Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Kiinteistö Oy Järvenpään Harjoitushallin osakassopimuksen hyväksyminen

JARDno-2022-2130

Valmistelija

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Perustelut

Lähtötiedot

Kiinteistö Oy Järvenpään Harjoitushalli on vuonna 2011 perustettu yhtiö. Kiinteistöyhtiöllä on harjoitushalli, jossa on tiloja niin jääurheiluun kuin sisäliikuntaan. Yhtiön osakkaat ovat:

1. Järvenpään kaupunki (Y-tunnus: 0126541-4)                                           35 osaketta

2.  Jääurheiluseura Haukat ry ”Haukat” (Y-tunnus: 0913226-1)                   15 osaketta

3.  Järvenpään Taitoluistelijat ry ”Taitoluistelijat” (Y-tunnus: 0913226-1)      10 osaketta

4. Järvenpään Kehäkarhut ry ”Kehäkarhut (Y-tunnus: 1477625-6)              20 osaketta

5.  Eurokiekko ry ”Eurokiekko” (Y-tunnus: 3043944-4)                                10 osaketta

6.  Keski-Uudenmaan Tanssiopisto ”Keto” (Y-tunnus: 0790595-3)              10 osaketta

 

Kaupunki on antanut Harjoitushallin lainan vakuudeksi 3,35 miljoonan euron suuruisen takauksen (KV 15.11.2010 § 89). Lainaa on kesäkuussa 2023 jäljellä 2,13 miljoonaa euroa.

Kiinteistö Oy Järvenpään Harjoitushalli -nimisen kiinteistöyhtiön (jäljempänä Harjoitushalli) ja kaupungin välillä on kaksi voimassa olevaa sopimusta:

  1. osakassopimus, jonka mukaisesti
    • Yhtiö puretaan lainan takaisinmaksuajan (25v) jälkeen ja yhtiön netto-omaisuus ts. halli irtaimistoineen luovutetaan kaupungille
    • Kaupunki sitoutuu hallin päiväkäyttöön ja tarjoaa tiettyjä erillisen palvelusopimuksen mukaisia palveluja ja hyödykkeitä yhtiölle
    • Yksityiskohtaiset tilojen käyttömäärät ja ajat vahvistetaan vuosittain suunnittelukokouksessa
    • Kaupunki vastaa sille kohdistettujen tuntien käytöstä/vuorojen jakamisesta
    • Kaupunki vastaa hallille toimitettavasta vedestä, sähköstä, energiasta ja jäänhoidosta erillisen palvelusopimuksen mukaisesti
    • Kaupungin palvelusopimuksen mukaiset suoritteet ja kaupungin harjoitushallin käyttö ovat taloudelliselta arvoltaan yhtä suuret
  2. palvelusopimus määräaikaisena kesäkuun 2023 loppuun asti, jolla on sovittu kaupungin yhtiölle tuottamista palveluista.

Sopimukset eivät enää ole keskenään yhdenmukaiset eivätkä ne vastaa nykylainsäädännön vaatimuksia tai nykytilannetta. Osakassopimuksen mukaisesti kaupunki vastaa Harjoitushallille toimitettavasta vedestä, sähköstä, energiasta ja jäänhoidosta erillisen palvelusopimuksen mukaisesti. Osakassopimuksen mukaisesti kaupungin palvelusuoritteet ja harjoitushallin käyttö ovat taloudelliselta arvoltaan yhtä suuret. Tätä osakassopimukseen kirjattua määräystä siitä, että kaupunki tuottaa yhtiölle palveluita samalla summalla kuin ostaa käyttövuoroja, ei noudateta.

Palvelusopimuksen piiriin kytkettiin lähtötilanteessa osakassopimusta laajemmin kaupungin sillä hetkellä tuottamia palveluja mm. kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon, ulkoalueiden kunnossapitoon ja siivoukseen liittyen. Kaupunki on kuitenkin jo useampi vuosi sitten ulkoistanut sekä puhtauspalvelut että suurimman osan kiinteistöhuollon palveluista, ja mm. energiasopimukset ovat olleet Harjoitushallin omissa nimissä. Tosiasiallisia vastuita sopimuksista ei ole huomioitu osakassopimuksessa. Vuoden 2021 aikana päästiin Harjoitushallin kanssa sopimalla tilanteeseen, jossa Harjoitushalli on sopinut em. ulkoistettujen palveluiden ostamisesta suoraan ulkoisen palvelutuottajan kanssa. Palvelusopimus on muutettu 1.1.2022 alkaen koskemaan vain kaupungin tuottamia palveluja (jäänhoito, tekninen huoltoseuranta ja kunnossapito, turvallisuus, käyttövuorojen hallinnointi, asiakaspalvelu).

Kaupunki tuottaa Harjoitushallille palveluita, joiden vuosittainen tuotantokustannus on noin 80 000 euroa. Tämä merkitsee sitä, että täyskatteisena ja nykylaajuudessa jatkuessaan palveluiden myyminen olisi paitsi eriytettävä kirjanpidossa (kilpailulaki 948/2011, 30d § ) myös yhtiöitettävä (kuntalaki 410/2015, 126 §). Kuntalain 126 §:n mukaan kunnan hoitaessa tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus). Yhtiöittämisvelvollisuutta koskevista poikkeuksista säädetään kuntalain 127 §:ssä. Vaikka kyse olisi kuntalain 127 §:ssä mainitusta poikkeuksesta, tulee toiminta eriyttää kirjanpidossa. Kilpailulain 30 d §:n mukaan kunnan harjoittaessa kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvaa taloudellista toimintaa, tästä toiminnasta on pidettävä erillistä kirjanpitoa. Eriyttämistä ei tarvitse tehdä, jos toiminnan liikevaihto on alle 40.000 euroa vuodessa. Harjoitushallille myytävät palvelut eivät välttämättä sisälly kuntalain 127 §:n 1 momentissa mainittujen yhtiöittämisvelvollisuuden poikkeuksien piiriin. Kuntaliitto ei ole pystynyt antamaan selkeää linjausta asiasta sitä kysyttäessä. Yhtiön perustaminen tätä tarkoitusta varten ei ole kaupungin toimiala huomioon ottaen ole kutienkaan tarkoituksenmukaista eikä taloudellisesti perusteltua.  

Kaupungin tuottamat palvelut ovat yhtiön kannalta kriittisiä. Harjoitushallin kanssa käydyissä neuvotteluissa ei ole pidetty mahdollisena sitä ratkaisua, että Harjoitushalli itse tuottaisi jatkossa ne palvelut, jotka kaupunki tällä hetkellä tuottaa. Harjoitushalli ei myöskään käytännössä voi ostaa ainakaan jäänhoitopalvelua muulta taholta kuin kaupungilta.

Asiaan on etsitty ratkaisua lukuisin Harjoitushallin ja kaupungin välillä käydyin neuvotteluin ja yhteisesti sovitusti konsulttiselvityksen avulla. Erilaisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi on ollut tarkastelussa useita. Lopulta on päädytty siihen, että osakassopimus uusitaan sellaiseksi, että se ei ole ristiriidassa nykytilanteen eikä palvelusopimuksen kanssa. Mikäli asiaa myöhemmin arvioitaisiin toisin, olisi mahdollista, että kaupunki saisi järjestelystä huomautuksen ja se joutuisi perustamaan yhtiön tehtävän hoitamista varten.

Kaikki osakkaat ovat 13.6.2023 hyväksyneet liitteenä olevan osakassopimuksen.

Palvelusopimus tehdään ensin 1.7.2023 alkaen määräaikaisena vuoden 2023 loppuun asti ja syksyn 2023 aikana työstetään sopimus toistaiseksi voimassa olevaksi.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä osaltaan liitteenä olevan Kiinteistö Oy Järvenpään Harjoitushallin osakassopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muuttuneen päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.

Käsittelyn kuluessa esittelijä täydensi päätösehdotustaan seuraavasti: "palvelusopimus valmistellaan ja tuodaan päätöksentekoon erikseen."

Tiedoksi

Osakassopimuksen osapuolet, Hyvo palvelualuejohtaja, talouspalvelut