Kaupunkikehityslautakunta, kokous 26.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Oikaisuvaatimus / Kielteinen päätös yleiskaavasta poikkeaminen ja suunnittelutarveratkaisu 22-0009-SUU

JARDno-2022-2159

Valmistelija

  • Hannele Selin, yleiskaavapäällikkö, hannele.selin@jarvenpaa.fi

Perustelut

Yleiskaavapäällikkö on tehnyt kielteisen ratkaisun asiassa 22-0009-SUU 4§ 30.11.2022 koskien omakotitalon rakentamista Pietilässä sijaitsevalle 1820 m² kiinteistölle. Hakija on jättänyt oikaisuvaatimuksen valitusajan aikana kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään erityisiä syitä yleiskaavasta poikkeamiselle tai suunnittelutarveratkaisun myöntämiselle. Suunniteltu hanke ei täytä Järvenpään kaupungin yleiskaavan 2040 Ares-määräyksen ehtoja rakennuspaikasta.

Oikeusvaikutteisessa Järvenpään yleiskaavassa 2040 alue on merkitty Ares -merkinnällä (asumisen reservialue), jossa alue varataan myöhemmin suunniteltavaksi asuinalueeksi. Rakentaminen voidaan sallia tiloille, jotka on muodostettu rakennuspaikaksi ennen vuonna 2004 hyväksyttyä Järvenpään yleiskaava 2020:tä. Ennen asemakaavoitusta alueella jo olevia rakennuksia saa laajentaa, peruskorjata ja korvata uusilla. Rakennuspaikan tulee olla vähintään 5000 m² suuruinen. Kullekin rakennuspaikalle saa tällöin rakentaa enintään 200 k-m² asuintiloja ja lisäksi enintään 70 k-m² taloustiloja. Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta tähän verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa (MRL:n mukainen toimenpiderajoitus).

Kiinteistöllä sijaitsee ilmakuvien ja omistajan mukaan rakennus/rakennelma, jota ei kuitenkaan löydy rekisteristä. Kiinteistörekisterin mukaan tilan pinta-ala on 1820 m², joka on selkeästi alle 5000 m². Kiinteistö ei täytä näiltä osin yleiskaavan rakennuspaikan kriteerejä. Poikkeaminen yleiskaavan pinta-alan määräyksistä voisi aiheuttaa vastaavan tarpeen mahdollistaa muuallakin rakentamista, haitata tulevaa asemakaavoitusta ja vaarantaa yleiskaavoituksen periaatteet. Kiinteistön suunnittelu tulee ratkaista asemakaavoituksella.

Kaupungin näkemys oikaisuvaatimuksessa esitettyihin yksityiskohtiin:

  • Kaupunki ei ole vastuussa kiinteistön ostamisen yhteydessä mainittujen tietojen oikeellisuudesta. Rakennuksen mainitseminen lehti-ilmoituksessa ei tee rakennuksesta virallista. Rekisteröintivirheen oikaiseminen voidaan tehdä, jos omistajalla on esittää esim. rakennuslupa-asiakirjat.
  • Rasitteiden olemassa olo ja sijainti vaikuttavat mahdolliseen rakentamisen sijaintiin, mutta eivät tässä tapauksessa ole olleet kielteiseen ratkaisuun johtanut syy. Vesiliitymän liittymismaksu kohdistuu uusiin liittymiin eikä ole ennen myönteistä rakennuslupaa ajankohtainen. Tarpeetomasta laskutuksesta voi olla yhteydessä Järvenpään veteen. 
  • Naapurin likavesikaivon sijainti ei ole ollut tiedossa päätöstä tehtäessä, mutta sillä ei olisi ollut vaikutusta suunnittelutarveratkaisun lopputulokseen.
  • Kiinteistön eteläpuolella kulkeva voimajohto on välttämätön osa sähkönjakelua. Voimayhtiöllä on oikeus kaataa sähkölinjoilla kasvavat puut ja varmistaa säännöllisesti myös linjan reunavyöhykkeen puustonkäsittely. Yleiskaavojen asumisen alueet eivät ole metsälain piirissä, joten niillä tehtäviä puunhakkuita ja muita metsänhoitotoimia ei metsälain nojalla valvota. Yleiskaavan määräyksissä olevalla maisematyölupavelvoitteella on tämän takia haluttu varmistaa, että puiden kaatamista voidaan ohjata siten, etteivät luontoarvot kärsi eikä asukkaille aiheudu liiallista maisemahaittaa. Kyseisellä kiinteistöllä ei ole merkittäviä luontoarvoja, jolloin rakennusvalvonta todennäköisesti myöntäisi luvan puunkaatoon. Asialla ei ole merkitystä rakentamista koskevaa suunnittelutarveratkaisua tehtäessä.
  • Kielteinen suunnittelutarveratkaisu perustuu yhdenvertaisuuteen. Myös omaisuudensuojan perustuslaillisissa vaatimuksissa keskeisenä on, että viranomaistoiminnassa voidaan varallisuusoikeuksia kaventaa, mutta tällaisen sääntelyn tulee olla riittävän ennakoivaa ja tempoilematonta sekä jättää sääntelyn kohteille aikaa sopeutua muutoksiin. Uusia rakennuspaikkoja ei ole voinut muodostaa asekamakaava-alueen ulkopuolelle alle 2000 m2  kiinteistöille edellisen yleiskaavan hyväksymisen (vuoden 2004) jälkeen. Tätä aikaisemmat kaupungin mahdolliset näkemykset ovat perustuneet sen aikaisiin tulkintoihin eivätkä ole enää voimassa. Kaupungin toiminta on ollut johodonmukaista ja ennakoitavaa.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen suunnitteluterveratkaisusta 22-0009-SUU 4§ perusteettomana edellä mainituin perustein ja pitää yleiskaavapäällikön päätöksen voimassa.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiedoksi: Oikaisuvaatimuksen tekijä, yleiskaavapäällikkö, kaavoitusjohtaja