Kaupunginhallitus, kokous 20.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 169 Varautuminen kaupunginjohtajan rekrytointiin / ehdollinen päätös

JARDno-2022-986

Valmistelija

  • Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi
  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on valinnut hyvinvointialueen johtajaksi kaupunginjohtaja Olli Naukkarisen. Päätös ei ole lainvoimainen. Kaupunginjohtajan mahdollisen irtisanoutumisen varalta on syytä päättää periaatteista, joita rekrytointiprosessissa noudatetaan. Päätöstä ei panna täytäntöön, mikäli kaupunginjohtaja jatkaa nykyisessä tehtävässään.

Hallintosäännön 14 §:n mukaan kaupunginjohtajan palvelussuhteen luonteesta ja kelpoisuusehdoista päättää kaupunginvaltuusto ja rekrytoinnin valmistelusta kaupunginhallitus. Henkilöstöasiainjaosto ei, muista valtuustotason rekrytoinneista poiketen, valmistele kaupunginjohtajan rekrytointia. 

Hallintosäännön 49 §:n mukaan viran julistaa haettavaksi se, jonka tehtävänä on valita viranhaltija avoinna olevaan virkaan. Viran, johon kaupunginhallitus valitsee viranhaltijan, julistaa kuitenkin haettavaksi kaupunginhallituksen henkilöstöasiainjaosto. Edellisestä poikkeaa kaupunginjohtajan rekrytointi, jonka valmistelusta päättää kaupunginhallitus.

Mahdollisen irtisanoutumisen varalta on syytä päättää toimista, jotka edesauttavat tarvittaessa kaupunginjohtajan rekrytoinnin käynnistämistä kesän kokoustauon jälkeen. Keskeiset kysymykset liittyvät valmisteluvastuisiin sekä rekrytointikonsultin käyttöön prosessin tukena. Hallintosäännön 10 §:n mukaan toimielin voi myöntää läsnäolo-oikeuden kokouksiinsa myös muille kuin hallintosäännön mukaan läsnäoloon oikeutetuille henkilöille ja toimielimen jäsenille. Perusteltua on, että ainakin henkilöstöjohtaja on läsnä kaupunginhallituksen kokouksissa rekrytointiin liittyviä asioita käsiteltäessä. Rekrytointikonsultille on tarkoituksenmukaista myöntää läsnäolo-oikeus kutakin kokousta varten erikseen. 

Hallintosäännön 6 §:n mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vastaa kaupunginjohtajan johtajasopimuksen valmistelusta ja huolehtii kaupunginhallituksen ja valtuuston kytkemisestä valmisteluprosessiin tarkoituksenmukaisella tavalla. Tältä osin ei ole vielä syytä käynnistää valmistelua.  

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus 

  1. toteaa, että kaupunginhallitus valmistelee kaupunginjohtajan rekrytoinnin
  2. päättää, että kaupunginjohtajan rekrytoinnissa hyödynnetään rekrytointikonsulttia prosessin tukena ja oikeuttaa henkilöstöjohtajan tekemään tätä koskevan hankintapäätöksen, mikäli kaupunginjohtaja on irtisanoutunut
  3. antaa henkilöstöjohtajalle läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginhallituksen kokouksissa niissä asiakohdissa, jotka koskevat kaupunginjohtajan rekrytointia.

 

Käsittely

Puheenjohtaja Eemeli Peltonen teki Pirjo Komulaisen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Päätökseen lisätään kohta:

4. antaa läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginhallituksen kokouksissa niissä asiakohdissa, jotka koskevat kaupunginjohtajan rekrytointia, edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneiden ja läpi saaneiden ryhmien nimeämille edustajille, mikäli kyseisillä ryhmillä ei ennestään ole edustajaa kaupunginhallituksessa.

Willem van Schevikhoven teki Tuija Kuusiston kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Päätösehdotuksen kohta 1 muutetaan kuulumaan seuraavasti:

"1. päättää perustaa valintatoimikunnan jonka puheenjohtajana toimii valtuuston puheenjohtaja, ja jäseninä ovat kh jäsenet, valtuuston varapuheenjohtajisto, sekä kd. ja vas. edustajat."

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kaksi päätösehdotuksesta poikkeavaa päätösehdotusta, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava:

Äänestys 1:

JAA: Esittelijän ehdotus

EI: Muutosehdotus van Schevikhoven

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen äänin 8 - 3 hyväksyneen esittelijän ehdotuksen.

Äänestys 2:

JAA: Esittelijän ehdotus

EI: Peltosen muutosehdotus 

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen Peltosen muutosehdotuksen äänin 8 - 3.

Päätös

Kaupunginhallitus 

  1. totesi, että kaupunginhallitus valmistelee kaupunginjohtajan rekrytoinnin
  2. päätti, että kaupunginjohtajan rekrytoinnissa hyödynnetään rekrytointikonsulttia prosessin tukena ja oikeutti henkilöstöjohtajan tekemään tätä koskevan hankintapäätöksen, mikäli kaupunginjohtaja on irtisanoutunut
  3. antoi henkilöstöjohtajalle läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginhallituksen kokouksissa niissä asiakohdissa, jotka koskevat kaupunginjohtajan rekrytointia ja
  4. antoi läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginhallituksen kokouksissa niissä asiakohdissa, jotka koskevat kaupunginjohtajan rekrytointia, edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneiden ja läpi saaneiden ryhmien nimeämille edustajille, mikäli kyseisillä ryhmillä ei ennestään ole edustajaa kaupunginhallituksessa. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 73%

    Laura Virkkunen, Mikko Taavitsainen, Katri Kuusikallio, Pirjo Komulainen, Eemeli Peltonen, Tomi Passi, Ismo Nöjd, Henry Berg

  • Ei 3 kpl 27%

    Willem van Schevikhoven, Tuija Kuusisto, Tiia Östberg

  • Kyllä 3 kpl 27%

    Ismo Nöjd, Laura Virkkunen, Mikko Taavitsainen

  • Ei 8 kpl 73%

    Pirjo Komulainen, Eemeli Peltonen, Tuija Kuusisto, Henry Berg, Katri Kuusikallio, Tomi Passi, Tiia Östberg, Willem van Schevikhoven

Tiedoksi

henkilöstöjohtaja