Perustelut
Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään perusopetuksen opetussuunnitelman kokouksessaan 20.4.2016. Opetussuunnitelma otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1–6 ja vuosien 2017–2019 aikana vaiheittain vuosiluokilla 7–9. Opetussuunnitelma on tällä hetkellä käytössä kaikilla luokka-asteilla. Opetussuunnitelmassa on päätetty Järvenpään kaupungin perusopetuksen tuntijaosta.
Valtioneuvoston päätöksen 30.5.2024 mukaisesti perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijakoa (422/2012) koskevaa asetusta on muutettu. Tuntijakoasetuksen muutoksella (286/2024) vuosiluokilla 1-2 äidinkieli ja kirjallisuus - oppiaineen ja matematiikan opetusta lisättiin yhdellä vuosiviikkotunnilla. Lisäksi vuosiluokille 3-6 lisättiin yksi vuosiviikkotunti äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta. Yhteensä opetuksen määrä vuosiluokilla 1-6 lisääntyi siten kolme vuosiviikkotuntia. Samalla myös perusopetusasetusta (287/2024) muutettiin siten, että opetuksen keskimääräisiä vähimmäistuntimääriä työviikossa nostettiin. Perusopetusta annetaan vuosiluokilla 1 ja 2 keskimäärin vähintään 21 ja 3. vuosiluokalla keskimäärin vähintään 23 tuntia työviikossa 1.8.2025 alkaen. Tuntijakoasetuksen ja perusopetusasetuksen muutokset tulevat voimaan 1.8.2025. Täysimääräisesti lisätunneista hyötyvät ne oppilaat, jotka aloittavat perusopetuksen ensimmäisellä vuosiluokalla tuntijakoasetukseen sisältyvien muutosten voimaantullessa 1.8.2025.
Perusopetuksen oppiaineiden opetussuunnitelmaperusteisia tavoitteita ei lisätä, vaan ainoastaan resursoidaan lisää aikaa nykyisten tavoitteiden oppimiseen. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman Vahva ja välittävä Suomi mukaan hallitus panostaa perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa ja työrauhaa opettajille ja oppilaille. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetuksen lisäämisen tarkoituksena on vahvistaa kaikkien oppilaiden oppimisen perustaa luku-, kirjoitus- ja matemaattisissa taidoissa.
Vuosiviikkotuntien tarkemmasta kohdentamisesta päätetään paikallisesti. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan vuosiviikkotuntien kohdentamista käsiteltiin Järvenpään laajennetussa perusopetuksen johtoryhmässä 21.10.2024. Päätösehdotusta valmistellessa kuultiin myös Lukemisen polun (Lupo) edustajan näkemystä asiasta. Oppilailla saattaa esiopetuksesta ensimmäiselle luokalle siirtyessä olla suuria eroja kielellisissä valmiuksissa. On tärkeää, että tätä eroa tasoitetaan ensimmäisen luokan aikana. Ehdotetaan, että lisätään äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 1, jolloin myös täyttyy 1. vuosiluokan vähimmäistuntimäärän vaatimus 21 tuntia työviikossa. Myös matematiikan opetusta tulee lisätä yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokilla 1-2. Jotta 2. vuosiluokan vähimmäistuntimäärän vaatimus 21 tuntia työviikossa täyttyy, ehdotetaan, että lisätään matematiikan opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 2. Tämän lisäksi äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta tulee lisätä vuosiluokilla 3-6 yhdellä vuosiviikkotunnilla. Kolmannella vuosiluokalla äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tuntimäärä vähenee selkeästi verrattuna alkuopetuksen tuntimäärään. Ehdotetaan, että lisätään äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 3, jolloin myös täyttyy 3. vuosiluokan vähimmäistuntimäärän vaatimus 23 tuntia työviikossa 1.8.2025 alkaen.
Toimivalta
Järvenpään kaupungin hallintosäännön luku 2 § 19 kohta 6 mukaan opetus- ja kasvatulautakunta päättää kaupunkitasoisen opetussuunnitelman.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi
Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää, että
- lisätään 1.8.2025 alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 1.
- lisätään 1.8.2025 alkaen matematiikan opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 2.
- lisätään 1.8.2025 alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 3.
- liitteen 1 mukaiset muutokset hyväksytään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan 1.8.2025 alkaen.