Kaupunkikehityslautakunta, kokous 16.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Asemakaavaehdotuksen nähtäville asettaminen / Asemakaavan muutos, Svengipuisto ja kortteli 1439

JARDno-2023-1377

Valmistelija

  • Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Svengipuiston aluetta laajennetaan ja asemakaavassa osoitetaan alueet hulevesien hallintarakenteille. Korttelissa 1439 Soolokadun länsipuolella voimassa olevan asemakaavan mukaista, rakentamatonta toimitilarakennusten korttelialuetta pienennetään vastaavasti. Hyödynnettävissä olevat hulevesien purkupisteet edellyttävät huomattavaa hulevesien viivytystä, koska suurin osa Svengin yritysalueen hulevesistä virtaa lounaaseen, ja tuleva maankäytön muutos kasvattaa hulevesivirtaamia.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavamuutoksen vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella Järvenpään kaupungin verkkosivuilla ja kirjeellä naapurikiinteistöjen omistajille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei ole esitetty mielipiteitä.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävillä 13.3. - 12.4.2024 Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Kaavamuutosta ja sen rinnalla kaupunkitekniikan suunnittelussa laadittua Svengipuiston puistosuunnitelmaa on esitelty yleisötilaisuudessa 20.3.2024 Bulevardikorttelissa. Asemakaavaluonnoksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta, Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymältä, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy:ltä, Caruna Oy:ltä, Telia Oyj:ltä, Elisa Oyj:ltä, Järvenpään Vedeltä ja Suomen luonnonsuojeluliitto Järvenpää ry:ltä. Luonnoksesta on saatu viisi lausuntoa. Mielipiteitä ei ole esitetty. Yhteenveto palautteesta ja kaavoituksen vastineet on selostuksen liitteenä. Asemakaavakarttaan ei ole tehty tarkistuksia palautteen johdosta. Selostusta on täydennetty.

Asemakaavan kuvaus

Kaava-alueen pinta-ala on noin 1,5 ha, josta on lähivirkistysaluetta (Svengipuisto, VL-3) noin 1,08 ha ja toimitilarakennusten korttelialuetta (KTY-5) noin 0,46 ha. Korttelialueelle osoitetaan rakennusoikeutta 1850 k-m2, mikä vastaa tonttitehokkuutta e = 0,40. Korttelialueen pinta-alan pienentyessä rakennusoikeus vähenee 2720 k-m2 voimassa olevan asemakaavan mukaisesta rakennusoikeudesta. Svengipuistoon osoitetaan ohjeelliset hulevesien käsittelyalueet (hu-1) tulvaniittyjen laajimman tilanteen mukaan. Toimitilarakennusten korttelialueen kautta osoitetaan maanalaisten johtojen aluevaraukset Soolokadun ja Svengipuiston välillä. 

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset. Korttelialueelle laaditaan erillinen tonttijako asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Järvenpään kaupungin hallintosäännön (21 §) mukaan kaupunkikehityslautakunta päättää asemakaavaehdotuksen nähtävillepanosta.

MA

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Autere, vt. kaupunkikehitysjohtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 14. kaupunginosan eli Pietilä korttelia 1439 ja Svengipuiston lähivirkistysaluetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 mukaisesti ja
  2. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy ja Suomen luonnonsuojeluliitto Järvenpää ry.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Hannele Selin selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.