Kaupunginvaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Lehmustien pientaloalueen hinnoittelupäätös

JARDno-2024-188

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen ja tonttipäällikkö Ville Paatsola

Kaupunginvaltuusto on 25.4.2022 § 29 hyväksynyt Lehmustien pientalokaavan Haarajoen kaupunginosassa. Asemakaavassa on osoitettu kortteleihin 1559-1564 yhteensä 28 Järvenpään kaupungin omistamaa omakotitonttia. Luovutettavat tontit sijaitsevat asemakaavan mukaisella erillispientalojen korttelialueella (AO-45). Tonttien asuinrakennusoikeus on 160–250 k-m2. Asuinrakennusoikeuden lisäksi kaikille tonteille on osoitettu talousrakennusoikeutta 40–75 k-m2. Tonttien pinta-alat vaihtelevat n. 650 - 1300 m2 välillä. Tonttien myynti oli valmisteltu kaikille perhekunnille avoimella tarjouskilpailulla. Tarjouskilpailuun ei saatu yhtään kauppaan johtanutta tarjousta. Tarjouskilpailun jälkeen tontit ovat olleet vapaassa haussa valtuuston päätöksessä (Kaupunginvaltuusto, 10.10.2022, § 76 Lehmustien pientalotontit asemakaava-alueen korttelien 1559-1564 hinnoittelu ja myyntivaltuutus) asetetuilla minimihinnoilla. Tontit ovat olleet myynnissä noin 14 kuukautta, eikä yhtään tonttia ole luovutettu. Tonttien hinnat ovat olleet 70.000 euroa tonteilla, joiden rakennusoikeus on 160 k-m2 ja 80.000 euroa tonteilla, joiden rakennusoikeus on 250 k-m2.

Koska tontit eivät ole menneet kaupaksi, on ilmeistä, että tonttien hinnat ovat liian korkeat. Tonttien myymiseksi ja asemakaavoitetun alueen toteuttamiseksi tonttien hintoihin esitetään tarkistusta alaspäin. Uusiksi vähimmäismyyntihinnoiksi esitetään 55.000 euroa tonteille, joiden rakennusoikeus on 160 k-m2 ja 65.000 euroa tonteille, joiden rakennusoikeus on 250 k-m2.

Tonttien myynti uusin vähimmäishinnoin valmistellaan kaikille avoimella tarjouskilpailulla. Tarjouksen voi jättää kaikista tonteista. Tonttien saajat nimetään lähtien siitä tontista, josta on tehty korkein tarjous. Samansuuruisten tarjousten kesken ratkaisee ensisijaisuusjärjestys ja sen jälkeen arpa. Omakotitontin saajien on maksettava 1500 euron varausmaksu kahden viikon kuluessa siitä, kun kaupunki on ilmoittanut tontin saannista. Varausmaksu hyvitetään loppukauppahinnassa, mutta sitä ei palauteta, jos tontin saaja peruu kaupan. Tontin kauppahintaan lisätään voimassa olevan kiinteistönmuodostustaksan mukainen tontin lohkomismaksu. Mikäli tontteja jää myymättä tarjouskilpailun jälkeen tai tonttikauppoja peruuntuu, voidaan jäljelle jääneet tontit luovuttaa joko myymällä tai vuokraamalla suoraan halukkaille ostajille ilman erillistä tarjouskilpailua.

Järvenpään kaupungin hallintosääntö, liite 1 -Taloudellinen toimivalta mukaisesti kaupunginvaltuusto päättää maa- ja vesialueiden ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta ja lunastamisesta kohteen arvon ollessa yli 1.000.000 euroa.

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää, että

  1. Luovutettaessa omakotitontteja kortteleista 1559-1564 käytetään vähimmäismyyntihintana 55.000 euroa tonteille, joiden rakennusoikeus on 160 k-m2 ja 65.000 euroa tonteille, joiden rakennusoikeus on 250 k-m2. Hinnat ovat voimassa siihen saakka kunnes korttelien kaikki tontit ovat luovutettu
  2. Kaupunkikehityksessä järjestetään tarjouskilpailu tonttien luovuttamiseksi edellä esitetyn mukaisesti
  3. Maankäyttöjohtaja valtuutetaan tekemään tonttien myyntipäätökset edellä mainitut vähimmäismyyntihinnat huomioiden normaalien luovutusehtojen mukaisesti
  4. Niiden tonttien osalta, jotka tarjouskilpailussa jäävät myymättä, myynti tai vaihtoehtoisesti vuokraus jatkuu tonttirekisteriä hyödyntäen suoraan tonteista kiinnostuneille ilman erillistä tarjouskilpailua edellä mainitut vähimmäismyyntihinnat huomioiden.

 

Käsittely

Maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Valmistelija

  • Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 12.2.2024 § 44 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

  1. luovutettaessa omakotitontteja kortteleista 1559-1564 käytetään vähimmäismyyntihintana 55.000 euroa tonteille, joiden rakennusoikeus on 160 k-m2 ja 65.000 euroa tonteille, joiden rakennusoikeus on 250 k-m2. Hinnat ovat voimassa siihen saakka kunnes korttelien kaikki tontit ovat luovutettu.
  2. kaupunkikehityksessä järjestetään tarjouskilpailu tonttien luovuttamiseksi edellä esitetyn mukaisesti.
  3. maankäyttöjohtaja valtuutetaan tekemään tonttien myyntipäätökset edellä mainitut vähimmäismyyntihinnat huomioiden normaalien luovutusehtojen mukaisesti.
  4. niiden tonttien osalta, jotka tarjouskilpailussa jäävät myymättä, myynti tai vaihtoehtoisesti vuokraus jatkuu tonttirekisteriä hyödyntäen suoraan tonteista kiinnostuneille ilman erillistä tarjouskilpailua edellä mainitut vähimmäismyyntihinnat huomioiden. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja myönsi ensin pyydetyt ryhmäpuheenvuorot ryhmien mukaisessa suuruusjärjestyksessä.

Puheenjohtaja myönsi tämän jälkeen pyydetyt yksilöpuheenvuorot niiden pyytämisjärjestyksessä.

Tiedoksi

maankäyttöjohtaja, maankäyttösihteeri, talouspalvelut