Kaupunkikehityslautakunta, kokous 27.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Kaupunkikehityksen esitys vuosille 2023-2026 siirrettävistä euroista ja rahankäyttökohteista

JARDno-2023-666

Valmistelija

  • Timo Väisänen, talouspäällikkö, timo.vaisanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti taloussuunnitelmasta vuosille 2023-2026 12.12.2022 § 100.

Talousarvion sitovuusmääräykset

Sitovuustasojen taloussuunnitelma on laadittu nettositovana vuosille 2023-26. Määrärahojen sitovuus koskee siis koko nelivuotiskautta. Mikäli lautakunnat alittavat budjettinsa yksittäisenä vuonna, saavat ne määrärahan käyttöönsä seuraavana vuonna. Toisaalta lautakunnille ei myönnetä lisämäärärahaa, ilman esitystä ylityksen kattamisesta tulevien vuosien kehyksistä. Lautakunnat päättävät, millä toimenpiteillä ne tasapainottavat taloutensa.

Lautakunta tekee esityksensä vuosille 2023-2026 siirrettävistä euroista ja rahankäyttökohteista huhtikuussa 2023​. Kaupunginhallitus käsittelee esitykset 15.5.2023 ja valtuusto päättää talousarviomuutoksesta 29.5.2023

Siirtomäärärahaa ei voi käyttää pysyvien menolisäyksien kattamiseen, ​raha ei siis jää pysyvästi palvelualueen toimintakuluihin, vaan vain valituiksi vuosiksi​ soveltuvia kohteita esimerkiksi kehittämishankkeet (konsultointi, määräaikaiset projektihlöiden rekryt), laitehankinnat, tyhy.

Mikäli määräraha on ylittynyt ilman, että on haettu lisämäärärahaa joulukuun valtuustolta, tulee tehdä esitys, miten ylitys katetaan tulevina talousarviovuosina

Kaupunkikehityksen palvelualueen vuoden 2022 talousarvio toteutui toimintakatteen osalta noin 97 000 euroa budjetoitua parempana. 

Käyttötalouden määrärahojen siirtoesitys

Siirrettävien määrärahojen osalta esitetään siirrettäväksi vuosille 2023-2024 menojen kattamisiin:

Lisämäärärahat toimintamenoihin

Uuden elinkeino-ohjelman toteutus

Elinkeino-ohjelman toimenpiteitä määriteltäessä on tarve käyttää konsultti/ostopalveluita, jolle ei suoraan oltu varattu määrärahoja vuoden 2023 budjetissa.

Kaupungin omasta käytöstä poistettavien kiinteistöjen myynti

Yhdyskuntasuunnittelu-, ympäristö ja asumisen kehittämisen avainalueella ja sen sisällä olevassa maankäyttö- ja karttapalveluiden kokonaisuudessa ei oltu varattu määrärahoja kaupungin omasta käytöstä poistettavien kiinteistöjen arviokirjoihin ja kuntokartoituksiin vuosille 2023-2024.

Kävelykatu Jannen lämmityksen korjaus

Kävelykatu Jannen lämmityksen korjaamiseen ei oltu varattu vuodelle 2023 määrärahaa. Katulämmitys on korjattava, jotta vältytään tapaturmilta ja liukastumisilta. Lämmityksen ollessa epäkunnossa, sitä on jouduttu pitämään mekaanisesti puhtaana.

Puistometsien hoitosuunnitelman toteuttaminen

Puistometsien hoitosuunnitelma on laadittu, mutta hoitosuunnitelman toteutukseen ei oltu varattu määrärahoja vuodelle 2023. Nyt esitettävillä määrärahoilla tullaan suorittamaan hoitosuunnitelman mukaista toimintaa ja yksittäisten puiden poistoa.

Irtaimisto määrärahojen siirtoesitys

ICT-investointien ja muiden pitkävaikutteisten investointien osalta seurantavastuu on siirtynyt konsernipalveluille vuoden 2023 alusta, josta johtuen niiden siirrot viedään käsiteltäväksi suoraan kaupunginhallitukseen. Siirroista on kuitenkin liite oheismateriaalina, joka annetaan lautakunnalle tiedoksi.

Irtaimistoinvestointien (kalusto) osalta Kaupunkikehityksen palvelualue ei esitä siirtoja vuodelta 2022 säästyneistä määrärahoista.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen mukaisten esitysten mukaisesti määrärahasiirroista vuosille 2023-2026, sekä valtuuttaa vastuuhenkilöt tekemään tarvittavat mahdolliset tekniset korjaukset.

 

Käsittely

Talouspäällikkö Timo Väisänen selosti asiaa.

Riikka Juuma teki Petri Pertan, Timo Haimalan ja Hanna Partasen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: “Esitän, että kohdasta elinkeino-ohjelman toteutus siirretään 10 000 euroa koulureitin turvallisuuteen. Siirtyvä summa kohdennetaan Metsolantien ja Sipoontien risteykseen jalankulkijasta aktivoituvat välkkyvät tehostevalot (hintavaikutus n. 3000 eur) ja liikennenopeusnäyttö sijoitettavaksi tarvittaviin koulureittien rauhoittamiseksi oikeaksi katsottaviin kohtiin (syksyn osalta Sipoontielle), hintavaikutus n. 3000 eur” 

Keskustelun aikana Juuma korjasi muutosehdotustaan muotoon: “Esitän, että siirretään käyttämättä jääneistä määrärahoista 10 000 euroa koulureitin turvallisuuteen. Siirtyvä summa kohdennetaan Metsolantien ja Sipoontien risteykseen jalankulkijasta aktivoituviin välkkyviin tehostevaloihin ja liikennenopeusnäyttöön sijoitettavaksi tarvittaviin koulureittien rauhoittamiseksi oikeaksi katsottaviin kohtiin (syksyn osalta Sipoontielle). “ Henri Kontkin kannatti korjattua muutosehdotusta.

Kaupunkikehityslautakunta täydensi Juuman tekemää korjattua muutosehdotusta seuraavasti: “Lisäksi annetaan viranhaltijoille valtuudet valita, miten 10 000e otetaan listalla olevista muista kohteista.” 

Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko Juuman tekemä korjattu muutosehdotus hyväksyä lautakunnan täydennyksellä yksimielisesti. Tämä sopi kaupunkikehityslautakunnalle. 

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 17.52-18.00 

Päätös

Hyväksyttiin Juuman tekemä korjattu muutosehdotus lautakunnan täydennyksellä yksimielisesti.