Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 2.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Järvenpään kaupungin perusopetuksen oppilaaksi ottamisen periaatteet / päätöksen 1.12.2020 § 50 korjaus

JARDno-2020-2808

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jenni Kettunen, Perusopetuspalvelujen asiantuntija, jenni.kettunen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kunta on velvollinen järjestämään kunnassa asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Kunta osoittaa oppilaille lähikoulun, jonne koulumatkat ovat asutuksen, koulujen sijainti ja liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. (Perusopetuslaki 4 ja 6 §.) Tämä tarkoittaa ensisijaista oppilaaksiottoa.

Oppilas voi pyrkiä myös muuhun kuin hänelle osoitettuun kouluun, jolloin oppilaaksi ottamisen periaatteeksi voidaan asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista. Kunta voi päättää, että sen järjestämään opetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia. (Perusopetuslaki 28 ja 32 §.) Näissä tapauksissa puhutaan toissijaisesta oppilaaksiotosta.

Opetusjohtajan päätöksessä perusopetusryhmistä huomioidaan perusopetusryhmien tarkoituksenmukainen sijoittelu eri kouluihin sekä koulujen tilat ja käytettävissä olevat resurssit.

Lasten ja nuorten lautakunta on 9.3.2016 §11 päättänyt Järvenpään kaupungin perusopetuksen oppilaaksi ottamisen periaatteet.

Ratkaisuvalta oppilaaksiotossa

Oppilaaksioton viranhaltijan päätös- ja ratkaisuvalta on määritelty lautakunnan hyväksymässä palvelualueen toimivallan siirtämisessä.  

Lähikoulun osoittaminen oppilaalle

Järvenpään kaupungin koulut muodostavat yhden oppilaaksiottoalueen. Pääsääntöisesti lähikoulu osoitetaan oppilaan väestörekisterissä olevan osoitteen mukaan lähimmästä koulusta. Lähikoulupaikka voidaan osoittaa myös muusta kuin oppilaan asuinosoitetta lähimpänä olevasta koulusta, opetusryhmien muodostamiseksi tasapuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Perusopetusryhmien laskennan perusteluokkakoko on 25 oppilasta. Opetusryhmä on asetuksen mukaisesti enintään 20 oppilasta silloin, kun ryhmään sijoitetaan pidennetyn oppivelvollisuuden oppilas.

Toimivaltainen viranhaltija voi perustellusta syystä osoittaa koulupaikan myös toisin. Opetusryhmän laskennallinen enimmäiskoko voidaan ylittää tilanteissa, jossa oppilaalla on erityisen painava terveydentilaan liittyvä tai muu oppilashuollollinen syy. Koulu muodostaa opetusryhmiä pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

Lähikoulun osoittaminen oppilaalle

Lähikoulu osoitetaan perusopetuksen oppilaalle kun

  • Oppilas aloittaa 1. luokalla
  • Oppilas siirtyy 7. luokalle
  • Oppilas muuttaa Järvenpäähän
  • Oppilas muuttaa Järvenpään sisällä
  • Oppilaan koulussa ei ole seuraavaa luokka-astetta seuraavana lukuvuonna
  • Oppilas siirtyy joustavaan perusopetukseen (jopo)
  • Oppilas aloittaa valmistavassa opetuksessa
  1.  

1.1 Lähikoulun osoittaminen 1.luokalle tuleville oppilaille

Lähikoulun osoittaminen tapahtuu seuraavassa etusijajärjestyksessä:

  1.  
  2. Terveydentila tai muu oppilashuollollinen syy
  3. Koulumatka
  4. Sisarusperiaate

Terveydentila tai muu oppilashuollollinen syy

Ensin osoitetaan lähikoulu sellaiselle oppilaalle, jolla on terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy, joka tulee huomioida koulua osoittaessa. Tässä tarkoitettu syy on sellainen, jolla on suoranainen vaikutus siihen, millainen koulu oppilaalle soveltuu. Huoltajan tulee toimittaa lääkärin- tai asiantuntijalausunto ennen lähikoulun osoittamista.

Muulla erityisellä syyllä tarkoitetaan oppilaan tarvetta sellaiseen erityiseen tukeen tai erityisopetukseen, jonka järjestämisedellytykset on huomioitava lähikoulua osoittaessa. Huoltajan tulee toimittaa erityiset syyt osoittava asiakirja ennen lähikoulun osoittamista.

Koulumatka

Toisena oppilaille osoitetaan lähikoulu siten, että koulumatkasta tulee oppilaan ikä ja kehitystaso huomioiden mahdollisimman turvallinen ja lyhyt. Lähikouluksi voidaan osoittaa muukin kuin oppilaan asuinpaikkaa fyysisesti lähinnä oleva koulu.

Sisarusperiaate

Kolmantena osoitetaan nuoremmalle samassa osoitteessa asuvalle sisarukselle sama lähikoulu, jossa vanhempi sisarus on oppilaana päätöksentekohetkellä, jos huoltaja niin haluaa ja laskennallisesti opetusryhmissä on tilaa. Sisarusperustetta ei kuitenkaan sovelleta, jos huoltaja ei sitä halua tai vanhempi sisarus on päätöksentekohetkellä kyseisen koulun ylimmällä luokalla, painotetussa opetuksessa, toissijaisena oppilaana, valmistavan opetuksen ryhmässä tai erityisluokalla.

1.2 Seitsemännelle luokalle siirtyminen

Lähikoulun osoittaminen yläkouluun siirryttäessä tapahtuu kohdan 1.1. etusijajärjestyksen mukaisesti.

1.3 Lähikoulun osoittaminen Järvenpäähän muuttavalle oppilaalle

Toisesta kunnasta tai ulkomailta Järvenpäähän muuttavalle oppilaalle osoitetaan lähikoulu, kun muutto on väestörekisterin mukaan tapahtunut.

1.4 Järvenpään sisällä muuttaville oppilaille

Järvenpään sisällä muuttavalle oppilaalle osoitetaan lähikoulu, kun muutto on väestörekisterin mukaan tapahtunut. Huoltajan tulee aina ilmoittaa osoitteen muuttumisesta.

Oppilaalle osoitetaan uusi lähikoulu, jos jokin muu kuin entinen koulu on lähempänä uutta kotia. Muuttava oppilas saa halutessaan jatkaa koulunkäynti toissijaisena hakijana vanhassa koulussa lukuvuoden loppuun asti. Huoltajat huolehtivat koulumatkakustannuksista. Mikäli oppilas haluaa jatkaa edelleen seuraavana lukuvuonna vanhassa koulussaan, huoltaja voi hakea oppilaalle toissijaista koulupaikkaa.

Poikkeuksena ne huoltajat, jotka ilmoittavat perheen muutosta ennen seuraavan lukuvuoden alkua keväällä 1. tai 7. luokalle ilmoittautumisen yhteydessä. Tällöin oppilaalle osoitetaan lähikoulu uuden osoitteen perusteella, mutta päätös tehdään ehdollisena. Päätös tulee voimaan vaan siinä tapauksessa, että ilmoitettu osoite on voimassa 1.8. Mikäli osoite ei näy väestörekisterijärjestelmässä ko. päivänä, oppilaalle osoitetaan koulupaikka olemassa olevan osoitteen mukaisesti.

1.5 Lähikoulun osoittaminen oppilaille, joiden koulussa ei ole seuraavaa luokka-astetta seuravana lukuvuonna

Lähikoulun osoittaminen tapahtuu kohdan 1.1. etusijajärjestyksen mukaisesti.

1.6 Lähikoulun osoittaminen erityistä tukea tarvitseville oppilaille

Oppilaiden erityisen tuen opetusjärjestelyistä päätetään oppilaalle tehtävässä erityisen tuen päätöksessä.

Erityistä tukea annetaan oppilaalle pääsääntöisesti oppilaan lähikoulussa. Lähikoulun osoittaminen tapahtuu kohdan 1.1. etusijajärjestyksen mukaisesti.

1.7 Joustava perusopetus

Joustavaan perusopetukseen haetaan erikseen ilmoitettuna ajankohtana. Opetukseen otetaan enintään 10 oppilasta. Mikäli hakijoita on enemmän kuin oppilaspaikkoja tai haastattelut katsotaan muuten tarpeelliseksi, järjestetään yksilöhaastattelut ennen oppilasvalintaa.

1.8 Perusopetuksen valmistava opetus

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu kaikille niille perusopetusikäisille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, joilla ei ole vielä tarvittavia kielellisiä valmiuksia perusopetuksessa opiskeluun. Opetukseen voivat osallistua sekä vasta maahan muuttaneet että Suomessa syntyneet maahanmuuttajataustaiset oppilaat.

Näille oppilaille osoitetaan koulupaikka perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmästä tai yleisopetuksen ryhmästä, jolloin oppilas osallistuu inklusiiviseen valmistavaan opetukseen. Valmistavaa opetusta annetaan pääsääntöisesti yhden lukuvuoden oppimäärän verran.

Perusopetukseen valmistavan opetuksen jälkeen oppilas siirtyy lähikouluun.

 

Painotettu opetus

Painotettua opetusta järjestetään vuosiluokilla 7 – 9. Painotettavat aineet ovat taideilmaisu, musiikki ja liikunta sekä matemaattis- luonnontieteelliset aineet.

Painotettuun opetukseen haetaan 6. luokalla. Kuhunkin painotettuun opetukseen otetaan enintään 25 oppilasta. Mikäli hakijoita on alle 20, painotettua opetusta ei aloiteta. Mikäli hakijoita on enemmän kuin oppilaspaikkoja tai koulu katsoo soveltuvuuskokeet muuten tarpeelliseksi, järjestetään soveltuvuuskokeet oppilasvalintoja varten.

Oppilaspaikat ovat tarkoitettu ensisijaisesti järvenpääläisille oppilaille. Opetukseen valitulla ei ole oikeutettu koulumatkaetuuteen. Poikkeuksena huomioidaan ne oppilaat, joille syntyisi koulumatkaetuus myös lähikouluun, eivätkä aiheutuvat kustannukset ylitä koulumatkakustannuksia ensisijaiseen lähikouluun.

Opetukseen valitun oppilaan nuoremmalla sisaruksella ei ole sisarusperusteeseen liittyvää oikeutta päästä samaan kouluun.

Painotetun opetuksen oppilaat sijoitetaan opetusryhmiin pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

Varasijalle valitseminen

Jos painotettuun opetukseen on valintakriteerit täyttäviä hakijoita enemmän kuin oppilaspaikkoja, otetaan valintakriteerin täyttävät hakijat varasijoille valintakriteerien mukaisessa järjestyksessä.

Jos oppilaspaikkoja vapautuu ennen lukuvuoden alkua, kutsutaan vapautuneelle oppilaspaikalle varasijalle valittu hakija varasijalistan mukaisessa järjestyksessä.

Oppilaaksiottaminen muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun

Toissijaisesta oppilaaksiotosta puhutaan silloin, kun huoltaja hakee lapselle oppilaspaikkaa muusta kuin tälle osoitetusta lähikoulusta (perusopetuslaki  28 §).

Toissijaisia hakijoita voidaan ottaa vain, jos koulussa on vapaita oppilaspaikkoja. Perusopetusryhmän laskennallisen koon ollessa 25 tai enemmän, toissijaista oppilaaksiottamista ei tehdä, vaan oppilaalle tehdään kielteinen päätös. Toissijaisten hakijoiden hakemukset käsitellään erikseen ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

Toissijainen koulu ei ole perusopetuslain määrittämä lähikoulu eli huoltaja vastaa mahdollisista koulumatkojen järjestämisestä ja matkakustannuksista. Poikkeuksena voidaan huomioida ne oppilaat, joille syntyisi myös lähikouluun oikeus koulumatkaetuuteen, eivätkä aiheutuvat kustannukset ylitä koulumatkakustannuksia ensisijaiseen lähikouluun.

Oppilaan nuoremmalle sisarukselle ei ole sisarusperusteeseen liittyvää oikeutta päästä samaan kouluun.

Toissijaisen haun kautta oppilas otetaan vapaaksi jääneille oppilaspaikoille seuraavassa etusijajärjestyksessä:

  1. Oppilas asuu Järvenpäässä
  2. Oppilaalla on asiantuntijan lausunto terveydentilasta tai muusta oppilashuollollisesta seikasta, joka tulee huomioida koulua osoitettaessa. Syyn täytyy suoranaisesti vaikuttaa siihen, mikä koulu oppilaalle soveltuu
  3. Koulun lähialueelta pois muuttanut oppilas, joka asuu edelleen Järvenpäässä, mutta haluaa jatkaa nykyisessä koulussaan (kohta 1.4.)
  4. Sisarusperuste kuten kohdassa 1.1.
  5. Koulumatka 

Jokaisen kriteerin kohdalla käytetään tarvittaessa lisäksi arvontaa, mikäli kyseisen kriteerin perusteella kouluun olisi tulossa enemmän oppilaita kuin kouluun mahtuu.

Toisen kunnan oppilaat

Perusopetuslain 4 §:n mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisille perusopetusta. Toiseen kuntaan muuttaneen oppilaan opetuksesta on vastuussa oppilaan uusi asuinkunta.

Toisessa kunnassa asuva oppilas voi hakea Järvenpäähän toissijaisena hakijana.

Toisen kunnan oppilaiden matkakustannukset jäävät huoltajien tai oman asuinkunnan maksettavaksi. Oppilaan nuoremmalle sisarukselle ei ole sisarusperusteeseen liittyvää oikeutta päästä samaan kouluun.

Järvenpään Yhteiskoulun Juholan toimipisteen ja peruskoulujen erityisluokille otetaan ulkopaikkakuntalaisia oppilaita vain toissijaisen oppilaaksioton kautta, sillä edellytyksellä, että kyseisen oppilaan asuinkunta on tehnyt asiasta sopimuksen tai maksusitoumuksen Järvenpään kaupungille. Kuuma- kunnista siirtyvien oppilaiden osalta noudatetaan kuntien kesken sovittua käytäntöä. 

Ruotsinkielinen perusopetus

Niille oppilaille, joiden äidinkieli on ruotsi, järjestetään ruotsinkielinen perusopetus sopimuksen mukaan yhteistyökunnan kanssa, joka päättää oppilaaksiotosta.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä edellä kuvatut perusopetuksen oppilaaksi oton periaatteet 1.1.2021 alkaen.

Käsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Jenni Kettunen, Perusopetuspalvelujen asiantuntija, jenni.kettunen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Opetus- ja kasvatus lautakunta on hyväksynyt Järvenpään perusopetuksen oppilaaksioton kriteerit 1.12.2020 § 50.

Tämän jälkeen on huomattu päätöksessä virheet painotetun opetuksen oppilasmäärien osalta sekä edellisen lautakunta käsittelyn päätöstieto. Näiltä osin päätöstä korjataan seuraavasti:

  • Opetus- ja kasvatus lautakunta on 5.2.2019 § 7 (JARNO 2019-95) päättänyt Järvenpään kaupungin perusopetuksen oppilaaksi ottamisen periaatteet.
  • Painotettu opetus 

    Painotettua opetusta järjestetään vuosiluokilla 7 – 9. Painotettavat aineet ovat taideilmaisu, musiikki ja liikunta sekä matemaattis- luonnontieteelliset aineet.

    Painotettuun opetukseen haetaan 6. luokalla. Kuhunkin painotettuun opetukseen otetaan enintään 25 oppilasta. Mikäli hakijoita on alle 18 (20), painotettua opetusta ei aloiteta. Mikäli hakijoita on enemmän kuin oppilaspaikkoja tai koulu katsoo soveltuvuuskokeet muuten tarpeelliseksi, järjestetään soveltuvuuskokeet oppilasvalintoja varten.

    Oppilaspaikat ovat tarkoitettu ensisijaisesti järvenpääläisille oppilaille. Opetukseen valitulla ei ole oikeutettu koulumatkaetuuteen. Poikkeuksena huomioidaan ne oppilaat, joille syntyisi koulumatkaetuus myös lähikouluun, eivätkä aiheutuvat kustannukset ylitä koulumatkakustannuksia ensisijaiseen lähikouluun.

    Opetukseen valitun oppilaan nuoremmalla sisaruksella ei ole sisarusperusteeseen liittyvää oikeutta päästä samaan kouluun.

    Painotetun opetuksen oppilaat sijoitetaan opetusryhmiin pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

    Varasijalle valitseminen

    Jos painotettuun opetukseen on valintakriteerit täyttäviä hakijoita enemmän kuin oppilaspaikkoja, otetaan valintakriteerin täyttävät hakijat varasijoille valintakriteerien mukaisessa järjestyksessä.

    Jos oppilaspaikkoja vapautuu ennen lukuvuoden alkua, kutsutaan vapautuneelle oppilaspaikalle varasijalle valittu hakija varasijalistan mukaisessa järjestyksessä.

    Muilta osin opetus- ja kasvatuslautakunnan 1.12.2020 § 50 päätös säilyy ennallaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä edellä kuvatut korjaukset perusopetuksen oppilaaksi oton periaatteisiin 1.1.2021 alkaen.

Käsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen esitteli asiaa.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

opetusjohtaja, perusopetuksen rehtorit, perusopetuspalveluiden asiantuntija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimus on toimitettava Järvenpään kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on ollut nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Järvenpään kaupunki / kirjaamo

Opetus- ja kasvatuslautakunta

Osoite: Hallintokatu 4, PL 41, 04401 Järvenpää
Sähköposti: kirjaamo@jarvenpaa.fi 
    
Puh. vaihde: (09) 27 191

Kirjaamo on avoinna ma-to klo 9.00-15.00 ja pe klo 9.00-13.00.
Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös kaupungin asiakaspalvelupisteeseen os. Seutulantie 12, 04401 Järvenpää. Avoinna ma-ke klo 9.00-15.00, to 9.00-16.00 ja pe 8.00-13.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava: 
    - päätös, johon haetaan oikaisua
    - miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
    - millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös pyydetään antamaan tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.
 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Järvenpään kaupungin kirjaamosta.