Kaupunginhallitus, kokous 19.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 152 Toimiohje / Työllisyysalueen avustusmäärärahatilanne

JARDno-2025-800

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markus Saarikivi, talouspäällikkö, markus.saarikivi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Avustusmäärärahojen kokonaistilanne:

Keski-Uudenmaan työllisyysalueella vuoden 2025 talousarviossa on osoitettu avustusten määrärahaksi 3 960 000 euroa. Määrärahasta katettavia avustuksia ovat harkinnanvarainen kulukorvaus, starttiraha, palkkatuki, työolosuhteiden järjestelytuki, matka- ja yöpymiskustannusten korvaus ja 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki. Tukia, kuten palkkatukea ja starttirahaa, myönnetään yleensä päätöksellä useammaksi kuukaudeksi kerrallaan. Tästä johtuen TE-toimistoissa on tehty avustuksiin liittyviä päätöksiä ennen 1.1.2025, joilla myönnetyt tukikaudet ulottuvat vuodelle 2025 ja osin vuodelle 2026. 

Työllisyysalueen 2025 talousarviossa on huomioitu TE-toimistojen tekemien päätösten sidonnat talousarvion laadintahetkellä olleen tiedon mukaisesti, lopullinen sidontatieto 2,5 miljoonaa euroa saatiin 20.12.2024.  

Valtiolta siirtyi työllisyysalueille kustannuksia ja palveluvelkaa vuoden 2024 toiminnan osalta. Keski-Uudenmaan työllisyysalueella on hoidettu avustuksiin liittyviä maksatustehtäviä, jotka kohdistuvat aikaan ennen 1.1.2025. Voimaanpanolain 11§ 2 momentin mukaan valtio korvaa työllisyysalueille ennen 1.1.2025 tehtyjen päätösten mukaiset tuet ja korvaukset valtion talousarvion rajoissa. Valtio ilmoitti helmikuussa 2025 STM:n momentin määrärahaylityksestä, yhteensä 8 miljoonaa euroa, jota ei korvata työllisyysalueille. Keski-Uudenmaan osalta tämä tarkoittaa 218 000 euron maksuosuutta vuodelle 2024 kohdistuvista kuluista, joita ei korvata. 

Työllisyysalueella on tehty vuotta 2025 koskevia päätöksiä noin 1 200 000 euron edestä. Päätöksiä on tehty lakia työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023 noudattaen, eikä työllisyysalueella ole ollut muita voimassaolevia linjauksia tuista päättämiseen.

Tehtyjen päätösten määrät:

  • Matka- ja yöpymiskustannusten korvauksia 20​ kappaletta

  • Työolosuhteiden järjestelypäätöksiä 1​ kappale

  • Starttirahapäätöksiä 22.3. mennessä 118 kappaletta

  • Palkkatukipäätöksiä 22.3. mennessä 97 kappaletta

  • Harkinnanvaraisia kulukorvauksia 1 308 kappaletta

Ennen 1.1.2025 tehtyjen sidontojen, alkuvuoden avustuspäätösten ja työllisyysalueelle kohdistuvan ylimääräisen maksuosuuden johdosta työllisyysalueen talousarvion mukainen avustusmääräraha vuodelle 2025 on käytetty, eikä uusia myöntöpäätöksiä tilanteen vuoksi voida tehdä seuraavien avustusten osalta: palkkatuki, starttiraha, työolosuhteiden järjestelytuki, harkinnanvarainen kulukorvaus ja matka- ja yöpymisavustus.

​Tällä hetkellä työllisyysalue ei voi tehdä uusia päätöksiä lainkaan ennen kuin asiasta on tehty päätös.

Toimivalta: Hallintosääntö 33 § (KV 27.5.2024 § 34)

aj

Ehdotus

Esittelijä

Annukka Jamisto, työllisyysaluejohtaja, annukka.jamisto@jarvenpaa.fi

Keski-Uudenmaan työllisyysalueen johtokunta päättää,

  1. ettei työllisyysalueella tehdä toistaiseksi myönteisiä päätöksiä harkinnanvaraisista avustuksista.
  2. että avustuskokonaisuutta linjauksineen valmistellaan johtokunnan seuraavaan kokoukseen.

 

Käsittely

Työllisyysaluejohtaja Annukka Jamisto selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Valmistelija

  • Markus Saarikivi, talouspäällikkö, markus.saarikivi@jarvenpaa.fi
  • Annukka Jamisto, työllisyysaluejohtaja, annukka.jamisto@jarvenpaa.fi
  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi
  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tausta

Keski-Uudenmaan työllisyysalueen (myöhemmin työllisyysalue) johtokunta on 15.4.2025 § 9 käsitellyt työllisyysalueen harkinnanvaraisiin avustuksiin liittyvää avustusmäärärahatilannetta. Johtokunta totesi tuolloin, ettei työllisyysalueelle toistaiseksi tehdä myönteisiä päätöksiä työvoimapalveluiden järjestämislaissa nimetyistä harkinnanvaraisista avustuksista, koska talousarviomääräraha vuodelle 2025 on jo tullut käytetyksi. Nykyinen määräraha riittää ennen 1.1.2025 tehtyjen päätösten, alkuvuonna tehtyjen avustuspäätösten sekä työllisyysalueelle kohdistuvan ylimääräisen maksuosuuden kattamiseen. Käytännössä päätös merkitsee sitä, ettei työllisyysalue voi loppuvuoden aikana tehdä uusia palkkatukea, starttirahaa, työolosuhteiden järjestelytukea, harkinnanvaraista kulukorvausta tai matka- ja yöpymisavustusta koskevia myöntäviä päätöksiä.

Erilaisia avustuksia

Palkkatuen tarkoitus on edistää työttömän työllistymistä avoimille työmarkkinoille ammatillista osaamista parantamalla. Lisäksi palkkatuen tarkoitus on  edistää alentuneesti työkykyisten eli vammaisten ja pitkäaikaissairaiden sekä 60 vuotta täyttäneiden pitkään työttöminä olleiden mahdollisuuksia saada työtä ja osallistua työelämään. Palkkatuki myönnetään aina harkinnanvaraisesti työnhakija-asiakkaan tilanteen perusteella. Tutkimustiedon valossa voidaan arvioida, että yksityiselle sektorille suoritettava palkkatuki vaikuttaa positiivisesti palkkatukea saaneiden työllisyyteen, julkiselle sektorille tai järjestökentälle suunnatun palkkatuen teho työllistymisessä on vähäisempi. Järjestökentälle suunnatulla palkkatuella on tosin merkitystä järjestöjen toimintaan ja siten ihmisten auttamiseen. Lisäksi oppisopimuskoulutuksen yhdistäminen palkkatukityöhön lisää työllistävää vaikuttavuutta. Palkkatuen vaikuttavuus työllistymiseen palkkatukijakson jälkeen voi vaihdella etuutta saaneen taustan mukaan: palkkatuki on tehokas erityisesti maahanmuuttajien ja pitkäaikaistyöttömien työllistämisen keino, mahdollisesti palkkatukijakson aikana karttuvan sosiaalisen pääoman vuoksi. 

Starttirahaa myönnetään yritystoiminnan käynnistämiseen 6 kk ja mahdollisesti erillisen harkinnan jälkeen vielä seuraavat 6 kk. Starttirahaa voidaan myöntää työssä oleville ja työttömille työnhakijoille. 

Keski-Uudenmaan työllisyysalueen tilanne

Työllisyysalueen johtokunta on todennut, että avustuskokonaisuutta linjauksineen valmistellaan johtokunnan seuraavaan kokoukseen, joka pidetään 27.5.2025. Järvenpään kaupungin edustajilla on tarpeen olla tuohon kokoukseen mennessä Järvenpään kaupungin näkemys siitä, miten avustuskokonaisuuden suhteen tulisi toimia.

Työllisyysalue on aloittanut toimintansa 1.1.2025 ilman edeltävää työllisyyden kuntakokeilua. Työllisyysalueen toiminta on käynnistynyt palveluiden toiminnan varmistamisella, henkilöstön perehdyttämisellä kuntaorganisaatioon sekä uusien toimitilojen käyttöönotolla. Palveluiden kehittäminen ja niiden vaikuttavuuden arviointi on työtä, jota voidaan aloittaa vasta, kun peruspalvelun toteutuminen on varmistettu. Myös erilaisia linjauksia tulee tehdä alueen toimintojen vahvistamiseksi sellaisina, että ne tukevat alueen elinvoimaa.

Työllisyyden ja elinvoiman kysymykset ovat Järvenpään kaupungin kannalta keskeisiä. On tärkeää, että työllisyysalue saa aidon mahdollisuuden käynnistää toiminnan ja kehittää sitä. Työllisyysalueen talousarvio on laadittu 85 prosenttiin siitä valtionosuudesta, jonka alue on TE-palveluiden siirron yhteydessä saanut. Nykyinen työmarkkinatilanne huomioon ottaen olisi perusteltua kohdentaa avustuksiin lisää määrärahaa vuonna 2025.

Linjauskeskustelua on aloitettu

Työllisyysalueen kuntien ja kehittämisyhtiöiden kanssa on käyty yhteistä avustusmäärärahojen linjausta koskevaa lähetekeskustelua (8.5.2025) ja sen pohjalta starttiraha nähdään merkittäväksi uuden yritystoiminnan ajuriksi alueella ja määrärahan loppuminen näkyy uusien yritysten perustamisen hiipumisena. Palkkatuen osalta lähetekeskustelussa palkkatuelle asetettu enimmäisaika sai kannatusta ja palkkatuen myöntämisessä on käytettävä harkintaa ammatillisen osaamisen vahvistamisen (oppisopimus tai muu selkeästi osoitettu osaamisen vahvistamisen suunnitelma) ja asiakkaan työmarkkinatilanteen parantumisen osalta (toimiala ja todelliset mahdollisuudet työllistyä alalle). 

Muiden tukien osalta lähetekeskustelussa linjattiin, että niitä myönnttäisiin erikseen harkitusti. 

Kohdennuksessa on tarkoituksenmukaista noudattaa seuraavia periaatteita:

Palkkatuki

  1. Palkkatukea tulee kohdentaa ensisijaisesti muille kuin julkisen sektorin työnantajille.
  2. Palkkatukea tulee kohdentaa lähtökohtaisesti niille nuorille, maahanmuuttajille ja pitkäaikaistyöttömille, joiden arvioidaan hyötyvän palvelusta eniten. 
  3. Palkkatukijaksojen tulisi olla jatkossa kestoltaan lähtökohtaisesti enintään 5 kk.
  4. Palkkatuen myöntämistä puoltaa palkkatukijakson opinnollistaminen. 
  5. Vuonna 2025 työllisyysalue myöntää palkkatukea vain toistaiseksi voimassa oleviin kokoaikaisiin työsuhteisiin tapauskohtaisesti harkiten. 

Starttiraha

  1. Starttiraha kohdennetaan työttömille työnhakijoille tai välittömästi työttömyysuhan alaisille työntekijöille. 
  2. Starttirahaa myönnetään pääsääntöisesti 6 kk ajalle. 

Palveluun osallistumisesta aiheutuviin kustannuksiin myönnettävä kulukorvaus eli ”harkinnanvarainen kulukorvaus”

  1. Työllisyysalueella ei myönnetä harkinnanvaraista kulukorvausta vuonna 2025.  

​​Työolosuhteiden järjestelytuki

  1. Työllisyysalue voi myöntää työolosuhteiden järjestelytukea tapauskohtaisesti harkiten. 

Matka- ja yöpymisavustus

  1. Työllisyysalue voi myöntää matka- ja yöpymisavustusta tapauskohtaisesti harkiten. 

Muuta huomioon otettavaa

Linjausten tulee olla joustavia ja ylätasoisia siten, että työllisyysalue voi tarkoituksenmukaisella tavalla reagoida erilaisiin tilanteisiin.

Johtokunnan jäsenille jätetään harkintavalta tarkoituksenmukaisen ratkaisun löytämiseksi asiassa ja heillä on tässä tarkoituksessa mahdollisuus poiketa edellä todetusta tarkoituksenmukaisuusharkinnasta.

KS

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. antaa Keski-Uudenmaan työllisyysalueen johtokuntaan nimeämilleen edustajille selostustekstissä todetun toimiohjeen ja
  2. varautua tekemään tarvittavan lisämäärärahaesityksen kaupunginvaltuustolle.