Kaupunginhallitus, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 250 Kiljavan Sairaala Oy:n osakassopimuksen päivittäminen

JARDno-2017-1827

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petja Harakka, kaupunginlakimies, petja.harakka@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kiljavan Sairaala Oy:n 27.4.2017 järjestetyssä varsinaisessa
yhtiökokouksessa yhtiön hallitus valtuutettiin valmistelemaan yhtiön
sairaalatoiminnan ja maaomaisuuden erottamista; yhtiön
jakautumista. Jakautuminen liittyy valmistelussa olevan ja 1.1.2020
voimaan astuvan sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnoksiin ja
omaisuuden siirtoihin. Järjestelyssä on toteutettu jakautuvan yhtiön sairaalatoiminnan ja siihen liittyvien rakennusten ja niiden alaisen maa-alan eriyttäminen jakautuvan yhtiön muusta maaomaisuudesta. Jakautuminen mahdollistaa sairaalatoiminnan ja siihen liityvän rakennuskannan maa-alueineen siirtymisen sote-uudistuksessa maakunnalle itsenäisenä kokonaisuutena, mikä on liiketaloudellisesti ja hallinnollisesti tarkoituksenmukaista. Jakautumissuunnitelma on rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksessa 29.6.2017.

Kiljavan Sairaala Oy:n kokonaisjakautuminen on toteutettu 31.12.2017 ja siinä on perustettu "uusi" Kiljavan Sairaala Oy ja Kiljavanrinteen Kiinteistöt Oy. Kiljavan Sairaala Oy:n hallitus on syksyn 2017 kokouksissaan valmistellut jakautumisessa perustettavien yhtiöiden osakassopimukset. 

Yhtiöiden hallinnon järjestäminen

Kiljavan Sairaala Oy:n hallitus on linjannut, että osakassopimuksessa sovitun lisäksi "uusi" Kiljavan Sairaala Oy noudattaa Kiljavan Sairaala Oy:n hallituksen hyväksymää, 1.1.2017 voimaan tullutta hallintosääntöä. Kiljavanrinteen Kiinteistöt Oy:n hallinnon osalta Kijavan Sairaala Oy:n hallitus on todennut, että sairaalayhtiö ja kiinteistöyhtiö toimivat läheisessä yhteistyössä, toiminnallisena kokonaisuutena ja yhteisen johdon alaisena, kunnes omistajat linjaavat kiinteistöyhtiön toiminnan tavoitteet ja mahdolliset uudet omistusosuudet.

Kiljavan Sairaala Oy:n hallitus on pyytänyt omistajia hyväksymään ja allekirjoittamaan jakautumisessa perustettujen yhtiöiden osakassopimukset sekä hyväksymään yhtiöiden hallinnon järjestämisen.

Ehdotus

Esittelijä

Antti Peltola, talous- ja hallintojohtaja, antti.peltola@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle että se hyväksyy

  • liitteenä 1 ja 2 olevat "uuden" Kiljavan Sairaala Oy:n ja Kiljavan Kiinteistöt Oy:n osakassopimukset sekä
  • yhtiöiden hallinnon järjestämisen periaatteet esittelytekstin mukaisesti.

Käsittely

Erkki Kukkonen ja Laura Kattelmäki poistuivat ennen asian käsittelyä kokoustilasta esteellisinä (hallintolain 28 §:n 1 momentin 5-kohdan mukainen yhteisöjäävi). Antti Peltola toimi käsittelyn ajan kokouksen pöytäkirjanpitäjänä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Petja Harakka, kaupunginlakimies, petja.harakka@jarvenpaa.fi

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä

  • liitteenä 1 ja 2 olevat "uuden" Kiljavan Sairaala Oy:n ja Kiljavan Kiinteistöt Oy:n osakassopimukset sekä
  • yhtiöiden hallinnon järjestämisen periaatteet edellä kaupunginhallituksen 15.1.2018 esittelytekstissä selostetun mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kiljavan Sairaala Oy on Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Tuusulan ja Mäntsälän kuntien sekä HUS kuntayhtymän omistama osakeyhtiö.

Järvenpään kaupungin omistusosuus Kiljavan Sairaala Oy:stä on 19,7%.

Yhtiö on aiemmin tuottanut erilaisia sairaala- ja kuntoutuspalveluja omistajakunnilleen. Yhtiön palvelutuotanto on sittemmin päättynyt, kun Kiljavan Sairaalan hoito- ja kuntoutustoiminta siirtyivät Keusoten omaksi toiminnaksi 1.1.2021 alkaen. Kiljavan Sairaala Oy:n toiminta käsittää enää kiinteän omaisuuden hallinnan ja vuokrauksen ja yhtiö on vuokrannut sairaalan nykyisen palvelutuotannon käytössä olevat toimitilat Keusotelle.

Yhtiön toiminnan muuttumisen seurauksena Kiljavan Sairaala Oy:n yhtiöjärjestys uudistettiin vuonna 2021. Samassa yhteydessä käynnistettiin myös yhtiön osakassopimuksen päivittäminen vastaamaan muuttunutta tilannetta. Osakassopimuksen päivittämistä on valmistelu osakaskuntien kesken ja luonnos osakassopimukseksi on valmistunut syksyllä 2022. Yhtiön osakaskunnat käsittelevät sopimuksen omissa toimielimissään ennen sen lopullista hyväksymistä ja allekirjoittamista.

Kiljavan Sairaala Oy:n voimassa oleva osakassopimus on esitetty pykälän oheismateriaalina ja uusi osakassopimus 2.9.2022 liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Talousjaosto merkitsee Kiljavan Sairaala Oyn päivitetyn osakassopimuksen tiedoksi ja esittää, että kaupunginhallitus päättää hyväksyä osakassopimuksen muutoksen. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

Iiris Laukkanen

Kokouskäsittely

Talousjohtaja Kirsi Rinne esitteli asiaa. 

Iiris Laukkanen ilmoitti esteellisyydestä § 29, esteellisyyden peruste Kiljavan Sairaala Oy:n hallituksen jäsenyys (hallintolaki 28 § 1 mom kohta 5) ja poistui kokouksesta käsittelyn ajaksi klo 15.30. 

Tarja Edry saapui klo 15.30. 

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Talousjaosto 30.9.2022 § 29

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä osakassopimuksen muutoksen. 

 

Käsittely

Iiris Laukkanen ilmoitti esteellisyydestä § 250, esteellisyyden peruste Kiljavan Sairaala Oy:n hallituksen jäsenyys (hallintolaki 28 § 1 mom kohta 5) ja poistui kokouksesta käsittelyn ajaksi klo 15.03-15.04. Myös Laura Virkkunen ilmoitti esteellisyydestä § 250, esteellisyyden peruste intressijäävi (hallintolaki 28 § 1 mon kohta 3) ja poistui kokouksesta käsittelyn ajaksi klo 15.03-15.04.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Laura Virkkunen, Iiris Laukkanen

Tiedoksi

Osakkaat