Kaupunginhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle kaavavalituksen johdosta / Svengin yritysalue, korttelit 1442 ja 1443

JARDno-2023-160

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi
 

Svengin alueen asemakaavamuutoksessa tutkitaan rakentamattomien yrityskortteleiden yhdistämistä suuremmaksi toteutuskokonaisuudeksi. Keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa yritysalueen rakentuminen sekä luoda uusia yrityksiä ja investointeja Järvenpäähän. Svengin yritysalueen kehittäminen on kaupungin kärkihankkeita.

Alueelle osoitetaan toimitilarakennusten rakennusoikeutta 17.620 k-m2 ja teollisuus- ja varastorakennusten rakennusoikeutta 93.500 k-m2. Asemakaavassa osoitettujen, rakentamattomien tonttikatujen pinta-ala vähenee noin 13.000 m2:stä noin 3.000 m2:iin. Asemakaavan muutos käsitellään vaikutukseltaan vähäisenä, koska korttelialueiden pääkäyttötarkoitus ei muutu eikä korttelitehokkuus tai rakennusten suurin sallittu kerrosluku kasva ympäristöön merkittävästi vaikuttavalla tavalla.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutokseen on ryhdytty kaupungin aloitteesta. Työ sisältyy vuoden 2023 kaavoitussuunnitelmaan (kh 16.1.2923 § 7). Kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen 28.6.2023 § 178 myydä määräalan kiinteistöistä 186-401-11-146, 186-401-11-68 ja 186-401-11-94 Posti Group Oy:lle. Kaupunginhallitus on 16.1.2023 § 11 päättänyt hyväksyä esisopimuksen määräalan luovuttamisesta kiinteistöstä 186-401-11-146, josta muodostetaan kortteliin 1442 tontti 1, Volare Oy:lle perustettavan yhtiön tai määräämänsä sijoittajatahon lukuun. Alueelle tulevat toimijat ovat laatineet alustavat viitesuunnitelmat asemakaavatyön pohjaksi. Viitesuunnitelmat esitetään asemakaavaselostuksen liitteessä 2.

Asemakaavan vireilletulosta ja luonnosaineiston nähtävilläolosta ilmoitettiin kuulutuksella 16.8.2023 kaupungin verkkosivuilla sekä lähettämällä kirje maanomistajille. Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävänä 23.8.-5.9.2023 välisen ajan Järvenpää-infossa sekä Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Kaavaluonnoksesta on saatu lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, Kittiläntien tienhoitokunnalta, Telialta, Carunalta ja Järvenpään Vedeltä. Palautteen johdosta kaavakarttaan on lisätty vaihtoehtoinen mahdollisuus huoltotiehen Pihtikallion teletukiasemalle Vähänummentien suunnasta hyödyntäen olemassa olevaa alikulkua. Huoltotien sijaintimerkintä on ohjeellinen, koska huoltotien sijainti ja toteutustapa tutkitaan tarkemmin kunnallistekniikan suunnittelun yhteydessä. Nähtävilläolon jälkeen on tarkistettu myös korttelin 1443 rakennusalamerkintöjä ja korttelialueiden hulevesien hallintaa koskevia kaavamääräyksiä. Vastaavat tarkistukset on tehty asemakaavaselostukseen, jota myös täydennetty hulevesien ja vaikutustenarvioinnin osalta. Yhteenveto lausunnoista ja kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteessä 3.

Asemakaavan kuvaus

Suunnittelualue muodostuu toimitilarakennusten korttelista 1442 ja teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueesta 1443, jotka liittyvät Vähänummentiehen Soolokadun, Kittiläntien, Komppikujan ja Soolokujan kautta. Alueen itä- ja pohjoisosat ovat maa- ja metsätalousalueita. Kortteleihin 1442 ja 1443 suunnitellaan kaksi suurta yritystonttia. Kittiläntie, jolta on ajoyhteydet kaava-alueen ulkopuolisille kiinteistöille, ohjataan yritystonttien välistä.

Asemakaavassa osoitetaan määräykset hulevesien viivyttämiselle. Viitesuunnitelmien yhteydessä on tutkittu hulevesien viivyttämismahdollisuudet ja suunniteltu tarvittavat viivytysratkaisut yritystonteille. Alueen toteuttaminen edellyttää hulevesien viivytystä myös Soolokadun länsipuolella Svengipuiston alueella. Tarvittavia aluevarauksia tutkitaan erillisessä asemakaavamuutoksessa, jonka kaavamuutosprosessi käynnistyy piakkoin.

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset. 

Järvenpään kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunkikehityslautakunta päättää asemakaavaehdotuksen nähtävillepanosta.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 14. kaupunginosan eli Pietilä kortteleita 1442-1445, katualuetta sekä maa- ja metsätalousaluetta (kiinteistöt 186-401-878-12 ja 186-401-11-94 sekä osat kiinteistöistä 186-401-11-146, 186-401-11-68 ja 186-895-2-4). koskevan asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.9.2023, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 11.9.2023) julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 mukaisesti
  2. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Järvenpään Vesi, Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan Vesi, Caruna Oy, Telia Company, Tuusulan kunta ja Kittiläntien tienhoitokunta.

 

 

Käsittely

Asemakaava-arkkitehti Paula Kinnunen selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Valmistelija

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Tiivistelmä

Svengin alueen asemakaavamuutoksessa tutkitaan rakentamattomien yrityskortteleiden yhdistämistä suuremmaksi toteutuskokonaisuudeksi. Keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa yritysalueen rakentuminen sekä luoda uusia yrityksiä ja investointeja Järvenpäähän. Svengin yritysalueen kehittäminen on kaupungin kärkihankkeita.

Alueelle osoitetaan toimitilarakennusten rakennusoikeutta 17.620 k-m2 ja teollisuus- ja varastorakennusten rakennusoikeutta 93.500 k-m2. Asemakaavassa osoitettujen, rakentamattomien tonttikatujen pinta-ala vähenee noin 13.000 m2:stä noin 3.000 m2:iin. Asemakaavan muutos käsitellään vaikutukseltaan vähäisenä, koska korttelialueiden pääkäyttötarkoitus ei muutu eikä korttelitehokkuus tai rakennusten suurin sallittu kerrosluku kasva ympäristöön merkittävästi vaikuttavalla tavalla.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa on käyty erikseen työneuvottelu 19.9.2023, jossa käsiteltiin lausunnossa mainittuja kaavaratkaisun liikenteellisiä asioita ja hulevesiä. Palaverissa oli esillä myös huoltoyhteyden mahdollistaminen telemastolle myös Vähänummentien suunnasta, joka päivitetään teknisenä ratkaisuna kaavakarttaan ennen hyväksymiskäsittelyä ja huomioidaan jatkossa Vähänummentien tiesuunnitelmissa.

Kaupunkikehityslautakunta päätti kaavaehdotuksen asettamisesta nähtäville 21.9.2023 § 52. Kaavaehdotus asetettiin nähtäville (MRL 65 § ja MRA 27§) mukaisesti 4.-17.10.2023 väliseksi ajaksi. Lausuntopyynnöt lähetettin päätöksen mukaisesti. Yleisötilaisuutta ei järjestetty kaavaehdotusvaiheessa. Kaavaehdotuspalautteena saatiin 3 lausuntoa sekä yksi muistutus (Caruna Oy, Tuusulan kunta, Uudenmaan ELY-keskus ja Suomen luonnonsuojeluliitto Järvenpää ry). Kaavaehdotuspalautteen lyhennelmät ja vastineet ovat kaavaselostuksen liitteessä 3.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavakarttaan on kaavaehdotuksen nähtävillä olon jälkeen tehty seuraavat muutokset:

  • Tarkistetun pohjakartan tekniset muutokset
  • Mastolle johtavan huoltotieyhteyden mahdollistavat merkinnät tarkistettu MU- ja LT-alueilla
  • T-15-pääkäyttötarkoituksen alaista kaupan kokonaismäärän kaavamääräystä täsmennetty
  • Korttelin 1442 pohjoista korttelinrajaa tarkistettu ja lisätty 3 metriä leveä istutettava alueen osa

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus, mitoitustiedot ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset. Kaavaselostusta on täsmennetty sekä vaikutusten arviointia täydennetty palautteen pohjalta ennen hyväksymiskäsittelyyn saattamista.

Järvenpään kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunkikehityslautakunta päättää vaikutukseltaan vähäisen asemakaavamuutoksen hyväksymisestä.

HP

 

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. hyväksyä Kaavoitus ja liikenne -yksikön laatimat vastineet (kaavaselostuksen liite 3) asemakaavan muutosehdotuksesta annettuun palautteeseen, ja 
  2. hyväksyä 14. kaupunginosan eli Pietilä kortteleita 1442–1445, katualuetta sekä maa- ja metsätalousaluetta (kiinteistöt 186-401-878-12 ja 186-401-11-94 sekä osia kiinteistöistä 186-401-11-146, 186-401-11-68 ja 186-895-2-4) koskevan tarkistetun asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.9.2023 ja tarkistettu 6.11.2023, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 6.11.2023). 

 

Käsittely

Asemakaava-arkkitehti Paula Kinnunen selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:

projektipäällikkö Juho Mattila, juho.mattila@jarvenpaa.fi

suunnittelupäällikkö Miia Haikonen, miia.haikonen@jarvenpaa.fi

projektipäällikkö Lilla Lindewall, lilla.lindewall@jarvenpaa.fi

asemakaava-arkkitehti Paula Kinnunen, paula.kinnunen@jarvenpaa.fi

kaavoitusjohtaja Hannele Selin, hannele.selin@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kuntapäätöksenteossa hyväksyttyyn asemakaavamuutokseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella hallinto-oikeudelta. Vaikutuksiltaan vähäisenä pidettävästä asemakaavan muutoksesta (MRL 191§) valituksen voivat tehdä ne,​ joiden oikeuteen,​velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa valitusoikeus. Valitusoikeus on myös maakunnan liitolla ja kunnalla,​ joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia. Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä on toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan myös valitusoikeus. Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella,​ että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,​ päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitus koskee Järvenpään kaupunkikehityslautakunnan tekemää päätöstä Svengin yritysalueen kortteleita 1442 ja 1443 koskevan asemakaavan muutoksen hyväksymisestä (Dnro JARDno-2023-160). Kaavavalituksen allekirjoittajana on yhdistys, Suomen luonnonsuojeluliitto Järvenpää ry. Tarkennettu asemakaavaehdotus sekä lausuntoihin, mielipiteisiin ja muistutuksiin liittyvät vastineet on hyväksytty kaupunkikehityslautakunnassa 16.11.2023 § 69.

Helsingin hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitusta antamaan lausunnon ja toimittamaan hallinto-oikeudelle kaikki valituksen kohteena olevan päätöksen perusteena olevat asiakirjat 19.2.2024 mennessä. 

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 12 §:n mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on mm. antaa selitys valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos kaupunginhallitus katsoo voivansa yhtyä valtuuston päätöksen lopputulokseen. Toimivallan voidaan katsoa ulottuvan myös kaupunkikehityslautakunnalle delegoituihin (21 §) vaikutuksiltaan vähäisempiin asemakaavoihin ja asemakaavan muutoksiin.

Lausunto

Liite 1.

Toimitettavat lisämateriaalit

Helsingin hallinto-oikeuteen toimitetaan kokousmateriaalin lisäksi muita lausuntoon liittyviä ja kaavaselostuksessa referoituja kaava-asiakirjoja sekä oleellisia selvitys- ja suunnitelmamateriaaleja, joita ei ole ollut tarkoituksenmukaista liittää erikseen kaavaselostukseen. Toimitettavia lisämateriaaleja ovat mm:

Lm1. Svengin yritysalueen ensimmäinen asemakaava

Lm2. Svengin yritysalueen ensimmäisen asemakaavan selostus liitteineen

Lm3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), Svengipuisto ja kortteli 1439

Lm4. Vireilletulokuulutus, Svengipuisto ja kortteli 1439

MA

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää antaa Helsingin hallinto-oikeudelle liitteen 1 mukaisen lausunnon yhdistyksen kunnallisvalituksesta, joka koskee kaupunkikehityslautakunnan päätöstä 16.11.2023 § 69.

 

Käsittely

 

Esittelijä täydensi kuvaustekstiä seuraavasti: 

”Maankäyttö- ja rakennuslain 191 §:n mukaan vaikutukseltaan vähäisissä muun asemakaavan kuin ranta-asemakaavan muutoksissa valitusoikeutta ei ole kunnan jäsenillä. Yhdistyksen mahdollinen valitusoikeus voi perustua nimenomaan tähän, se on rekisteröity Järvenpäähän ja siten ”kunnan jäsen”. Täten Järvenpään kaupungin mielestä valittajalla ei ole valitusoikeutta.” 

Päätösehdotukseen vaihdettiin korjattu liite.  

Esittelijä teki päätösehdotukseen teknisen muutoksen ja uusi päätösehdotus kuuluu seuraavasti: 

Kaupunginhallitus päättää antaa Helsingin hallinto-oikeudelle korjatun liitteen 1 mukaisen lausunnon yhdistyksen kunnallisvalituksesta, joka koskee kaupunkikehityslautakunnan päätöstä 16.11.2023 § 69.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän korjatun päätösehdotuksen ja korjatun liitteen mukaisesti. 

Tiedoksi

Helsingin hallinto-oikeus, projektipäällikkö, muut asianosaiset erillisen tiedoksiantolistan mukaan