Lupajaosto, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Oikaisuvaatimus / Rakennuslupapäätös / LP-186-2023-00037

JARDno-2023-1087

Valmistelija

  • Ville Voima, tarkastaja, ville.voima@jarvenpaa.fi

Perustelut

OIKAISUVAATIMUS TARKASTAJAN MUUTOSLUPAPÄÄTÖKSESTÄ

 ​​​​​​

Oikaisuvaatimuksen tekijät: kiinteistön 186-25-2551-8 omistajat

Kiinteistö jota päätös koskee: 186-25-2551-9

Asemakaava: A040 erillispientalojen korttelialue

 

Päätös, jota oikaisu koskee: LP-186-2023-00037

Lupa koskee muutosta kivimuuriaidan pituuteen, korkeusasemaan, pintavesien ohjaamisen (salaoja korvataan painanteella) sekä putoamissuojauksen järjestämiseen (tehdään lauta-aita).

 

 

Oikaisuvaatimuksen sisältö:

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että tukimuuri ja sen päällä olevan aidan toteutus vastaa rakennusluvan LP-186-2022-00012 alkuperäisiä aitasuunnitelmia.

 

Rakennusvalvonnan vastine:

Kiviaidan alkuperäisessä poikkileikkauspiirroksessa kiviaita rakennekerroksineen oli suunniteltu kaivettavaksi toispuoleisesti perusmaan sisälle. Todellisuudessa perusmaa on kuitenkin kalliota, joten kivikori olisi voitu asentaa alkuperäiseen korkoon vain louhimalla, jota ei siis toteutettu. Koska kivimuuri on rakennettu kallion päälle eikä sen sisälle, kivimuurin korkotason muutos on noin + 60- 70 cm alkuperäisiin suunnitelmiin nähden. Samasta syystä kivimuurin alapuoliseen maaperään suunniteltu salaoja on korvattu pintapainanteella (suunniteltu salaojakin olisi edellyttänyt louhintaa). Naapurin toiveesta ja putoamisen estämiseksi kivimuurin päälle rakennetaan aita.  Järvenpään kaupungin rakennusjärjestyksen 13 §:n mukaan: "tukimuurin sijoittaminen naapuritontin rajalle edellyttää naapuritontin haltijan suostumusta. Vaikka naapuri ei ole antanut suostumustaan, rakennusvalvontaviranomainen voi antaa luvan rakentaa tukimuurin naapurin rajaan kiinni. Tällöin haitta naapureille ei saa olla merkittävä ja tukimuuriin on oltava erityinen syy". Todettakoon erikseen, että oikaisuvaatimuksen tekijä on oikaisuvaatimuksessaan todennut, että yli 50 cm nosto vaatisi muutosluvan, johon rakennusvalvonta vastaa, että nyt käsitteillä oleva lupa on nimenomaisesti muutoslupa.

Tukimuurin on rakennettu lähimmillään 30cm etäisyydelle nyt ko. olevien tonttien välisestä rajasta. Tukimuurin tarkoituksena on tukea hakijan tontin tasoittamiseen tarkoitettuja täyttöjä rajalla, jossa kallio "putoaa" jyrkästi naapurin puolelle. Tukimuurin ansiosta täytöt pysyvät omalla puolella ja pintavedet voidaan ohjata suunnitelmien mukaisesti kiinteistön hulevesijärjestelmiin. Tukimuuri soveltuu sen ympäristöön eikä siitä ole haittaa naapurille, ja lisäksi tukimuurin sijoittamiselle on olemassa edellä mainittu erityinen syy.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Vastamäki, johtava rakennustarkastaja, jouni.vastamaki@jarvenpaa.fi

Lupajaosto päättää edellä kuvaustekstissä olevaan perustuen hylätä oikaisuvaatimuksen.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.