Kaupunkikehityslautakunta, kokous 21.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Lähikeräyspisteen suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon periaatteet uusilla pientaloalueilla

JARDno-2023-896

Valmistelija

  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: vs. tonttipäällikkö Ville Paatsola, kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere, suunnittelupäällikkö Miia Haikonen, ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov, talouspäällikkö Timo Väisänen, vs. kaupunginlakimies Eveliina Taipale

Hallintosäännön (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 21.6.2021 § 53, noudatetaan 1.8.2021 lähtien) 18 §:n mukaan palvelualuelautakunta päättää palvelujen luovuttamista koskevista periaatteista sekä niistä perittävien korvausten perusteista. Hallintosäännön 21 § mukaan Kaupunkikehityslautakunta ohjaa ja päättää kaavoitukseen ja maankäyttöön, yleisten alueiden suunnitteluun ja toteutukseen, kartta- ja rekisteripalveluihin, liikennesuunnitteluun ja joukkoliikenteen hoitoon sekä asumis-, elinkeino- ja työllisyysasioihin liittyvistä asioista siltä osin kuin ne eivät ole lain tai muun säädöksen nojalla kaupunginvaltuuston tai -hallituksen toimivallassa. 

Lisäksi kaupunkikehityslautakunta vastaa ympäristönsuojelun, ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkintähuollon sekä jätehuollon tehtävien hoitoon liittyvästä yhteistyöstä ja edunvalvonnasta. 

Taustaa ja perustelut  

Jätteiden lähikeräyspisteellä tarkoitetaan tietyille kortteleille/ tietylle kiinteistöjoukolle kohdennettua alueellista jätehuoltojärjestelmää. Lähikeräyspiste ei ole yleinen, kaikille avoin kierrätyspiste. Lähikeräyspisteen tarkoituksena on korvata yksittäiset kiinteistökohtaiset jäteastiat ja keskittää pientalovaltaisten alueiden jätehuolto kiinteistöjen läheisyydessä sijaitsevaan yhteiseen jätekeräyspisteeseen. Ratkaisu mahdollistaa kiinteistöillä syntyvien jätteiden paremmat kierrätysmahdollisuudet ja vähentää olennaisesti keräilyautojen liikennettä pientalovaltaisella asuinalueella. 

Lähikeräyspisteen toteuttaminen edellyttää uusilla asuinalueilla ennakoivaa toimintaa maankäytön, kaavoituksen, suunnittelun ja toteutuksen osalta. Kaupungin osallistuminen edellyttää lisäksi maa-alueen varaamista lähikeräyspisteen toiminnoille, sekä lähikeräyspisteen suunnittelua ja rakentamista, jotta jätehuollon järjestäminen on mahdollista kiinteistöjen valmistuessa. Kaupunki perii tonttien myynnin yhteydessä lähikeräyspisteen toteuttamisen lähikeräyspisteen kiinteistökohtaiset kustannukset ja sopii lähikeräyspisteiden kunnossapitovastuista. 

Järvenpään kaupunki on toteuttanut pilottihankkeena Lepola 4 pientalojen korttelialueelle lähikeräyspisteen vuonna 2022 ja kerännyt palautteita käyttöönotetusta lähikeräyspaikasta. Palautteiden perusteella yhteiseen jätehuoltojärjestelmään ja lähikeräykseen on oltu pääosin tyytyväisiä ja palautteita on jo hyödynnetty tulevissa hankkeissa. 

Pilottihankkeen pohjalta muodostettava toimintamalli lähikeräyspisteiden toteuttamiseen: 

1.  Laadittavassa Asemakaavassa pientaloalueilla varataan AH-korttelialue, joka mahdollistaa tontteja palvelevan yhteisen jätteiden lähikeräyspisteen sijoittamisen tontille. Pientalotontin kiinteistönmuodostuksen yhteydessä, tonteille muodostetaan rasiteoikeus sijoittaa lähikeräyspiste AH- tonteille. 

2.  Kaupan yhteydessä tontin ostajalta peritään heidän osuutensa AH-tontin suunnittelu- ja rakentamiskustannuksista.  Lähikeräyspisteeseen liittyminen on kiinteistöjen omistajia velvoittava ja siitä ei voi irtautua. 

3.  Lähikeräyspisteet sijoitetaan kohtuullisen matkan päähän kaikille käyttäjille ja jätejakeita kerätään jätelain sekä jätehuoltomääräysten mukaisesti. Lähikeräyspisteen tyhjennykset hoitaa jätehuollon järjestämisestä vastaava Kiertokapula Oy. Kolmenkierto (jätehuoltoviranomainen) hyväksyy maksut lähikeräyspisteen käytöstä. 

Tuleville asuinalueille toteutetaan lähikeräyspisteitä. Näitä ovat Lehmustien pientaloalue Haarajoella ja Anni-tädin kylä Vanhankylänniemessä. Myös Ainolan ja Ristinummen alueen tulevilla uusilla pientalovaltaisilla lähikeräyspisteiden mahdollisuudet tutkitaan kaavoituksen yhteydessä. 

Lähikeräyspisteiden yleistyessä lähikeräyspisteen suunnittelulle, rakentamiselle ja kunnossapidolle on syytä luoda toimintamalli, jonka mukaan lähikeräysjätepiste voidaan uusille kaavoitettaville alueille toteuttaa.

Ehdotus lähikeräyspisteiden (AH-tontti) suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon vastuiden periaatteista uusilla pientaloalueilla 

Järvenpään kaupunki: 

Lähikeräyspisteelle varattava alue määritellään asemakaavassa ja kaikki sen piirissä olevat uudet kiinteistöt velvoitetaan käyttäjiksi.  

Maankäyttö- ja karttapalvelut hakee tarvittavat luvat AH-tontin toteuttamiseksi.

Maankäyttö- karttapalvelut muodostaa rasiteoikeuden AH-tontille kiinteistönmuodostuksen yhteydessä ja perii tontin ostajalta heidän osuutensa suunnittelu- ja rakentamiskustannuksista kaupan teon yhteydessä 

Kaupunkitekniikan palvelut: 

Suunnittelupalvelut vastaa jätteiden lähikeräyspisteen suunnitteluttamisesta yhteistyössä Kiertokapula Oy:n kanssa muun alueen suunnittelun kanssa. Kustannukset katetaan tontin myynnin yhteydessä saaduista tuloista. 

Rakentamispalvelut rakentaa kohteen omana tai rakennuttaa osana laajempaa kunnallistekniikan urakkaa. Rakentamiskustannusten kiinteistökohtaiset kustannukset arvioidaan suunnitteluvaiheessa ja peritään kohtuullisin osin tonttien myynnin yhteydessä. 

Infran ylläpito- ja huoltopalvelut ottaa AH-tontin talvikunnossapidon (auraus, liukkaudentorjunta) ja hiekoitushiekkojen poiston ajoreitillä sekä mahdollisen hulevesikaivon sakkapesän tyhjennyksen hoitaakseen osana muuta yleisten alueiden kunnossapitourakkaa.

Tonttien omistajat hoitavat yhteisvastuullisesti jätehuoltopisteen alueen ympäristön puhtaanapidon ja reuna-alueiden trimmaamisen/leikkaamisen, sekä vastaavat astioiden välittömän edustan ja ympäristön käsin tehtävistä talvikunnossapidon ja liukkaudentorjunnan (mukaanlukien hiekanpoisto) toimista.

Kolmenkierto / jätehuoltoviranomainen  

Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jätemaksujen suuruus ja niiden määräämisen perusteet on määritelty jätelautakunnan hyväksymässä jätetaksassa. Taksa on nähtävillä viranomaisen sivuilla www.kolmenkierto.fi 

Kiertokapula Oy 

Kiertokapula ottaa huoltovastuun pisteen valmistuttua, hoitaa tyhjennykset ja perii taksanmukaiset maksut kiinteistöiltä. Lähikeräyspisteen vuosittaiset käyttö- ja huoltokustannukset jakautuvat tasan kiinteistöjen kesken. Kiinteistöt vastaavat myös tulevista jäteastioiden korjaus/vaihto ja lisäys kustannuksista kulloinkin voimassaolevien Kiertokapula Oy:n hinnastojen mukaisesti.

Taloudelliset vaikutukset 

Kiinteistöiltä peritään kaupan teon yhteydessä kiinteistöjen kesken jyvitetty kohtuullinen suunnittelu- ja rakentamiskustannus. Kustannukset rahoitetaan hankkeiden infran investoinneista ja kunnossapidon osalta infran käyttötaloudesta. Tontin myynnin yhteydessä kerätty kiinteistöjen maksuosuus käsitellään kaupungin muun maanmyyntitulojen yhteydessä tulona.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä lähikeräyspisteiden (AH-tontti) suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon vastuiden periaatteet uusilla pientaloalueilla edellä selostusosiossa kuvatulla tavalla. 

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa.  

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

asianosaiset