Kaupunginvaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Asemakaavan muutos / Helsingintie 39-41, Citymarketin laajennus

JARDno-2021-1468

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hallintosääntö § 21, Kaupunkikehityslautakunnan toimivalta

Perustelut

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa kauppakiinteistön laajentaminen, päivittää kaupan korttelialueen asemakaavamääräykset sekä tarkentaa asemakaavaan ympäröivän katuverkon muutokset Helsingintiellä. Asemakaavassa osoitetaan 17 000 kerrosneliömetriä (k-m2) liikerakentamista. Rakennusoikeus kasvaa kaavamuutoksessa 6132 kerrosneliömetriä, mikä lisää edellytyksiä kaupallisten palveluiden kehittämiselle ja kasvattamiselle.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutokseen on ryhdytty yksityisen maanomistajan aloitteesta. Kaavoitusjohtaja on 24.11.2020 § 15 hyväksynyt kaavahankkeen puitesopimuksen. Asemakaavatyö sisältyy vuosien 2021-2023 kaavoitussuunnitelmiin.

Asemakaavamuutoksen vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella 27.10.2021 Järvenpään kaupungin verkkosivuilla, Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä sekä lähettämällä kirje kaava-alueen ja kaava-alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on saatu 5 kirjallista mielipidettä.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävänä 7.9.-6.10.2022 välisen ajan Seutulantalon palvelupisteessä ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 31.8.2022 ja kirjeellä suunnittelualueen maanomistajille ja naapurikiinteistöjen omistajille. Nähtävilläoloaikana osallisilla oli mahdollisuus jättää mielipide kaavaluonnoksesta. Luonnosvaiheessa lähetettiin lausuntopyyntö 16 eri taholle. Asiasta on pidetty yleisötilaisuus 20.9.2022 Seutulantalolla. Asemakaavaluonnoksesta on saatu 5 lausuntoa ja 5 kirjallista mielipidettä.

Lyhennelmät mielipiteistä ja lausunnoista sekä kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteessä 3. Alkuperäiset lausunnot ja mielipiteet edellä mainituista vaiheista on esitetty kokouksen oheismateriaalina.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavan lähtötavoitteena on mahdollistaa kauppakiinteistön laajentaminen, päivittää kaupan korttelialueen asemakaavamääräykset sekä tarkentaa asemakaavaan ympäröivän katuverkon muutokset Helsingintiellä. Kaavasuunnittelun aikana suunnittelutavoitteita on täsmennetty Kolmiopuiston pp-tilavarauksen laajentamisella sekä viitesuunnitelman ja meluselvityksen päivittämisellä.

Asemakaavan rakenne muodostuu Helsingintien katualueeseen liittyvästä liikerakennusten korttelialueesta, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön, sekä ympäröivistä eri luonteisista katu- ja viheralueista. Liikerakennusten korttelialue, josta muodostetaan uusi kauppakiinteistön liiketontti, laajentuu osittain Kolmiopuiston ja Tuurinpuiston alueille ja vastaavasti supistuu Helsingintiehen liitettävän pienen katualueen ja uuden päättyvän tonttikadun Sushikujan osalta. Viheralueille laajentumisen keskeisimpänä perusteena on maanalaisten pysäköintitilojen laajentaminen sekä sujuvan tontti- ja huoltoliikenteen mahdollistaminen. Kolmiopuiston länsiosa on katusuunnitelman perusteella osoitettu jalankululle ja polkupyöräilylle varatuksi katualueeksi. Tuurinpuistossa laajennetaan kauppakiinteistön huoltopihaa, osoitetaan mahdollisesti toteuttava uusi jalankulunyhteys Itäalhonpolulta Helsingintielle sekä varaudutaan hulevesien hallinta- ja melunsuojausrakenteiden toteuttamiseen tulevaisuudessa.

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset.

Kaupungin ja yksityisten kiinteistönomistajien väliset maankäyttösopimukset valmistellaan kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn asemakaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Asemakaavan korttelialueelle laaditaan erillinen tonttijako.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 6. kaupunginosan eli Pöytäalho korttelin 613 tonttia 3 sekä puistoalueita (Kolmiopuisto, Tuurinpuisto) koskevan Helsingintie 39-41, Citymarketin laajennus-nimisen asemakaavan muutosehdotuksen julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 mukaisesti ja
  2. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Järvenpään Vesi, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy, Caruna Oy, Elisa Oyj ja Telia Oyj.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tiivistelmä

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa kauppakiinteistön laajentaminen, päivittää kaupan korttelialueen asemakaavamääräykset sekä tarkentaa asemakaavaan 
ympäröivän katuverkon muutokset Helsingintiellä. Asemakaavassa osoitetaan 17 000 kerrosneliömetriä (k-m2) liikerakentamista. Rakennusoikeus kasvaa kaavamuutoksessa 6132 kerrosneliömetriä, mikä lisää edellytyksiä kaupallisten palveluiden kehittämiselle ja kasvattamiselle.

Kaupan palveluita Järvenpäässä on tarkasteltu kokonaisuutena Keskustan Osayleiskaavan 2030 ja sitä tuoreemman Järvenpään yleiskaavan 2040 erillisen kaupan selvityksen 
yhteydessä. Järvenpään merkittävimpänä vetovoimaisena keskusta-alueena kehitetään edelleen Järvenpään ydinkeskustaa eli asemanseutua ja kävelykatua ympäristöineen. Keskustan osayleiskaavan tavoitteiden mukaisesti toteutetaan myös Citymarketin kiinteistön (jo olemassa oleva kauppakeskus) toimintaedellytysten parantamista jatkuvassa muutoksessa olevien kaupan konseptien, päivittäistavarakaupan ja erikoiskaupan näkökulmasta. Järvenpään ydinkeskusta kehittyy voimakkaasti liiketilojen ja asukasmäärän suhteen, mikä myös kasvattaa ostovoimaa sen ympäristössä toteutuessaan siirtää kaupan ja palveluiden painopistettä enemmän ydinkeskustaan.

Viheralueille laajentumisen keskeisimpänä perusteena on maanalaisten pysäköintitilojen laajentaminen sekä sujuvan tontti- ja huoltoliikenteen mahdollistaminen. Tuurinpuistossa laajennetaan kauppakiinteistön huoltopihaa, osoitetaan mahdollisesti toteuttava uusi jalankulunyhteys Itäalhonpolulta Helsingintielle sekä varaudutaan hulevesien hallinta- ja melunsuojausrakenteiden toteuttamiseen tulevaisuudessa.

Asemakaavaprosessin vaiheet

Asemakaavan muutosehdotus asetettiin nähtäville Kaupunkikehityslautakunnan päätöksen (23.3.2023 § 23) mukaisesti 19.4.-19.5.2023 väliseksi ajaksi Järvenpää-infoon ja kaupungin internetsivuille. Lausuntopyynnöt toimitettiin niin ikään päätöksen mukaisesti. Kaavaehdotuksesta kuulutettiin 12.4.2023 kaupungin internetsivuilla ja paikallisessa ilmaisjakelulehdessä (Keski-Uusimaa Viikko); lisäksi kaavaehdotuksen nähtävillä olosta tiedotettiin Järvenpään kaupungin Facebook-sivulla sekä lähettämällä kirjeet maanomistajille ja kaava-alueeseen rajoittuvien naapurikiinteistöjen omistajille. Ehdotuksen nähtävilläoloaikana ei erikseen järjestetty yleisötilaisuutta. Kaavaehdotuspalautteena saatiin 4 lausuntoa ja 3 muistutusta.

Saadun kaavaehdotuspalautteen ynnä muiden lisätarkasteluiden pohjalta kaavaehdotuskarttaan on tehty seuraavat vähäiset tarkennukset/muutokset: 

  • hulevesimääräyksen tarkentaminen huomioimaan myös rakentamisen aikaiset hulevedet (hule-5 vaihdettu hule-12 kaavamääräykseen)  
  • puistomuuntamolle lisätty puuttuva asemakaavallinen huoltoyhteys (pp/h) Helsingintien suunnasta 

Kaavaselostukseen on täydennetty mm. kaavaprosessin etenemisvaiheita ja kirjattu saatu palaute. Vaikutusten arviointia on myös täydennetty esimerkiksi kaupallisten vaikutusten, hulevesien hallinnan, resurssiviisauden ja ilmastovaikutusten osalta.

Tarkistettu kaavaehdotus voidaan viedä hyväksymiseen ilman kaavaehdotuksen asettamista uudelleen nähtäville. 

Järvenpään kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunkikehityslautakunta antaa vastineet mahdollisiin kaavoja koskeviin muistutuksiin ja kaupunginvaltuusto päättää asemakaavan hyväksymisestä.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää:

  1. hyväksyä Kaavoitus ja liikenne -yksikön laatimat vastineet (kaavaselostuksen liite 3, kokousliite1) asemakaavan muutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin, ja
  2. esittää kaupunginhallitukselle, että hallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 6. eli Pöytäalhon kaupunginosan korttelin 613 tonttia 3 sekä puistoalueita (Kolmiopuisto,Tuurinpuisto) koskevan tarkistetun asemakaavan muutosehdotuksen.

 

Käsittely

Asemakaava-arkkitehti Paula Kinnunen selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunkikehityslautakunta 14.12.2023 § 77

JV

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 6. eli Pöytäalhon kaupunginosan korttelin 613 tonttia 3 sekä puistoalueita (Kolmiopuisto,Tuurinpuisto) koskevan tarkistetun asemakaavan muutosehdotuksen.

Päätös on ehdollinen maankäyttösopimuksen allekirjoittamiselle.

 

Käsittely

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 15.55-16.05.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 5.2.2024 § 29 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 6. eli Pöytäalhon kaupunginosan korttelin 613 tonttia 3 sekä puistoalueita (Kolmiopuisto,Tuurinpuisto) koskevan tarkistetun asemakaavan muutosehdotuksen.

Päätös on ehdollinen maankäyttösopimuksen allekirjoittamiselle. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Pidettiin kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 20.49-20.55.

Esteellisyys

  • Mikko Autere

Kokouskäsittely

Kaavoitusjohtaja Hanne Selin selosti asiaa.

Vt. kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere ilmoitti esteellisyydestä § 8, esteellisyyden peruste toimeksiantosuhdejäävi (hallintolaki 28 § 1 mon kohta 4) ja poistui kokouksesta käsittelyn ajaksi klo 20.30-20.49. 

Puheenjohtaja myönsi ensin pyydetyt ryhmäpuheenvuorot ryhmien mukaisessa suuruusjärjestyksessä.

Puheenjohtaja myönsi tämän jälkeen pyydetyt yksilöpuheenvuorot niiden pyytämisjärjestyksessä.

Tiedoksi

Erillisen tiedoksiantolistan mukaan