Kaupunginhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Sopimus pysyvien rasitepaikkojen muuttamisesta määräaikaisiksi rasitepaikoiksi

JARDno-2022-2135

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin keskustan autopaikat ja niiden riittävyys on asia, jota seurataan jatkuvasti keskustan elinvoimaisuuden varmistamiseksi. Toistaiseksi autojen määrä ja siten autopaikkojen käyttöasteet ovat vielä keskusta-alueella alhaisemmalla tasolla kuin ennen korona-pandemiaa. Ennustettavissa on, että pysäköintipaikkojen käyttöasteet tulevat pikkuhiljaa nousemaan paitsi keskustan vilkastumisen vuoksi myös sen vuoksi, että yleisessä käytössä olevat autopaikat Osuuspankin takapihalla tulevat vähenemään Osuuspankkikorttelin kehittämisen myötä.

Kaupungilla ei ole sellaista maanomistusta keskusta-alueella, mikä mahdollistaisi keskitetyn pysäköinnin keskusta-alueella. Kaupungin ei ole myöskään mahdollista varautua maanalaisen toriparkin tai vastaavan rakentamiseen keskusta-alueen heikon maaperän ja siitä johtuen poikkeuksellisten korkeiden maanalaisten rakentamiskustannusten vuoksi.

Päätöksen liitteenä oleva rasitesopimus pysyvien rasitepaikkojen muutttamisesta määräaikaisiksi rasitepaikoiksi tähtää yhdessä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevan kanssa tehtävän kiinteistöjen vaihdon kanssa siihen, että kaupungin olisi mahdollista saada yhtenäinen, riittävän suuri ja tarkoituksenmukaisella sijainnilla oleva maa-alue omistukseensa. Sopimuskokonaisuudessa kaupungin saama maa-alue kävelykadun välittömässä läheisyydessä mahdollistaa kaupungin keskustan pysäköintipaikkojen merkittävän lisäämisen 2020-luvun loppupuolella.

Korvattava summa (11.000 €/autopaikka) vastaa sitä summaa, minkä verran velvoitepaikoista Järvenpäässä ollaan valmiita maksamaan (vrt. Ainolan aluekeskuksen ja Kartanontie 15 velvoitepaikkamaksut). Velvoitepaikoista maksettavat kauppahinnat eivät ole saatavissa julkisista rekistereistä, koska ne eivät ole kiinteistökauppoja.

Hallintosäännön mukaan tontti-insinööri päättää rasitesopimuksista. Toisaalta taloudellinen toimivalta liitteen mukaisesti kaupunginhallitus päättää yli 100.000 euron arvoisista kiinteistöjen kaupoista ja vaihdoista. Nyt käsillä oleva rasitesopimus katsotaan vaikutuksiltaan ja sen yhteydessä sovittavalta korvausmäärältään (165.000 €) kuuluvan kaupunginhallituksen toimivaltaan.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan rasitesopimuksen ja valtuuttaa tonttipäällikön allekirjoittamaan sen.

 

Käsittely

Puheenjohtaja tiedusteli kaupunginhallitukselta, voidaanko asia jättää pöydälle. Tämä sopi kaupunginhallitukselle. 

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle. 

Valmistelija

  • Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 16.1.2023 § 8

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan rasitesopimuksen ja valtuuttaa tonttipäällikön allekirjoittamaan sen.

 

Käsittely

Maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen selosti pykäliä 21 ja 22. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Maankäyttöjohtaja, Tonttipäällikkö, Maankäyttöinsinööri, Hankekehityspäällikkö