Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Vihtakadun päiväkotihankkeen hankesuunnitelma

JARDno-2023-316

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jan Mikkonen, tilasuunnittelun kehittämispäällikkö, jan.mikkonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:
Jan Mikkonen, tilasuunnittelun pedagoginen kehittämispäällikkö, jan.mikkonen@jarvenpaa.fi
Lasse Hokkanen, projektipäällikkö, Mestaritoiminta, lasse.hokkanen@mestaritoiminta.fi
 

Opkan palveluverkon taloudellisessa tarkastelussa 2021 tutkittiin Vihtakadun osalta kahta eri vaihtoehtoa.

Vaihtoehdossa 1 Vihtakadun yksikkö otetaan varhaiskasvatuksen käyttöön ja Satusaunan päiväkodista luovutaan.​ Vaihtoehdossa 2 Vihtakadun yksikköä ei oteta varhaiskasvatuksen käyttöön ja Satusaunan päiväkoti pidetään​. Valtuuston 2021 hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa päädyttiin vaihtoehto 1:een eli Vihtakadun koulu muutetaan varhaiskasvatusyksiköksi ja Satusaunan päiväkodista luovutaan.

Perustelut

Väestösuunnitteiden ja osallistumisasteen kasvun johdosta varhaiskasvatuksen palvelutarve kasvaa ja tarvitaan lisäkapasiteettia lakisääteisten palvelujen tuottamiseen. Satusaunan päiväkoti on tulossa teknisen käyttöikänsä päähänsä. Vihtakatu on pinta-alaltaan kolme kertaa Satusaunaa suurempi (2359 ja 836 brm2). Vihtakadun koulun muutoksella päiväkodiksi ja Satusaunan purkamisella pystymme lisäämään varhaiskasvatuksen kapasiteettia 63-84 paikan verran. Vihtakadun hankkeen valmistuttua varhaiskasvatuspaikkojen kapasiteetti riittää 2030-luvun alkuun. 

Varhaiskasvatus tulee toimimaan rakennuksen kahdessa kerroksessa, joihin molempiin kerroksiin sijoittuu neljä ryhmää toiminnallisesti järkevällä tavalla. Tilat suunnitellaan siten, että kaksi varhaiskasvatuksen ryhmää toimivat tiiviisti yhdessä. Heille varataan tiloja niin, että ryhmäparille on aina kaksi toimintahuonetta, kaksi eriyttävää tilaa sekä kaksi lepohuonetta. Tiloja voidaan tarvittaessa yhdistellä, jolloin pedagogiikan ja toiminnan toteutuminen on tehokkainta.

Vihtakadun yksikön saneeraus ajoittuu vuosille 2023 ja 2024.:

Purkutyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2023.​

Yksikön toiminta on tarkoitus aloittaa vuoden 2025 alussa. ​

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhalitus hyväksyy Vihtakadun päiväkodin hankkeen hankesuunnitelman liitteen 1 mukaisesti. 

 

 

Päätös

Hyväksyttiin Satu Karjalaisen muutosehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Tilasuunnittelun pedagoginen kehittämispäällikkö Jan Mikkonen ja projektipäällikkö Lasse Hokkanen selostivat asiaa.

Satu Karjalainen teki Riitta Keinänen-Korpelan kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

"Muutettu päätösehdotus: Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy Vihtakadun päiväkodin hankkeen hankesuunnitelman liitteen 1 mukaisesti seuraavin täydennyksin:

Muutosesitys 1:

⦁ Hankesuunnitelmaan kappaleen 5.2. Kirjaus ” Päiväkodin sisäilman tulee olla terveellinen ja turvallinen, jolloin pintamateriaalien valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.” Korvataan kirjauksella ”Päiväkodin sisäilman tulee olla terveellinen ja turvallinen, ja sisätiloihin määritettävien pintamateriaalien tulee olla vähäpäästöisiä (esimerkiksi M1-luokitus)”.

Muutosesitys 2:

⦁ Lisätään kappaleeseen 5.4 kirjaus:

⦁ ”Suunnitteluvaiheessa tarkastellaan mahdollisuus päiväkotikäytön ulkopuoliseen käyttöön suunniteltujen tilojen ilmanvaihdon ohjaukselle CO2-mittaukseen perustuen tai valmius tehostaa ilmanvaihtoa tilojen käyttöaikojen mukaisesti, esim. sähköisen varauskalenterin mukaisesti.”

Muutosesitys 3: ⦁ Muutetaan kappaletta 5.6. Energiatavoitteet seuraavasti:

⦁ Lause ”Kohteen lämmitysmuoto on kaukolämpöjärjestelmä” korvataan lauseilla: ”Kohteen nykyinen lämmitysmuoto on kaukolämpöjärjestelmä. Osana suunnittelua tarkastellaan vaihtoehtona lämmöntuotannon vaihto lämpöpumppuratkaisuun (esim. maalämpö), ja valitaan lämmöntuotantotavaksi elinkaarikustannuksiltaan edullisin vaihtoehto.”

Muutosesitys 4: Lisätään hankesuunnitelman lukuun 8 "Keskeiset hankkeen toimintatavat" kappale, jossa kuvataan suunnitelma eri osapuolien osallistamiselle sekä hankekohtainen osallistamisen aikataulu."

Tauko klo. 20.49-20.55.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin puheenjohtajan ehdotuksesta äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota tarvittaessa täydennetään nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava:

Jaa: Esittelijän pohjaehdotus

Ei: Muutosehdotus Karjalainen

Äänestyksen tulos

JAA 1

EI 9

TYHJÄÄ 0

Äänestystulokset

  • Kyllä 1 kpl 11%

    Taru Salmivuori

  • Ei 8 kpl 89%

    Satu Karjalainen, Erika Turunen, Elina Koivisto, Antti Taavila, Ville Sihvo, Riitta Keinänen-Korpela, Raimo Finér, Jouni Takala

Valmistelija

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:
Jan Mikkonen, tilasuunnittelun pedagoginen kehittämispäällikkö, jan.mikkonen@jarvenpaa.fi
Lasse Hokkanen, projektipäällikkö, Mestaritoiminta, lasse.hokkanen@mestaritoiminta.fi


Opetus- ja kasvatuslautakunta 21.3.2023 §  18

 

Hankesuunnitelmaan (liite 1) on päivitetty opetus- ja kasvatuslautakunnassa 21.3.2023 esitetyt lisäykset. 

Lisäksi hankesuunnitelmaa on täydennetty seuraavasti:

Hankesuunnitelman tiivistelmä sivulle lisätty lause: "Tämä hankesuunnitelma perustuu liitteenä olevaan pedagogiseen suunnitelmaan, jossa on määritelty tilatarpeet 8-ryhmäiselle päiväkodille. Toteutussuunnittelun yhteydessä tarkastellaan tilatarpeita tilatehokkuuden näkökulmasta ja tutkitaan mahdollisuus lisäryhmien sijoittamiselle Vihtakadun päiväkotiin."

KR

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä 1 olevan hankesuunnitelma liitteineen ja siihen sisältyvät hankkeen lähtökohdat 
  2. hyväksyä hankkeen budjetiksi 5,5M€ 
  3. että hankkeen jatkosuunnittelu- ja toteutusvaihe voidaan aloittaa 
  4. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää suunnittelu- ja toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta edellä hyväksytyssä budjetissa 
  5. valtuuttaa tilakehitysjohtajan opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtajaa kuultuaan hyväksymään hankkeen yleissuunnitelmavaiheen suunnitteluratkaisut kustannuslaskelmineen. 

 

Käsittely

 

Mestaritoiminta Oy:n projektipäällikkö Lasse Hokkanen selosti asiaa.  

Mikko Taavitsainen ehdotti Jorma Piisisen, Laura Virkkusen ja Tomi Passin kannattamana asian palauttamista valmisteluun. 

Puheenjohtaja tiedusteli kaupunginhallitukselta, voidaanko asia palauttaa yksimielisesti valmisteluun. Tämä sopi kaupunginhallitukselle. 

Kokoustauko klo 16.35-16.45 

 

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun. 

Valmistelija

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:
Jan Mikkonen, tilasuunnittelun pedagoginen kehittämispäällikkö, jan.mikkonen@jarvenpaa.fi
Lasse Hokkanen, projektipäällikkö, Mestaritoiminta Oy, lasse.hokkanen@mestaritoiminta.fi


Opetus- ja kasvatuslautakunta 21.3.2023 § 18
Kaupunginhallitus 3.4.2023 § 88

 

Valmistelua on jatkettu seuraavasti (muutoksia edellisen käsittelyn aineistoon):

  • Hankesuunnitelma: Kohta 6. Kustannukset sivu muokattu vaihtoehtoisten ratkaisujen tarkasteluksi
  • Ei julkinen esitysaineisto: Kustannusten osalta tutkittu kolmea eri vaihtoehtoa ja näistä on lisätty uudet diat. 

Jatkovalmistelussa on selvitetty ratkaisuja kustannusten alentamiseen riskin oleellisesti kasvamatta. Vaihtoehto VE 1 on alkuperäinen vaihtoehto, jota käsiteltiin 3.4. kaupunginhallituksen kokouksessa. Vaihtoehdossa VE2 rakennuksen alapohjan massanvaihtoa ei tehdä eikä lattiaa siten pureta, vaan hallitaan kosteutta ulkopuolisen salaojituksen, vesieristyksen ja pintavesien johtamisen kautta. Alapohjan tutkimuksissa havaittiin parissa kohden lievää kosteusnousua mutta ne eivät olleet hälyyttäviä. Mahdolliseen kosteuden kapillaariseen nousuun varaudutaan vaihtoehdossa 2 rakentamalla lattiapinnan alipainetuuletus. Riskitason muutoksella on arvioitu saavutettavan kustannuksissa noin 900.000 euron säästö. Kustannusten alenemaa on pidettävä merkittävänä suhteessa riskiin. 

 

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä 1 olevan hankesuunnitelman liitteineen ja siihen sisältyvät hankkeen lähtökohdat 
  2. hyväksyä hankkeen budjetiksi 4,6M€ toteutettuna hankesuunnitelman kohdassa 6 kuvatun VE2:n mukaisesti
  3. että hankkeen jatkosuunnittelu- ja toteutusvaihe voidaan aloittaa 
  4. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää suunnittelu- ja toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta edellä hyväksytyssä budjetissa 
  5. valtuuttaa tilakehitysjohtajan opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtajaa kuultuaan hyväksymään hankkeen yleissuunnitelmavaiheen suunnitteluratkaisut kustannuslaskelmineen. 

 

Käsittely

Jorma Piisinen poistui esteellisenä kokouksesta klo 16.58–17.12. Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 5 (yhteisöjäävi).   

Esittelijä muutti ehdotustaan muotoon:  

"Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä 1 olevan hankesuunnitelman liitteineen ja siihen sisältyvät hankkeen lähtökohdat kuitenkin siten, että suunnitteluohjauksella tavoitellaan säästöjä ja 4,0 miljoonan euron kokonaistoteutuskustannusta 
  2. hyväksyä alapohjan toteutuksen VE2:n mukaisesti (alapohjan alustäyttöjä ei vaihdeta) 
  3. hyväksyä, että hankkeen jatkosuunnitteluvaihe voidaan toteuttaa 
  4. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää suunnitteluvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta  
  5. hyväksyä, että toteutussuunnittelun jälkeen voidaan toteuttaa urakkakilpailutus ehdollisena  
  6. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen; 1. toteuttaa osatoteutuksena rakennuksen ulkopuoliset salaoja-, eristys- ja vierustäyttötyöt sekä hulevesien viivytystyöt budjetin puitteissa kattohintaan 230.954 € alv 0%,  2. valmistella sekä päättää em. osatoteutusta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta  
  7. hyväksyä, että osatoteutuksen jälkeinen, urakkakilpailutuksen pohjalta laskettu tarkempi kustannusarvio tuodaan erikseen päätettäväksi "

 

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 17.12-17.20 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Mestaritoiminta, Opka/palvelualuejohtaja, varhaiskasvatusjohtaja, opetusjohtaja , tilakehitysjohtaja