Valmistelija
Antti Peltola, talous- ja hallintojohtaja, antti.peltola@jarvenpaa.fi
Perustelut
Talousjaosto 6.4.2017
Konsernipalvelut sekä Sivistyksen ja vapaa-ajan palvelualue
Hankkeen valmistelu on edennyt vaihtoehdon yksi (KH 6.2.2017 § 25) mukaisesti kohden yksityisten toimijoiden perustamaa kiinteistöosakeyhtiötä. Yhteissuunnittelussa 30.3.2017 olivat edustettuna liikuntapalvelut, kaavoitus- ja liikenneyksikkö, Mestaritoiminta, Boostbrothers, urheiluseuroista SB97, Panthers, Järvenpään yrittäjät, Järvenpään voimistelijat sekä Järvenpään yrittäjät. Suunnittelupalaveriin tuotiin yrittäjäryhmän (Jari-Pekka Immonen, Roope Autio, Tuomas Raejärvi, Jari Mäkinen ja Riku Autio) laatima luonnos HI5 Arena -nimisesta hankkeesta. Kaupungin ja Mestaritoiminnan edustajat totesivat, että hankkeen jatkovalmistelussa tulee selvittää tarkemmin hankkeen rahoituspohjaa, kannattavuuslaskelmia, kaupungin roolia hankkeessa ja ns. ankkurimallissa. Kartanon koulun kenttää sijoituspaikkana pidetään hyvänä. Kartanon sorapintaisen kentän käyttöpinta-alan rajaaminen noin puoleen nykyisestä ei edellytä uuden korvaavan kentän rakentamista tulevaisuudessa.
Liikuntahallin yhteyteen Kartanon koulun kentän alueelle toteutetaan uutta pysäköintialuetta siten, että paikkamäärä riittää liikuntahallin normaaliin harrastuskäyttöön. Uusi pysäköintialue kytkeytyy nykyiseen uimahallin pysäköintialueeseen, joten ajoittaisissa ruuhkatilanteissa voidaan molempia alueita hyödyntää. Isommissa urheilutapahtumissa, esim. turnausten yhteydessä, pysäköinti voi jakautua kampusalueen pysäköintialueiden (uimahalli-liikuntahalli, jäähalli, uusi liikuntahalli) lisäksi Kartanon koulun pysäköintialueelle sekä Pajalantien toiselle puolelle lukion pysäköintialueelle. Kokonaisuutena alueen pysäköintikapasiteetti on hyvä ja kestää ajoittaiset ruuhkahuiput. Tarvittaessa alueen pysäköintimäärää voidaan lisätä esim. jäähallin/ Seutulantalon yhteyteen.
HI5 Arena -työryhmän 22.4. päivätty hankesuunnitelma ja esitykset ovat liitteenä. Esitetyssä suunnitelmassa kaupunki ei ole perustettavan kiinteistöyhtiön osakas. Kaupungin roolia ohjaa mm. valtiontukisäännökset. Maanvuokra ei voi olla vain nimellinen, vaan vuokran tulee olla markkinahintainen. Kaupungin takaus hankkeelle 80/20 säännöllä voisi olla mahdollinen, eli takaus enintään 80 % lainan (huom. velkakirja/lainakohtainen) vuotuisesta jäännöspääomasta. Kaupunki veloittaa takauksesta provision, jonka lopputulemana laina on yhtiölle markkinahintainen. Yhtiölle lankeaa maksettavaksi myös kiinteistövero.
Tarveselvityksen perusteella kaupungin yksiköiden tilatarve ankkurimallin mukaisen päiväkäytön osalta on seuraava: perusopetus, varhaiskasvatus, liikuntapalvelut ja nuorisopalvelut voisivat hyödyntää suunniteltuja uusia tiloja etenkin erilaisten liikuntatapahtumien toteutuksessa muutamia kertoja vuodessa per toimija. Lähiseudun koulut tarvitsevat oppilasmäärien kasvaessa lisää liikuntatiloja liikuntatunneille. Nuorisotyö, liikuntapalvelut ja Opisto voivat hyödyntää nykyisillä ohjausresursseilla 8 - 12 h viikossa ja lukion tarve vaihtelee jaksoittain 5 - 10 viikkotuntiin. Lisäksi kaupungin vapaaaikapalveluiden kautta voidaan osoittaa erityisryhmille liikuntatilaa esim. 2 - 3 tuntia viikossa. Kaupungin enimmäistarve päiväkäytön osalta kouluvuoden aikana (38 viikkoa vuodessa) on selvityksen perusteella 3 päivää viikossa ja minimissään yksi päivä viikossa. Hankesuunnitelman kannattavuuslaskelmaan (Riku Aution s-posti: 26.4.2017) perustuen kaupungin ankkurivuorojen (sis. kaksi kenttää kolmena päivänä viikossa kouluvuoden aikana) markkinahinta on 72.960 € vuodessa, lisäyksenä nykyiseen talousarvioon.
Koulutusjohtaja Jari Lausvaara, liikuntapäällikkö Tony Konkola ja yrittäjien edustajat esittelevät hanketta kokouksessa.
Oheismateriaali:
A Hankesuunnitelma
B Tiivistelmä
C Presentaatio
Lisätietoja: liikuntapäällikkö Tony Konkola, puh. 040 315 2062 koulutusjohtaja Jari Lausvaara, puh. 040 315 2173 talous- ja hallintojohtaja Antti Peltola, puh. 040 315 2854
Talousjaosto 4.5.2017 § 23
Ehdotus:
Talousjaosto merkitsee tiedoksi hallihankkeen valmistelutilanteen ja ohjeistaa jatkovalmistelua esitetyn vaihtoehdon pohjalta.
Päätös:
Ehdotuksen mukaisesti. Lisäksi talousjaosto linjasi, että hanketta tulee vielä käydä läpi alueen koulujen kanssa hallin käyttötarpeisiin liittyen.
___________________________
Talousjaosto 31.5.2018
Konsernipalvelut
Hankkeen valmistelua on jatkettu ja perustettavan yhtiön puolesta on toimitettu päivitetty hankesuunnitelma sekä kannattavuuslaskelmat sekä pyyntö lainatakauksesta, jotka ovat liitteenä.
Hankesuunnitelmassa on kuvattu hankkeen aikataulu, joka on seuraavanlainen:
03/2017-10/2018 Sopimukset kaupungin kanssa
6/2018-11/2018 Lopulliset suunnitelmat ja lupaukset rakennusluvista
12/2018 Valtionapuhakemus (Yhtiö hakee yhtiön nimiin)
4/2019 Rakentaminen alkaa
syksy / 2019 Hanke valmistuu ja halli aukeaa
Talousvaikutukset
Suunnitelmissa on, että kaupunki antaa yhtiön lainalle omavelkaisen takauksen, joka on enintään 80 % lainan vuotuisesta jäännöspääomasta. Takausvastuu olisi näin ollen lainan nostohetkellä 2,8 Me.
Liiketoimintasuunnitelma lähtee siitä, että kaupunki sitoutuu vuorojen ostoon vuoteen 2024 asti. Vuotuinen käyttötalousmeno salivuorojen ostamiseksi on noin 72 960 euroa vuositasolla. Tämä on lisäkulu talousarvion nykytasoon nähden.
Hallin toteutus edellyttää kaupungilta investointeja Infraan. Arvio kustannuksista on yhteensä 0,3 Me vuonna 2020.
Kaupunki tulee perimään takauksesta provision. Provisio tulee märäytymään saatujen lainatarjousten perusteella.
Alueen käytön näkökulma
Kaupunkikehityksessä on arvioitu hanketta alueen käytön näkökulmasta. Hanke on kaupungin investointiohjelmassa ajoitettu vuodelle 2020. Arvio pysäköintialueen kustannuksista on noin 0,3 Me. Kaupunkitekniikan johtaja Kaarina Laine esittelee infran osalta asiaa kokouksessa.
Kaupungin liikuntahallitarjonnasta
Lanu/siva palvelualueilla on arvioitu että, halli vastaisi hyvin kaupungin liikuntasalipulaan. Kaupungin suuntaan on oltu yhteydessä myös muiden hallihankkeiden tiimoilta mutta niiden ei uskota olevan toisiaan poissulkevia. Toiminta ei myöskään kilpaile kaupungin oman liikuntahallitarjonnan kanssa. Kyseisen liikuntahallin tarjonta on pääasiassa salibandyä varten ja sen osalta puuttuu lähes täysin harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet tällä hetkellä.
Talousjaoston kokouksessa 4.5.2017 käsiteltiin kaupungin tarvetta liikuntatilojen osalta. Koulutusjohtaja Jari Lausvaaran mukaan tarve on edelleen samaa tasoa. Lähiseudun koulut tarvitsevat oppilasmäärien kasvaessa lisää liikuntatiloja liikuntatunneille. Nuorisotyö, liikuntapalvelut ja Opisto voivat hyödyntää nykyisillä ohjausresursseilla 8 - 12 h viikossa ja lukion tarve vaihtelee jaksoittain 5 - 10 viikkotuntiin. Lisäksi kaupungin vapaa-aikapalveluiden kautta voidaan osoittaa erityisryhmille liikuntatilaa esim. 2 - 3 tuntia viikossa. Kaupungin enimmäistarve päiväkäytön osalta kouluvuoden aikana (38 viikkoa vuodessa) on selvityksen perusteella edelleen 3 päivää viikossa.
Halliyhtiön edustajat esittelevät hanketta lyhyesti kokouksessa.
Käsittely
Halliyhtiön edustajista Roope Autio ja Jari-Pekka Immonen esittelivät hanketta kokouksessa. Koulutusjohtaja Jari Lausvaara asntoi suullisen katsaukseen palvelualueen näkökulmasta.