Lupajaosto, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Hallintopakon asettaminen Rehtorinkatu 4 E 35, Järvenpää

JARDno-2023-1154

Valmistelija

  • Ville Voima, tarkastaja, ville.voima@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hallintopakon asettaminen majoitustoiminnan lopettamiseksi asuinhuoneistossa Rehtorinkatu 4 E 35, JÄRVENPÄÄ

 

Kiinteistö :186-22-2232-1 

Taloyhtiö: As. Oy Järvenpään Elovainio

Kaava: asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialueella ( ARK-10)

Huoneisto: Rehtorinkatu 4 E 35

Asia:

Järvenpään kaupungin rakennusvalvonnan saamaan tiedon mukaan, As. Oy Järvenpään Elovainion asuinhuoneistossa Rehtorinkatu 4 E 35 harjoitetaan jatkuvaa, lyhytaikaista asunnonvuokrausta.  Kysymyksessä on 43 m2 kokoinen pienkerrostaloasuinhuoneisto, jossa ei väestötietojen perusteella olla kirjoilla.  Kiinteistö sijaitsee asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialueella ( ARK-10). Asemakaavamääräyksen mukaan: korttelialueelle voidaan rakentaa pienkerrostaloja, rivitaloja ja muita kytkettyjä ja erillisiä asuinrakennuksia yhtenäisen suunnitelman mukaan. Asemakaavaan merkitystä pääkäyttörakennusoikeudesta saa rakentaa 25% työ -yms-palvelutiloiksi, joissa harjoitettu toiminta ei aiheuta ympäristölle kohtuutonta rasitusta.

Taloyhtiöltä saadun tiedon perusteella kysymys on ammattimaisesta majoitustoiminnasta seuraavien seikkojen perusteella: 

- kukaan ei ole huoneistossa kirjoilla

- huoneisto on kalustettu 

- majoitusta tarjotaan ensisijaisesti vain lyhyeksi ajaksi majoittumisen hinta ilmoitetaan vuorokausikohtaisesti ja hintaan sisältyvät mm. internet, sähkö ja vesi sekä arvonlisävero

- toiminnanharjoittaja tarjoaa majoituksen yhteydessä hotellinomaisia palveluita, kuten aamiaista ja liinavaatteita

- huoneistoa markkinoidaan myös välityspalvelun kautta

Rakennuslupa tarvitaan rakennuksen tai sen osan, kuten huoneiston, olennaiseen käyttötarkoituksen muuttamiseen. Asuinhuoneiston muuttaminen majoitushuoneistoksi on olennainen käyttötarkoituksen muutos (maankäyttö- ja rakennuslaki § 125.5).  Rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on, että asemakaava sallii huoneiston käyttötarkoituksen muuttamisen majoitushuoneistoksi ja että lupahakemus, huoneisto sekä rakennus täyttävät majoitustilaa koskevat rakentamismääräykset. Huoneiston käyttötarkoituksen muutos ei saa johtaa käyttäjien turvallisuuden tai terveydellisten olojen heikentymiseen. Jos toiminta ei ole asemakaavan mukaista, kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeuksen asemakaavasta (MRL 171 §). Vähäisen poikkeuksen myöntämisedellytykset arvioi rakennusvalvontaviranomainen (MRL 175 §).  

Tässä tapauksessa majoitustoiminta on kaavan vastaista, koska majoitustoiminta ei ole kaavassa erikseen sallittu. Kaavoitukselta saadun lausunnon mukaan, majoituksen mahdollistaminen ko. alueella voi aiheuttaa kohtuutonta häiriötä alueella, koska kyseinen oikeus tulee myöntää yhdenvertaisesti kaikille halukkaille. Näin ollen toiminalle ei voida myöntää poikkeamislupaa asemakaavasta, ja tällöin käyttötarkoituksen muutostakaan ei voida (kaavanvastaisuuden takia) myöntää.

 

Kuuleminen: huoneiston omistajaa on kuultu hallintopakon asettamisen johdosta. Omistajan vastine on tämän päätösesityksen liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Vastamäki, johtava rakennustarkastaja, jouni.vastamaki@jarvenpaa.fi

Lupajaosto päättää

  1. velvoittaa huoneiston omistajan juoksevan uhkasakon uhalla, jossa peruserä on 5000e ja kuukausittain juokseva lisäerä on 1000e, lopettamaan majoitustoiminnan ko. huoneistossa 1.1.2024 mennessä.
  2. että mahdolliset lisäerät laskutetaan kerran kuukaudessa siltä ajalta, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu.

Lisäksi todettakoon, että kun asettamispäätös saa lainvoiman, lupajaosto ilmoittaa MRL 186 §:n perusteella huoneiston käyttötarkoituksen vastaisesta käytöstä poliisille (esitutkintaa varten), mikäli velvoitetta ei ole 1.1.2024 mennessä noudatettu.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosaiset