Kaupunkikehityslautakunta, kokous 17.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Yksinyrittäjän tuen myöntämättä jättäminen / avustus / Korona

JARDno-2020-1524

Valmistelija

  • Ville Voima, tarkastaja, ville.voima@jarvenpaa.fi

Perustelut

viite: JARDno-2020-1524

Päätös hylätystä yksinyrittäjätuesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen

Asia

Hakija on hakenut yksinyrittäjätukea, joka on elinvoimajohtajan viranhaltijapäätöksellä 2.6.2020 § 268 jätetty myöntämättä.  Hakija on ilmoittanut tyytymättömyytensä yksinyrittäjätuen myöntämättä jättämiseen ja hakenut oikaisua tukea koskevaan päätökseen.

Oikaisuvaatimuksen perusteet

Hakija on todennut toimivansa kevytyrittäjä asuntovälitystoiminnassa. Yritystoiminta alkoi huhtikuussa 2019.  Viimeisin yritystuloon johtanut toimeksianto  on helmikuulta 2020 ja maaliskuusta kesäkuuhun kaikki yrityksen maksut ovat jääneet maksamatta mitä ilmeisimmin kassavajeen vuoksi. Hakija ilmaisee olevansa taloudellisesti heikoilla ja hän katsoo olevansa oikeutettu yksinyrittäjätukeen, koska hän ei ole ollut palkkatyössa ennen korona-ajanjaksoa. Ammattiliitosta on maksettu päivärahaa viimeksi 26.5.2020, muuta tukea hakija ei ole kertomansa mukaan saanut.

Oikaisuvaatimus esitetään hylättäväksi perusteettomana. Päätöksen yksilöimiseen ja sen kohdistamiseen vaadittavat henkilötiedot löytyvät liiteasiakirjoista, jotka määrätään salaiseksi julkisuuslain 6 luvun 24 §:n 23 kohdan perusteella.

Esityksen perustelut

Yksinyrittäjätuen myöntämisestä säädetään valtioneuvoston asetuksessa yksinyrittäjien tukemiseen tarkoitetuista valtionavustuksista kunnille(199/2020). Asetuksen mukaan tukea voidaan myöntää yksinyrittäjälle, jolla on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutusnumero) tai joka voi esittää vähintään vuosittaisen 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen. Lisäksi tuen edellytyksistä muun ohessa säädetään, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet COVID-19 -epidemian takia 16 maaliskuuta 2020 jälkeen ja yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.  

Tuen myöntämiseen liittyvä päätöksenteko on oikeusharkintaista, joka tarkoittaa sitä, että asetuksessa mainittujen edellytysten on täytyttävä, jotta tuki voidaan myöntää. Hakija ei ole kyennyt osoittamaan, että hänellä olisi edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yrityksen tulopuolella on kertymää lähinnä vain matkakorvauksista, ja hakijalla on maksamattomia verovelkoja vuodesta 2016 lähtien. 

Oikeusohje:valtioneuvoston asetus yksinyrittäjien tukemiseen tarkoitetuista valtionavustuksista kunnille(199/2020) 2§, 5§

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lehenberg, elinvoimajohtaja, marko.lehenberg@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hylätä yksinyrittäjätuesta tehdyn oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Käsittely

Kaupunkikehitysjohtaja Olli Keto-Tokoi esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosaiset