Kaupunginvaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Aiesopimus ja kiinteistön 186-10-1001-6 luovuttaminen Emalikatu 13

JARDno-2023-1987

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ville Paatsola, tonttipäällikkö, ville.paatsola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen, maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen, tonttipäällikkö Ville Paatsola, yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo

Kaupunki on selvittänyt Vähänummen teollisuusalueella sijaitsevan tontin 186-10-1001-6 käyttöä ja todennut sen soveltuvan DataCenter -toiminnoille. Kaupunki on käynyt neuvotteluja kansainvälisen toimijan kanssa koskien tontin 186-10-1001-6 vuokraamista ja myyntiä. Tontti 186-10-1001-6 sijaitsee asemakaavan mukaisella teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella (T-13), jonka rakentamisen tehokkuusluku on e=0,6 ja pinta-ala 99 601 m2.

Tontin soveltuvuuden tarkempi varmistaminen suunniteltuun käyttöön edellyttää lisäselvityksiä varsinaisen DataCenter -yrityksen ja sen kumppaneiden toimesta. Tämän mahdollistamiseksi molemmilta osapuolilta edellytetään ehdollista sitoutumista DataCenter -projektiin. Tästä johtuen kaupunki on neuvotellut aiesopimuksesta (Letter of Intent / LOI) koskien datacenter-projektia kansainvälisen toimijan kanssa. Aiesopimuksella toimija varaa tontin käyttöönsä ja tekee tarvittavat toimenpiteet ml. selvitykset ja suunnittelmat datacenter-toiminnoille kyseiselle tontille. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on tontin hyödyntäminen DataCenter -toiminnoille aiesopimuksessa sovittujen molemia osapuolia palvelevien kriteereiden toteutuessa.

Aiesopimuksessa on sovittu mm. seuraavista asioista:

1.      Varausaika ja maanvuokra:

Tontin varausaika on 12 kk ja varausmaksu 5% kiinteistön kauppahinnasta. Varausmaksu hyvitetään maanvuokrasta, mikäli varauksen tekijä toteaa tontin soveltuvan aiottuun toimintaan, ja alleirjoittaa varausaikana maanvuokrasopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen.

Maanvuokrasopimuksen mukaan vuokran määrä on 5% vuodessa kiinteistön kauppahinnasta, joka on noin 42 €/k-m2 (2.500.000€). Kauppahinta ja vuokran pääoma-arvo on arvioitu kuntalain 130 § mukaisesti ulkopuolisen arvioitsijan toimesta (Liite: Catella Property Oy:n 29.12.2023 laatima markkinahinta-arvio, salassa pidettävä). Maanvuokrasopimuksen tuottovaatimus on Järvenpään maapoliittisen ohjelman mukainen.

2.      Rakentamisvelvoite:

Rakentaminen tontilla on aloitettava viimeistään 3 vuoden kuluessa varausajan alkamisesta.

Vuokralainen sitoutuu rakentamaan asemakaavan, rakennusjärjestyksen ja hyväksyttyjen piirustusten mukaisen uudisrakennuksen 5 vuoden kuluessa varausajan alkamisesta lukien siihen valmiusasteeseen, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa kohteessa käyttöönottotarkastuksen. Rakentamisvelvoitetta voidaan pidentää hakemuksesta, erityisesti viivästysten ollessa vuokralaisesta riippumattomia (valitukset, tms.).

3.      Osto-oikeus kiinteistöön:

Vuokralaisella on oikeus ostaa vuokra-alue sen jälkeen, kun rakennustyöt on tontilla aloitettu. Kauppahinta on sidottu elinkustannusindeksillä maanvuokrasopimuksen allekirjoitushetken mukaiseen kauppahintaan esisopimuksen mukaisesti. Maanvuokrasopimuksen mukaan, esisopimuksen voimassaoloajan jälkeen, tontti on mahdollista ostaa ostohetken mukaisella markkinahinnalla.

4.      Rakentamisvelvoitteen laiminlyönti:

Mikäli vuokralainen laiminlyö rakentamisvelvollisuutensa, on vuokralaisen maksettava kaupungille sopimussakkoa. Sopimussakko on jokaiselta rakentamisvelvollisuudelle asetetun määräajan ylittävältä vuodelta vuotuisen vuokranmaksun kolminkertaisen määrä siihen asti, kunnes rakentamisvelvoite on täytetty, enintään kuitenkin viisikertaa. Sopimussakko on siten enintään 15 x vuosivuokra. Kaupungilla on myös oikeus purkaa sopimus, jos rakentamisvelvoitteen ehtoja ei täytetä sovitussa ajassa.

Projektin joutuisan etenemisen turvaamiseksi aiesopimus allekirjoitetaan ehdollisena kaupunginvaltuuston päätökselle. Sopimuksen voimaantulon edellytyksenä on, että kaupunginvaltuuston sopimuksen hyväksymistä tarkoittava päätös tulee lainvoimaiseksi.

Järvenpään kaupungin hallintosääntö, liite 1 -Taloudellinen toimivalta mukaisesti kaupunginvaltuusto päättää maa- ja vesialueiden ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta ja lunastamisesta kohteen arvon ollessa yli 1.000.000 euroa.

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle että:

  1. Kaupunginvaltuusto hyväksyy aiesopimuksen
  2. Järvenpään kaupunki luovuttaa kiinteistön 186-10-1001-6 liitteenä olevien sopimusten (kiinteistökaupan esisopimus liitteineen, maanvuokrasopimus) mukaisesti.
  3. Maankäyttöjohtaja valtuutetaan tekemään teknisiä lisäyksiä sekä vähäisiä muutoksia sopimuksiin (kiinteistökaupan esisopimus liitteineen, maanvuokrasopimus).
  4. Kaupunkikehitysjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan aiesopimus (Letter of Intent, LOI).

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Ville Paatsola, tonttipäällikkö, ville.paatsola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 5.2.2024 § 25 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää 

  1. hyväksyä liitteenä olevan aiesopimuksen.
  2. että Järvenpään kaupunki luovuttaa kiinteistön 186-10-1001-6 liitteenä olevien sopimusten (kiinteistökaupan esisopimus liitteineen, maanvuokrasopimus) mukaisesti.
  3. että maankäyttöjohtaja valtuutetaan tekemään teknisiä lisäyksiä sekä vähäisiä muutoksia sopimuksiin (kiinteistökaupan esisopimus liitteineen, maanvuokrasopimus).
  4. että kaupunkikehitysjohtaja valtuutetaan alleirjoittamaan aiesopius (Letter of Intent, LOI). 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Todettiin, että asia käsitellään salassa pidettävien tietojen vuoksi kokonaisuudessaan suljetuin ovin.

Kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen ja tonttipäällikkö Ville Paatsola selostivat asiaa.

Tiedoksi

Tonttipäällikkö, Maankäyttöjohtaja, Yrityspalvelupäällikkö, Kaupunkikehitysjohtaja, Asiakas