. Järvenpään seurakunta on lupautunut mukaan mopopaja -toimintaan. Heilläkään ei ole tarjota tiloja toimintaa varten, mutta tarjoavat ohjausresurssia toimintaan sen alkaessa. Tuusulan kunnan nuorisopalvelujen kanssa on sovittu yhteistyöstä mopopajatoiminnassa. Heillä on ollut syksyllä 2019 neljän kerran kokeilu mopopajasta, mutta heilläkin toiminnan esteenä on tilojen puute. Mikäli tilat, puolin tai toisin, löytyvät sopivasta paikasta, toteutetaan mopopajatoimintaa yhdessä.

Kustannuksia arvioitaessa on huomioitava, että Mopokerhotoiminta on tässä tapauksessa kausiluonteista. Toiminta voidaan käynnistää esimerkiksi maaliskuussa jatkuen toukokuun loppuun saakka "Mopo kesäkuntoon ja turvallinen liikennekäyttäytyminen hallintaan" -teemoilla. Syksyllä voidaan toteuttaa vastaavasti projektiluonteinen kerhojakso: "Talviteloille".

Mopokerhosta aiheutuvia kustannuksia on arvioitu ja laskelma on liitteenä.

 

Valmistelijat:
Kirsi-Marja Karjalainen, hyte-johtaja
Anu Puro, nuorisopalvelujen päällikkö

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää

  1. hyväksyä selosteessa olevan palvelualueen vastauksen vastauksena Satu Haaparannan jättämään valutuustoaloitteeseen nuorten aktivoimiseen tähtäävästä työpajasta. 
  2. todeta aloitteen loppuun käsitellyksi. 

 

 

Käsittely:

Käsittelyn kuluessa lautakunta muutti yksimielisesti päätösehdotusta siten, että 

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää

  1. hyväksyä selosteessa olevan palvelualueen vastauksen vastauksena Satu Haaparannan jättämään valutuustoaloitteeseen nuorten aktivoimiseen tähtäävästä työpajasta. 
  2. todetaan aloitteen käsittelyn olevan kesken. 

Päätös

Päätös hyväksytiin muuttuneen päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmisteluun osallistuivat: Anu Puro, nuorisopalvelujen päällikkö ja Sirkka Riikonen, osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö

Satu Haaparaannan ja 32:n valtuuteun allekirjoittama valtuustoaloite on saapunut nuorisopalveluille vastattavaksi 10.4.2018. 

Aloitteessa esitetään nuorten omatoimisuuteen ja aktivoitumiseen tähtäävän mopo-, skootteri-, mopoauto- ja polkupyöräpajan perustamista Järvenpäähän. Paja ei olisi pelkästään varsinainen työpaja, vaan sosiaalisen aktivoinnin ja kuntoutumisen paikka, joka tarjoaa ponnahduslaudan elämässä eteenpäin. Nuorten paja on osa arjen tukea ja sosiaalityötä.

Aloitteen käsittely

Hyvinvointilautakunta käsitteli aloitetta kokouksessaan 23.1.2020 § 3. Hyvinvointilautakunta esitti kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy palvelualueen vastauksen aloitteeseen, mutta toteaa aloitteen käsittelyn olevan vielä kesken. Aloitteen vastaus käsiteltiin 23.3.2020 § 15 Kaupunginvaltuustossa, jossa hyväksyttiin hyvinvointilautakunnan vastaus ja toteamus, että aloitteen käsittely on edelleen kesken.

Aloitteen käsittelyä on jatkettu nuorisopalveluissa sekä osaamisen ja työllisyyden ediistämisen palveluissa valtuustokäsittelyn jälkeen.

Tehdyt selvitykset

Kaupungin eri toimijoiden ja palvelujen mahdollisuudet tarjota aloitteessa mainittua toimintaa rajoittuvat tavoitteellisen ja ohjatun kerhotoiminnan järjestämiseen (nuorisopalvelut). Sen lisäksi kaupunki järjestää ammatillista työpajatoimintaa, jonka tavoitteena on tukea ja valmentaa kuntalaisia kohti opintoja ja avoimia työmarkkinoita (työllisyys- ja osaamispalvelut).

Sosiaalityöstä ja kuntouttavasta työtoiminnasta vastaa Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymä.

Osaaamis- ja työllisyspalvelujen ammatillinen työpajatoiminta

Aloitteessa mainittu nuorten aktivoimiseen tähtäävä työpajatoiminta ei sovellu ammatilliseen työpajatoimintaan. Ammatillinen työpajatoiminta perustuu asiakkaan vapaaehtoisuuteen, mutta on vahvasti ja tavoitteellisesti työmarkkinoille suuntaavaa toimintaa, jota ohjaa kunkin pajan ammattialaan ja myös ohjaukseen perehtynyt henkilöstö. Jotta työpajatoiminta voi luoda tosiasiallisia väyliä avoimille työmarkkinoille, tulee työpajatoiminnan perustua vahvasti työmarkkinoiden työvoimatarpeeseen. Tämän vuoksi ammatillista työpajatoimintaa järjestetään toimialoille, jotka edistävät työllistymistä työvoimapula-aloille tai muutoin vahvasti työmarkkinoille suuntaaville aloille. Ammatillisen työpajatoiminnan tulee olla avoimille työmarkkinoille työllistävää joko suoraan, opintojen tai esim. palkkatuetun työsuhteen kautta. Toimintaa ei ole tarkoituksenmukaista suunnata aloille, joiden työvoimakysyntä on heikkoa ja työllistyminen näin ollen heikkoa. Merkittävämmät työvoimapula-alat valtakunnallisesti ovat tällä hetkellä palvelu- ja metallialat.

Parhaimmillaan työpajatoiminta lisää työpaja-asiakkaan substanssialaan liittyvää osaamista ja yleisiä työelämävalmiuksia, mahdollistamalla alan opintojen edistyminen tai tutustuttamalla alan tehtäviin tulevia opintoja varten. Erityisesti nuorten työpajatoiminnassa keskiössä on alan opintojen suorittaminen käytännönläheisesti muussa kuin koulun toimintaympäristössä. Ammatillinen työpajatoiminta toimii hyvin menetelmänä myös pitkään poissa työelämästä olleiden aikuisten valmennuksessa. Kuntalainen voi olla ammatillisessa työpajatoiminnassa joko työkokeilu- tai koulutussopimuksella.

Ammatillisen työpajatoiminnan tulee olla opinnollistettavissa eli toiminnan tulee olla sellaista luonteeltaan, että sen avulla työpaja-asiakas voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon joko kokonaan tai osittain. Pelkkä harrastusluonteinen toiminta ei riitä ammatillisen tutkinnon osa- tai kokonaissuoritukseksi.

Järvenpään kaupungin osaamis- ja työllisyyspalvelut järjestää ja tuottaa ammatillisten työpajojen toimintansa täysin itse. Työpajatoimintaa tuotetaan tällä hetkellä neljässä eri pajassa 18–65 vuotiaille kuntalaisille. Pajat ovat kaksi ruoka- ja cateringalan pajaa (Kartanon Kahvila sekä Lounaskahvio Cooperin Kulma) ja ohjaavien alojen sekä rakentavien alojen LIITO-pajat. Asiakkaat ovat 18–65 vuotiaita työttömiä, opiskelijoita, kotoutujia tai työkyvyttömyyseläkeläisiä järvenpääläisiä. Huomioitava myös on, että ammatillista perustutkintoaan työpajalla eli työvaltaisessa ympäristössä suorittavat opiskelijat voivat olla myös 17 vuotiaita.  

Ruoka- ja cateringalan pajatoiminnassa on mahdollista suorittaa laajasti eri perustutkintoja. Kokonaisuus käsittää ravintola- ja cateringalan, liiketoiminnan, elintarvikealan, matkailualan perustutkinnot, sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta toimitila- ja kiinteistönhuollon osaamisalat. 

Ohjaavien alojen LIITO-pajan toiminnassa on mahdollisuus suorittaa kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisalan tutkinto. 

Rakentavien alojen LIITO-pajan toiminnassa on mahdollisuus suorittaa rakennus-, pintakäsittelyalan-, sekä taideteollisuusalan perustutkintoja tai tutkinnonosia. Kaikille yhteisistä opinnoista voidaan työpajoilla suorittaa yhteiset tutkinnonosat ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) opinnot. Kaikki oppimisympäristöt on tunnistettu ja hyväksytty tutkinnonperusteisiin. 

Nuorten työpajatoimintaan haetaan vuosittain Aluehallintovirastolta työpajatoiminnan rahoitusta. Rahoitus kattaa valtaosan nuoria ohjaavan henkilöstön palkkakuluista. Osa palkkakuluista sekä muut kustannukset jäävät kaupungin kustannettaviksi. Aikuisten ammatillisen työpajatoiminnan kaupunki rahoittaa kokonaan itse. Jotta toimintaa voidaan järjestää ammatillisena työpajatoimintana, tulee sen täyttää myös Aluehallintoviraston nuorten työpajatoiminnalle asetetut vaatimukset. Vaatimukset kohdistuvat ohjaavan henkilöstön määrään, koulutuspohjaan, pedagogiseen osaamiseen, toiminnan tavoitteellisuuteen, toiminnan vaikutuksiin sekä siihen, miten hyvin toiminta tukee nuoren elämänhallinnan kehittymistä sekä opintoihin ja työelämään kiinnittymistä.

Mikäli toiminta tarjoaa alustan vapaaehtoiselle harrastamiselle tai esim. erityyppiselle olohuonetoiminnalle, kyseessä ei ole ammatillinen työpajatoiminta vaan vapaamuotoinen työtoiminta (starttitoiminta) tai kuntouttava työtoiminta.

Nuorisopalveluiden järjestämä kerhotoiminta

Nuorisopalvelujen järjestämän kerhotoiminnan tavoitteena voi, aloitteenkin mukaisesti, olla nuorten aktivoiminen harrastustoimintaan, sekä nuorten liikenneturvallisuuden ja osallisuuden lisääminen. Nuorten kohtaamisen välineenä voidaan käyttää nuorten mopojen, polkupyörien, skeittilautojen tai muiden välineiden huolto- ja kunnostustyötä. Lisäksi kerhotoimintaan liitetään muiden kumppaneiden, kuten esimerkiksi poliisi, tekemää liikennekasvatustyötä.

Mopokerhon toteuttamiseksi on selvitetty erilaisia vaihtoehtoisia tapoja.

  1. Useilta alueella toimivilta autokorjaamoyrittäjiltä on kysytty halukkuutta tuottaa mopokerhotoimintaa niin, että kerhotoiminnasta maksettaisiin yrittäjälle ja nuorisopalvelut huolehtisivat markkinoinnista ja ohjausalan osaamisen tuottamisesta kerhoiltoihin. Halukkaita yrittäjiä ei löytynyt.
  2. Mopopajan toteuttamista yhteistyössä Ammattiopisto Spesian ja Keudan kanssa on selvitetty. Spesia eikä Keuda halunneet lähteä mukaan kerhotoimintaan. Kieltäytymistä on perusteltu mm. sillä, että samassa tilassa olisi asiakkaiden ajoneuvoja korjattavana ja kerhotoiminnan aikana näiden ajoneuvojen vaurioituminen nähdään isona riskinä.
  3. Nykyisellään jo on mahdollista tukea erilaisia asiasta ja toiminnasta kiinnostuneita järjestöjä tai yhteisöjä erilaisin kunnan avustuksin, mikäli yhteistyöstä kiinnostuneita tahoja on. Mikäli tällainen toimija löytyy, voidaan mopokerhoa tukea nuorisoavustuksen ja tila-avustuksen turvin.
  4. Mopokerho voidaan toteuttaa nuorisopalvelujen omana toimintana niin, että yhteistyöhön etsitään toimijoita joko kolmannen sektorin toimijoista ja/tai vapaaehtoistoimijoita. Tämä edellyttää suurta taloudellista panostusta, mihin nuorisopalveluilla ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole mahdollisuuksia. Esimerkiksi sopivan tilan vuokrakustannukset haukkaisivat valtaosan kaikkeen muuhun nuorten toimintaan tarkoitetusta määrärahasta.

Järvenpään nuorisopalveluille myönnettiin keväällä 2021 hankerahoitusta Jäke Harrastaa -hankeen toteuttamiseksi lukuvuonna 21–22. Rahoittajana on Opetus- ja kulttuuriministeriö ja rahoituksen tavoitteena on kehittää kuntiin harrastamisen Suomen malli.

Jäke Harrastaa -hankkeen tavoitteena on kehittää ja lisätä kouluissa iltapäivisin tapahtuvaa harrastetoimintaa niin, että hyvä harrastamisen kulttuuri juurtuu osaksi koulujen arkea. Harrastamattomien oppilaiden löytäminen, motivointi, saattaminen ja sitouttaminen mielekkään tekemisen äärelle on tämän hankkeen erityinen tavoite. Hankerahoituksella on voitu palkata kaksi Etsivää harrasteohjaajaa. Lisäksi rahoitusta on saatu mm. kerhotarvikkeiden ja välipalojen kustannuksiin.

Vastaus

Jäke Harrastaa -hankkeen ja Holy Tribe moottoripyöräkerho ovat sopineet syyskuussa 2021 yhteistyöstä mopokerhon toteuttamiseksi. Kerho käynnistyy 1.10.2021 viiden kerran pilottikokeiluna, jonka jälkeen sovitaan jatkosta. Jatko tullee sijoittumaan keväälle 2022, koska sää ei välttämättä salli mopoilua syksyllä tai talvikeleillä.

Työnjaosta on sovittu seuraavaa:

Nuorisopalvelujen Jäke Harrastaa -hanke:

  • vastaa kerhotoiminnan markkinoinnista
  • luo ilmoittautumiskäytänteen ja ottaa vastaan ilmoittautumiset sekä toimittaa osallistujalistan palvelun toteuttajalle (palvelun tuottajan toiveesta kerhoon on ennakkoilmoittautuminen)
  • Jalkautuu mopokerholle yhdessä nuorisopalvelujen jalkautuvan työn kanssa (kerhon ohjaustoiminnan tukeminen)
  • kustantaa kerholaisten iltapalat
  • kustantaa pilottivaiheessa joitain mopojen kunnostuksessa tarvittavia välineitä ja tarvikkeita
  • hankkii erikseen sovittaessa sopivia vierailijoita mopokerhoon, esimerkiksi poliisi

Holy Tribe:

  • järjestää 5 kertaa mopokerhoa perjantaisin klo 18–21 omissa tiloissaan Mikonkorvessa
  • osoittavat 3–4 ohjaajaa paikalle joka kerhokerralle
  • toteuttavat liikennekasvatusta mopojen kunnostuksen lisäksi kerhoiltojen aikana

Pilottikokeilun jälkeen tarkastellaan mopokerhokokeilua mm. kustannuksien, resurssien, toiminnan tavoittavuuden ja jatkokehittämisen näkökulmista. Järvenpään kaupungin on mahdollista tukea jatkossa Holy Triben järjestämää mopokerhotoimintaa mm. toiminta- ja kohdeavustuksin sekä nuorisopalvelujen kanssa tehtävän yhteistyön keinoin.

Valmisteluun osallistuivat: Anu Puro, nuorisoplavelujen päällikkö ja Sirkka Riikonen, osaaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena Satu Haaparannan ja 32 valtuutetun jättämään aloitteeseen nuorten aktivoivasta työpajasta
2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.
3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.
4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätosehdotuksen esittelijän täydentämän päätösehdotuksen mukaisesti.

Hyvinvointilautakunta päätti

  1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena Satu Haaparannan ja 32 valtuutetun jättämään aloitteeseen nuorten aktivoivasta työpajasta
  2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.
  3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.
  4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.
  5. pilottikokeilua jatketaan keväällä ja tulokset tuodaan tiedoksi lautakunnalle.

 

Kokouskäsittely

Hyte-johtaja Kirsi-Marja Karjalainen esitteli asiaa.

Keskustelun kuluessa esittelijä täydensi esitystään lisäämällä päätösesitykseen 5. kohdan joka kuluu seuraavasti: pilottikokeilua jatketaan keväällä ja tulokset tuodaan tiedoksi lautakunnalle.

 

 

Tiedoksi

Aloitteen tekijät, listatiimi