Hyvinvointilautakunta, kokous 4.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Kuntalaisaloite / Lasten liikennepuisto -hanke

JARDno-2018-612

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Saapunessa aloitteessa esitetään Lasten liikennepuisto -hankkeen aloittamista. Järvenpäästä puuttuu lapsille kohdennettu paikka, jossa voi harjoitella liikennekäyttäytymistä turvallisesti. Puistolle tärkeää olisi keskeinen sijainti kaupungissa.

Vastaus:

Aloitteen pohjalta on selvitetty viimevuosina toteutettujen liikennepuistojen toimintakonsepteja ja kustannuksia. Liikennepuisto edellyttää erillistä rajattua ja valvottua  aluetta sekä varastotiloja (välineistö). Sijoittuminen yleiselle alueelle vaatisi kaavamuutoksen sekä varastorakennusten (välineistö) ja mahdollisesti myös valvovaa henkilöstöä toimintaan. Keskustan alueellta ei ole osoittaa sopivaa aluetta liikennepuistolle. Liikennepuiston sijoittamismahdollisuuksia keskustan alueen ulkopuolella on myös selvitetty. Sinänsä lasten liikennepuisto nähdään liikennekasvatuksen ja liikenneturvallisuuden edistämisessä hyödyllisenä.

Rantapuiston Etelä-alueen (Tervanokan alueen) suunnittelua on tarkoitus toteuttaa lähivuosina, kun alueen kaavoituksellinen tilanne on tiedossa. Muu osa Rantapuistosta on rakennettu viime vuosina suunnitelmien mukaisesti. Keskusta-alueella Rantapuiston rakentamaton alue on siis näillä näkymin ainoa selvitettävä paikka. Muita paikkoja keskusta-alueella ei tällä hetkellä ole. Liikennepuistolle voisi etsiä paikkaa myös Ainolan asuinalueen puistoista, mikäli kaavallisesti  siihen ei ole rajoitteita. 

Lasten liikennepuiston tarpeet tulee edellä kuvatuissa alueen kaavoitus- ja rakennusratkaisuissa ottaa huomioon. Toteuttaminen edellyttää taloudellisia resursseja, joita ei ole huomioitu investoinneissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Hannula, palvelualuejohtaja, kristiina.hannula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

  1. antaa edellä olevan selvityksen kuntalaisaloitteeseen lasten liikennepuisto -hankkeen aloittamiseen
  2. todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Kirsi-Marja Karjalainen esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteentekijät