Kaupunginhallitus, kokous 8.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Kaupunkikamerajärjestelmän suunnittelua, rakentamista, käyttöä ja ylläpitoa koskevan sopimuksen tekeminen

JARDno-2023-1656

Valmistelija

  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Jussi Jokivaara, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Seppo Oksa, tietohallintojohtaja, Mikko Autere, kaupunkitekniikan johtaja, Aki Mäkirinta, ylläpidon työpäällikkö, Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Kaupunginhallituksen tehtäviin kuuluu riskienhallinnan järjestäminen sekä seutuyhteistyön ohjaus (hallintosääntö § 12).

Taustaa

Poliisi on lähestynyt huhtikuussa 2022 kaupunkia kameravalvonnan kehittämisen osalta. Tällöin poliisi esitteli Timantti POKA -hankkeen (salattu liite), joka koskee poliisin kameravalvontaa yhteistyössä kuntien kanssa. Poliisin hankkeen tavoitteena on mahdollistaa yleisten alueiden reaaliaikainen kameravalvonta suoraan poliisin toimesta hyödyntäen kaupungin omistuksessa olevia kameravalvontajärjestelmiä.

Poliisi on esittänyt, että Järvenpään kaupunki, Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja Poliisihallitus tekevät sopimuksen teknisen valvonnan kaupunkikamerajärjestelmän suunnittelusta, rakentamisesta, käytöstä ja ylläpidosta kaupungin yleisillä alueilla.

Asiaa on käsitelty kaupungin kehittämisen ohjausryhmässä 7.2.2023. Tällöin asian osalta on edellytetty tarkempaa henkilötietojen käsittelyn vaikutusten arviointia. Asiaa on selvitetty Järvenpään kaupungin tietosuojavastaavan, kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikön ja poliisihallituksen edustajan kanssa 20.9.2023.

Selvitysten ja eri teknisten vaihtoehtojen arvioinnin pohjalta päädyttiin sopimusmalliin, jossa kaupunki ja Itä-Uudenmaan poliisilaitos toimivat yleisten alueiden kameravalvonnan osalta yhteisrekisterin pitäjinä ja kumpikin tahollaan vastaa kameravalvonnan tietosuojasta, tietosuojan vaatimista selvityksistä ja dokumentaatiosta, käyttäjähallinnasta ja muista lainsäädännön edellyttämistä tehtävistä.

Yhteisrekisterinpitäjyys mahdollistaa teknisen ratkaisun, jossa kaikki kaupungin kameravalvonnan laitteistot voidaan liittää keskitettyyn järjestelmään. Järjestelmä tarjoaa yleisten alueiden osalta poliisille mahdollisuuden kameravalvonnan seurantaa ja hallintaan. Nykyistä järjestelmää päivitetään poliisi yhteistyön ja koko kaupungin keskitetyn kameravalvonnan mahdollistavilla laitteilla ja ohjelmistoilla. Yleisten alueiden osalta on ilmennyt tarve lisätä kameroita muun muassa Ainolan aseman seudulla, Rantapuiston alueella, kävelykatu Jannella ja erikseen arvioitavissa kohteissa.

Kamerajärjestelmän tarkoituksena on tukea yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä rikosten ennalta estämistä ja paljastamista.

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevan Itä-Uudenmaan poliisin ja Poliisihallituksen kanssa tehtävän sopimuksen teknisestä valvonnasta liitteenä olevan sopimusmallin mukaisesti, kuitenkin huomioonottaen turvallisuusselvitystä koskevien edellytysten toteutuminen
  2. valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen
  3. valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan tekemään mahdolliset tekniset korjaukset ja päivitykset sopimukseen.

 

Kokouskäsittely

Vs. kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.