Hyvinvointilautakunta, kokous 27.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Kesätyöllistämistuki työnantajille

JARDno-2020-325

Valmistelija

  • Sirkka Lehti, osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö, sirkka.lehti@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunki myöntää kesätyöllistämistukea työnantajalle, joka on Suomessa rekisteröitynyt yritys, säätiö, yhdistys tai kotitalous. Kunnan, valtion tai kirkon/seurakunnan yksiköt eivät ole oikeutettuja nuorten kesäseteliin, eivät myöskään kuntayhtymät tai kunnan, valtion tai kirkon/seurakunnan enemmistöomistuksessa olevat organisaatiot. Kesäseteliä voidaan myöntää järvenpääläisen 15–18 -vuotiaan nuoren palkkaamiseen. Nuoren palkan tulee olla vähintään kunkin ammattialan työehtosopimuksen (tes) mukainen. Mikäli alalla ei ole työehtosopimusta, on maksettavan palkan oltava kohtuullinen.

Työnantaja voi hakea tukea ennakkoon tai vasta nuoren työsuhteen päätyttyä. Kesäseteliä myönnetään hakujärjestyksessä niin kauan kuin määrärahaa riittää, kuitenkin korkeintaan 31.10.2020 saakka. Järvenpään kaupunki on myös sitoutunut myöntämään jokaiselle työnantajalle kesätyöllistämistukea (kriteerien täyttyessä), joka palkkaa kesätöihin järvenpääläisen peruskoulunsa keväällä päättävän ja oppivelvollisuutensa suorittaneen nuoren.

Nykyisten kriteerien mukaan kesätyösuhteen on pitänyt toteutua 1.6.–31.8 välisenä aikana. Työnantajilta saadun palautteen mukaan osa työnantajista ja nuorista haluaa aloittaa työsuhteen jo toukokuun aikana.

Osa työnantajista on kokenut epäsäännöllistä työaikaa käsittelevän kriteeristön epäselväksi. Järvenpään kaupungin osaamis- ja työllisyyspalvelut on todennut, että epäsäännöllisen työajan tukihakemusten käsittely ja tukioikeuden määrittely on hidasta. Erilaisten kriteerien soveltamista säännöllisen ja epäsäännöllisen työajan välillä ei voida katsoa enää tarkoituksenmukaiseksi.

Nuorten lukumäärää työnantajaa kohden ei ole tähän mennessä rajoitettu. Määrärahat ovat mahdollistaneet noin 90 nuoren kesätyöllistymisen yrityksiin ja kotitalouksiin viime vuosina. Aktiivisen markkinoinnin johdosta määrärahat on käytetty loppuun menneen parin vuoden aikana. Näyttää siltä, että hakemusten määrä pysyttelee samalla tasolla tai lisääntyy. Jotta määrärahat riittäisivät mahdollisimman monelle työnantajalle, esitetään, että nuorten lukumäärää työnantajaa kohden olisi hyvä rajoittaa niin, että yksi työnantaja voi saada tukea korkeintaan kymmenen (10) nuoren palkkaamisesta.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Järvenpään kaupungin työnantajille maksaman kesätyöllistämistuen ohjeistusta muutetaan seuraavasti:

  1. Nuoren työsuhde voi toteutua ajalla 1.5.–31.8, työ tulee kuitenkin järjestää siten, ettei se hankaloita nuoren opiskelujaPeruskoulunsa samana keväänä päättävä nuori voi aloittaa työsuhteensa kuitenkin vasta oppivelvollisuuden suoritettuaan.
  2. Kesätyöllistämistukea maksetaan toteutuneiden työtuntien ja liitteenä olevan taulukon mukaisesti. 
  3. Kesätyöllistämistukea voidaan myöntää korkeintaan kymmenestä (10) nuoresta työnantajaa kohden.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vapaa-aika- ja osaamispalveluiden johtaja, osaamis- ja työllisyyspalvelujen toimistosihteeri