Kaupunginhallitus, kokous 10.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 257 Hallintosäännön 12, 19 ja 20 §:n muuttaminen

JARDno-2020-119

Valmistelija

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Aiempi käsittely

KH 3.2.2020 § 24

KV 24.2.2020 § 6

Valmistelijat

hallintojohtaja Iiris Laukkanen, henkilöstöjohtaja Merja Soosalu

Kaupunginvaltuusto on 24.2.2020 § 24 päättänyt palauttaa valmisteluun ehdotuksen hallintosääntömuutokseksi, jolla tavoiteltiin kaupunginhallituksen roolin vahvistamista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinoinnissa (12 §) sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuiden keskittämistä asukkaan elinkaaren mukaisesti siten, että lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta asiasta vastaa opetus- ja kasvatuslautakunta ja aikuisten osalta hyvinvointilautakunta. 

Helmikuussa 2020 ehdotettu järjestely olisi merkinnyt käytännössä lapsiperheiden ja nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintayksiköiden siirtämistä hyvinvoinnin palvelualueelta opetuksen ja kasvatuksen palvelualueelle. Tämä olisi vaikuttanut myös lautakuntien väliseen työn- ja vastuunjakoon. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen valtakunnallista uudistusta ja maakuntien perustamista tarkoittava lainsäädäntötyö on edennyt ehdotetun hallintosääntömuutoksen jälkeen lausuntovaiheeseen. Uudistuksen yhteydessä arvioidaan muun ohella opiskeluhuollon palveluiden siirtämistä perustettaville maakunnille. Tässä vaiheessa on tarkoituksenmukaista välttää muutoksia lautakuntien välisessä työn- ja vastuunjaossa, kun koko valtakunnallinen ratkaisu kuntien ja maakuntien välisestä työnjaosta on vasta lausuntokierroksella.  

Hallintosäännön 12 §:n mukaan kaupunginhallitus vastaa Keski-Uudenmaan sosiaali ja terveyspalveluiden kuntayhtymän ja kaupungin välisestä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja tuottamissopimuksesta ja siihen liittyvästä omistajaohjauksesta. Tältä osin kaupunginhallituksen tehtävät sivuavat hyvinvointilautakunnan tehtävää. Hallintosäännön 20 §:n mukaan hyvinvointilautakunta toteuttaa osaltaan kaupungin hyvinvointitehtävää ja muun ohella huolehtii kulttuuri- ja tapahtumapalveluista, vapaa-aika- ja harrastuspalveluista, hyvinvointia ja terveyttä edistävistä palveluista, sekä työllisyys- ja kotouttamispalveluista ja päättää näihin liittyvistä asioista.

Kaupunginhallituksen vastuuta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinoinnissa voidaan toteuttaa myös olemassaolevassa rakenteessa. Tätä toteutetaan verkostomaisesti muun muassa toimintaa kaupunginvaltuuston hyväksymän hyvinvointisuunnitelman avulla ohjaten.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtajan virkatehtäviiin kuuluvat jo sekä kaupunkitasoinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä sekä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän toiminnan ja talouden ohjaus ja valvonta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja raportoi tehtävästään avainaluejohtajana hyvinvoinnin palvelualueen johtajalle ja tätä kautta hyvinvointilautakunnalle ja asiantuntijaroolissa operatiivisesti kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle kaupunkitasoisen hyvinvointityön ja konserniohjauksen osalta. Tältä osin aiemman ehdotuksen tavoitteet voidaan toteuttaa nykyisessä rakenteessa operatiivisen johtamisen keinoin. 

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus merkitsee edellä selostustekstissä esitetyn tiedoksi ja toteaa ettei kaupunginvaltuuston 24.2.2020 § 6 palauttaman asian valmistelua jatketa, vaan opetuksen ja kasvatuksen sekä hyvinvoinnin palvelualueiden palvelualuejohtajan tai -johtajien rekrytointi voidaan hoitaa ilman hallintosääntöön tehtäviä muutoksia.

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja