Lupajaosto, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Oikaisuvaatimus lupapäätökseen LP-186-2023-00225, Yliopettajankatu 3a

JARDno-2023-1166

Valmistelija

  • Ville Voima, tarkastaja, ville.voima@jarvenpaa.fi

Perustelut

OIKAISUVAATIMUKSEN  LUPAPÄÄTÖKSEEN LP-186-2023-00225  

Oikaisuvaatimuksen tekijät: As Oy Järvenpään Lepola ( 186–22–2228–1), Yliopettajankatu 5, 
04400 Järvenpää  

 Kiinteistö jota päätös koskee: 186-22-2229-2

 Asemakaava: ARK-10

Päätös, jota oikaisu koskee: LP-186-2023-00225  (§204. 6.7.24)

Rakennetaan 3-kerroksinen asuinkerrostalo, asuntoja 24kpl. Porataan 4kpl maalämpökaivoja.

Kerrosala: 1265m2

Tilavuus: 4310 m3

Kerrosluku: 3

Kokonaisala: 1337 m2

Asuntoja: 24

 

Oikaisuvaatimuksen sisältö:

Oikaisuvaatimus: Vaaditaan, että rakennuslupapäätös (§204. 6.7.24) oikaistaan. Lupa on virheellinen. Luvassa sallittu rakennus on voimassa olevan asemakaavoituksen vastainen ja asemakaavasta poikkeamiselle ei ole annettu riittäviä perusteita.  Oikaisuvaatimuksesta käy ilmi, että vaatimuksessa vaaditaan luvan kumoamista.

 

Perusteet:

 Muodolliset perusteet

1)      Asemakaavasta poikkeaminen on todettu vähäisenä (MRL ) 175 §:n mukaan, mitä se ei ole. Poikkeamista sanallisesti perusteleva kohta on puutteellinen eikä näin ollen ole riittävä.

2)      Myöskään poikkeamispäätöksestä tehtyä naapureiden kuulemista ei ole tässä tapauksessa toteutettu siten kuin MRL ja hallintolaki edellyttävät. Naapurien kuulemiskirjeessä, minkä määräaika oli 10.4.2023, mainitaan julkisivumateriaalin olevan rappaus. Jo kuulemiskirjeessä olisi tullut kertoa asemakaavasta poikkeamisesta sekä selvittää se, mitkä ovat asemakaavasta poikkeamisen riittävät perusteet.

Aineelliset perusteet

3)      Rapattu kolmikerroksinen uudisrakennus ei sovi kaupunkikuvallisesti puisiin asuinrakennuksiin ja se poikkeaa ympäröivästä rakennuskannasta merkittävästi. 

4)      Oikaisuvaatimuksen tekijä on kirjelmöinyt sähköpostilla 30.5.2023 rakennusvalvontaan Lupatarkastaja Pia Rohamolle ennen rakennuslupapäätöstä ja pyytänyt huomioimaan rakennuksen mahdollisten paalutustöiden aiheuttaman tärinän vaikutukset kiinteistön rakennuksille. Lupaviranomainen on vastannut tämän pyynnön otettavan huomioon ja kirjattavaksi lupaehtona päätökseen, mutta tämä ei päätöksessä kuitenkaan ilmene.

 

Päätösesitys: vaatimus luvan kumoamisesta hylätään. Lupaa esitetään silti muutettavaksi kohdassa 4 esitetyllä määräyksellä.

1) Lupahakemuksessa on haettu vähäistä poikkeamista asemakaavasta julkisivumateriaalin osalta. Poikkeamisen hakemista on perusteltu seuraavasti: Asemakaavan mukaan julkisivujen päämateriaalina tulee käyttää puuta, jos muu ratkaisu ei ole kaupunkikuvan tai energiatehokkuuden kannalta perusteltu. Suunniteltu julkisivumateriaali on rappaus, jota voidaan perustella liittymisellä vanhojen rakennusten julkisivuihin ja kaupunkikuvallisella vaihtelulla. Julkisivuväritys on rakentamistapaohjeen mukainen, vaikkakin tumma verrattuna vanhoihin keltaisiin rakennuksiin. Hakemusta on täydennetty erityisen syyn maininnalla, jossa todetaan, että rappaus on työteknisessä mielessä perustellumpi toteutustapa kuin puu. Työteknistä perustetta voidaan pitää maankäytöllisenä syynä, ja oikeuskäytännössä erinäisiä maankäytöllisiä syitä on hyväksytty erityisinä syinä varsin laajalla skaalalla. Tässä tapauksessa poikkeamisen oikeusharkintaiset edellytykset täyttyvät, jolloin jäljelle jäävä osuus päätösharkinnasta on tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

2) Maankäyttö- ja rakennuslain kuulemista koskeva 133 § edellyttää, että rakennuslupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapurille. Kuulemiskirjeessä on esitetty hankkeen rakennuspaikkaa, hakijaa, toimenpidettä ja kerrosalaa koskevien tietojen lisäksi myös poikkeamista koskevat tiedot, jotka olivat seuraavat: Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Talousrakennuksille sallittu rakennusoikeus ylittyy vähäisesti. Kuulemiskirjelmässä on myös ilmoitettu, että hakijalle varataan mahdollisuus tutustua sähköisiin hakemusasiakirjoihin virka-aikana Järvenpää Infossa ajanvarauksella.

3) Vähäisen poikkeamisen hakemisen tarpeellisuutta voidaan pitää jossain määrin tulkinnanvaraisena, koska kaavamääräys mahdollistaa vaihtoehtoisen toteutustavan, mikäli se on kaupunkikuvan tai energiatehokkuuden kannalta perusteltua.  Kiinteistön lähiympäristössä on vanhaa rakennuskantaa (3kpl), joiden julkisivumateriaalin on käytetty rapausta, joten rakennuksen julkisivu  soveltuu luontevasti kaupunkikuvaan.  Vähäisen poikkeamisen hakeminen ja sen myöntäminen oli kuitenkin oikeusvarmuuden kannalta perusteltua.

4) Lupapäätökseen lisätään seuraava määräys paalutuksesta: että ennen paalutustöiden alkamista naapurikiinteistöjen vallitseva tilanne katselmoidaan ja asennetaan tärinämittarit.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Vastamäki, johtava rakennustarkastaja, jouni.vastamaki@jarvenpaa.fi

Lupajaosto päättää edellä kuvaustekstissä olevaan perustuen hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosaiset