Hyvinvointilautakunta, kokous 4.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Lautakunta- aloite / Muraaleja kouluihin

JARDno-2018-4312

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Hippi, kaupunginsihteeri, pekka.hippi@jarvenpaa.fi

Perustelut

 

Valtuustoaloite / Katri Kuusikallo:

 

Muraaleja kouluihin

Järvenpään sekä vanhoissa että tulevissa uusissa kouluissa on runsaasti tyhjää seinä- ja kattotilaa. Seinämaalaus eli muraali sopii erinomaisesti tyhjään seinään tai kattoon. Esimerkiksi Kemissä muraali koulurakennuksen seinässä pohtii modernia teknologiaa, oppimista ja nykyihmisen luontosuhdetta. Sen loi palkittu suomalaiskuvittaja Eero Lampinen. Muraaleilla saadaan viihtyisyyttä, persoonallisuutta ja paikallisuutta esiin.

 

Esitän yhdessä allekirjoittaneiden kanssa, että kaupunki teettää vähintään yhden muraalin  sopivaksi katsomaansa kouluun ja että oppilaat saisivat osallistua sen suunnitteluun. Kouluissa tehtävä annettaisiin jollekin tietylle oppilasryhmälle tai järjestettäisiin kilpailuna. Seinämaalauksessa kuvaan voidaan yhdistää kouluun, opetukseen tai paikkakuntaan liittyvää tekstiä, hahmoja, taustoja tai symboleita. Muraalien teettäminen on näyttävämpää ja edullisempaa kuin ”perinteinen kuvataide”. Jos yhden koulun muraali onnistuu, muraaleja teetettäisiin useampia.

Lisäksi kaupunki selvittäisi, löytyisikö Järvenpäästä tai lähiseudulta muraalitaiteilijaa, jolle annettaisiin ensimmäiseksi mahdollisuus tehdä oppilaiden kanssa yhteistyössä kyseinen työ.

 

Katri Kuusikallio (vihr)

 

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

 

Sivistys- ja vapaa- aikalautakunta päättää lähettää aloitteen palvelualueelle valmisteltavaksi.

Päätös

 

Hyväksyttiin

 

 

Valmistelija

  • Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vihreiden Katri  Kuusikallio ja muita valtuutettuja on jättäneet lautakunta-aloitteen Muraaleja  kouluihin. Aloitteessa todetaan, että Järvenpään sekä vanhoissa että tuleivssa uusissa kouluissa on runsaasti tyhjää seinä- ja kattotilaa. Seinämaalaus eli muraali sopii erinoimaisesti tyhjään seinään tai kattoon. Muraaleilla saadaan viihtyisyyttä, persoonallisuutta ja paikallisuutta esiin.

Aloitteen tekijät esittävät, että kaupunki teettää vähintään yhden muraalin sopivaksi katsomaansa kouluun ja, että oppilaat saisivat osallistua sen suunnitteluun. Lisäksi toivotaan selvitettävän, että löytyisikö Järvenpäästä tai lähiseudulta muraalintaiteilijaa, joka voisi yhteistyössä oppilaiden kanssa työn tehdä. 

Lautakunta-aloite on lähtökohtaisesti kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden puolesta kannatettava. Kinnarin kouluun tilattin useita taideteoksia vaikkakaan perinteistä muraalia ei tässä yhteydessä toteutettu. Samoin tuleviin JYKin ja Harjulan kouluihin tulaan tilaamaan ja sijoittamaan julkista taidetta. Tulevien taidehankintojen edellytyksenä on osallistava prosessi, jossa koulujen/päiväkodin henkilökunta ja oppilaat otetaan mukaan taiteen suunnitteluun. Tavoitteeksi on myös asetettu, että taide olisi tavalla tai toisella toiminnallista niin, että se olisi jonkinlaisessa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa.  

Muraaleiden ja muiden taideteosten sijoittaminen julkisiin tiloihin vaatii huolellista suunnittelua alueen, rakennuksen, interiöörin ja rakennuksen toiminnan kannalta. Vaikka muraalin toteutus lautakunta-aloitteen ehdottomalla tavalla on ehdottoman kannattava, vaatii se merkittävää panostusta niin suunnitteluun, työtä ohjaavan taiteilijan palkkioon, materiaaleihin kuin koulussa toimivien opettajien ja projektiin osallistuvien oppilaiden osalta. Tällä hetkellä Kulttuuri- ja tapahtumapalveluissa tai opetuspalveluissa ei ole tarvittavia resursseja toteuttaa kyseistä toimintaa nykyisten julkisen taiteen hankintojen lisäksi.    

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Hannula, palvelualuejohtaja, kristiina.hannula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

  1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksenaan vihreiden Katri Kuusikallion aloitteeseen,
  2. todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari esitteli asiaa.

 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosaiset