Kaupunginhallitus, kokous 7.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Levysepänkadun varikkohanke

JARDno-2020-884

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hankkeen tausta
Levysepänkadun varikkomoduulia on valmisteltu kaupungin yksiköiden ja Järvenpään veden käyttöön. Varikko palvelee pääsääntöisesti Kaupunkikehityksen mittauspalvelujen ja rakentamispalvelujen, liikuntapalvelujen ja Järvenpään Veden kenttähenkilökuntaa ja se korvaa Kulmatalon ja Seutulantalon pihassa olevan toimistokontin sekä nykyiset Seutulan varikolla ja ulkopuolisissa vuokratiloissa olevat liikuntapalvelujen, lukion ja Järvenpään veden varastot. Kohteeseen tulee varastotilaa myös yleisiin konsernin varastotarpeisiin (esim. ICT). 

Tilojen keskittäminen mahdollistaa tehokkaamman tilakäytön ja helpottaa samankaltaisten toimintojen uudelleen järjestelyä tarvittaessa. Nykytiloista Seutulan varikon kulmatalossa ja varastorakennuksessa on sisäilmaongelmia, joten kohteiden käyttöä ei voitaisi jatkaa tulevaisuudessa ilman merkittäviä peruskorjaustoimenpiteitä. Henkilöstö joutuu todennäköisesti siirtymään väistötiloihin Seutulan alueelta jo ennen, kuin uusi varikko valmistuu. 

Seutulan alue on tarkoitus jalostaa, kun varikkotoiminnot ovat siirtyneet toisaalle ja kohteet on purettu. Vuokratiloista luovutaan kohteen valmistumisaikataulussa. 

Hankkeen kuvaus

Alustava tilaohjelma on viimeistelty helmikuussa sen jälkeen, kun kaupunki linjasi mitkä yksiköt sijoittuvat Perhelään ja mitkä toiminnat siirtyvät Levysepänkadulle. 

Tämän hetken mitoituksessa mittauksen henkilöstölle on suunniteltu omalla sisäänkäynnillä varustettu toimistotila. Lisäksi kohteeseen on suunniteltu kompakti monitilatoimisto, joka on varusteltu taukokeittiöllä ja kokoushuoneella. Koko toimiston pysyvä käyttäjämäärä on noin 15 hlö. Lisäksi tiloissa järjestetään suunnittelukokouksia ja tiloissa työskentelevät joustavasti myös muissa kaupungin toimipisteissä toimivat henkilöt tarpeen mukaan. 

Sosiaalitiloja on mitoitettu 35 henkilölle. Toimiston ja sosiaalitilojen mitoitus on noin 450 m2. Työtiloja tilaohjelmassa on noin 220 m2. Tilat on tarkoitettu mm. laitteiston ja kaluston huoltoon ja puhdistukseen. Lämmintä tai puolilämmintä varastotilaa on suunnitelmassa 1500 m2 ja kylmää varastokatosta 675 m2. Piha-aluetta on noin 4400 m2. Piha-alue sisällytään alustavasti urakkaan. Kohteen suunnitelmat on esitetty liitteenä.

Rakennushankkeeseen sisällytetään alustavasti toimisto-osan kiinteistökalusteet sekä irtokalusteet. Työtilojen ja varaston kalusteet (työkoneet, varastohyllyt ym.) sekä piha-alueen erilliset rakennelmat hankkii käyttäjä erikseen. 

Hankkeen budjetti on kaupunginvaltuuston 11.11.2019 § 81 hyväksymän talousarvion investointiosan mukaan 3,75 milj. euroa (alv 0%). Hanke toteutetaan kaupungin taseeseen. 

Hankintaprosessi

Hankinta on tarkoitus toteuttaa KVR- hankintana neuvottelumenettelyllä. Alustavien tarjousten jälkeen määritellään hankkeen lopullinen laajuus tarjousten perusteella. Mikäli alustavat tarjoukset ylittävät hankkeelle varatun budjetin, tehdään tilaohjelman karsinta ensisijaisesti varaston määrää pienentämällä. 

Neuvotteluryhmään kutsutaan Mestaritoiminnan lisäksi 1-2 käyttäjän edustajaa. Neuvotteluiden ja lopullisen toteuttajan valinnan jälkeen hanke suunnitellaan loppuun KVR-toteuttajan kanssa. 

Hankkeen alustava aikataulu: 

Alustava tarjouspyyntö 15.4. 
Alustavat tarjoukset 30.4. 
Työpaja 15.5. 
Lopullinen tarjouspyyntö 30.5.  
Lopulliset tarjoukset 15.6. 
Tarjoajan valinta 22.6.  
Sopimuksen allekirjoitus 30.6.
Rakennuslupa 8/2020 
Tavoite hankkeen valmistumiselle Q1/2021 

Investoinnin kannattavuus

Levysepänkadun kohteen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat n. 131 000 euroa. Poistuvien kohteiden vuotuiset kustannukset ovat n. 239 000 euroa. Tehokkaampi tilaohjelma mahdollistaa noin 108 000 euron vuosittaisen säästön käyttökuluista. 

Hanke mahdollistaa Seutulan varikon alueen kaavallisen kehityksen ja kaupungin maaomaisuuden myymisen. Alueelta saatava myyntitulo on yhteensä arviolta 6 milj. euroa. Myynti jakautuu usealle vuodelle. Mikäli varikkotoimintaa ei siirretä, ei kohdetta voida kehittää kaavallisesti.

Hanke maksaa itsensä takaisin 4,5 vuodessa maanmyyntien toteutuessa. Yhteenveto investoinnin kannattavuuslaskelmasta on esitetty liitteenä. 

Mestaritoiminnan valtuutus

Mestaritoiminta Oy hakee kaupungin valtuutusta valmistella sekä päättää toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta hyväksytyn budjetin puitteissa. Hankinnat ja ratkaisut käsitellään ennen päätöksen tekemistä investointi- ja kiinteistöallianssin johtoryhmässä (INKAJR) ja/tai hankkeen neuvotteluryhmässä Mestaritoiminta Oy:n valmistelusta.

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. että hanke toteutetaan hyväksytyn budjetin puitteissa
  2. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää hanketta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta.

 

Käsittely

Asian käsittelyn aikana Mikko Vesterinen ilmoitti olevansa esteellisiä asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa. (Peruste: HL 28.1 § 7-kohta)

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mestaritoiminta Oy