Kaupunginhallitus, kokous 9.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Lautakunta-aloitteet

JARDno-2021-486

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Käsittelyn kuluessa Emmi Mäkinen teki lautakunta-aloitteen, joka kuului seuraavasti:

”Esitän, että jatkossa kaikki lautakunnassa tehdyt aloitteet listataan Järvenpään kaupungin kotisivuille näkyviin lautakunnan olemassa olemisesta kertovalle sivulle, lautakunnan alle. Aloitteita varten voidaan myös rakentaa oma alasivu tai toteuttaa aloitteiden näkyminen kuntalaisille muulla tavoin Järvenpään kaupungin kotisivuilla. Lisäksi aloitteiden kohdalla tulee näkyä niiden ajantasainen eteneminen ja päätös/käsittelyhistoria.”

Ehdotus

Esittelijä

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää merkitä lautakunta-aloitteen tiedoksi ja päättää lähettää aloitteen palvelualueelle valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hallintojohtaja Iiris Laukkanen ja hallinnon asiantuntija Riitta Murtokare

Emmi Mäkinen on jättänyt opetus- ja kasvatuslautakunnassa aloitteen, jossa hän on esittänyt, että lautakunnassa tehdyt aloitteet listattaisiin Järvenpään kaupungin kotisivuille.

Valtuutetulla ja kunnan jäsenellä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa.   

Kuntalaissa 23 §:ssä on määritelty kuntalaisen aloiteoikeus. Valtuustoaloitteiden käsittelystä ei säädetä kuntalaissa, mutta kuntalaki edellyttää, että kunnan hallintosäännössä on päätettävä, miten valtuutettujen aloitteet on käsiteltävä.

Järvenpään kaupungin hallintosäännössä on määritelty luvussa 12 valtuutettujen aloitteista sekä luvussa 17 kuntalaisen aloiteoikeudesta sekä aloitteiden käsittelystä.  Lautakunta-aloitteiden osalta ei  tarkempia säännöksiä ole.

Aloitteen käsittelee kunnan viranomainen, jolla on toimivalta tehdä päätöksiä aloitteen tarkoittamassa asiassa. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Lisäksi valtuustolle esitetään kerran vuodessa maaliskuun loppuun mennessä sen toimivaltaan kuuluvat aloitteet sekä niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Valtuustoaloitteet ja niiden käsittelytilanne on nähtävillä Järvenpään verkkosivuilla sekä kuntalaisaloitteet kuntalaisaloite.fi  -portaalissa.  

Aloitteiden jättämisen toimintamalli on hyvä pitää yksinkertaisena ja selkeänä, jotta ne saadaan tehokkaasti palvelualueille käsittelyyn ja valmisteluun. Monen eri kanavan kautta saapuvien aloitteiden käsittely voi muodostua epäyhtenäiseksi ja käsittelyn nopeus ja tehokkkuus voi kärsiä. Tarkoituksenmukaista on siis ohjata kuntalaiset ja valtuutetut jättämään aloitteet tällä hetkellä käytössä olevien vakiintuneiden kanavien kautta. Näin aloitteiden käsittely pysyy sujuvana ja aloitteiden käsittelyn seuraaminen myös verkon/portaalin kautta on selkeämpää.

Valmistelun alla on myös Järvenpään ja Keravan yksi yhteinen aloite-/palaute -kanava, jota kautta jatkossa aloitteita/palautteita pääsee jättämään. Kanavan käyttöönoton jälkeen on tarkoituksenmukaista arvioida prosessien toimivuutta kokonaisuutena.

IL

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus antaa yllä olevan vastauksen aloitteeseen ja toteaa aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi. 

Käsittely

Esittelijä täydensi selostusta seuraavasti:

”Lautakunta-aloitteesta, toisin kuin valtuustoaloitteesta tai kunnan jäsenen aloitteesta, ei ole todettu hallintosäännössä tai lainsäädännössä. Aloitteiden käsittelyn selkeyttämiseksi aloitteet käsitellään jatkossa joko valtuusto- tai kuntalaisaloitteina. Lautakunnan kokouksen yhteydessä jätettyä aloitetta ei siten kirjata lautakunnan pöytäkirjaan vaan aloite toimitetaan kirjaamoon kuntalaisaloitteena käsiteltäväksi.”

Esittelijä muutti päätösehdotuksensa kuulumaan seuraavasti:

"Kaupunginhallitus antaa yllä olevan vastauksen aloitteeseen ja toteaa aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi. "

Pirjo Komulainen teki Katri Kuusikallion kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Esitän, että aloitevastaukseen lisätään seuraava kirjaus:

"Kaupunki pyytää vuoden 2022 aikana lausunnon Kuntaliitolta koskien sitä, ovatko lautakunta-aloitteet laillinen tai hyvän hallintotavan mukainen kanava aloitteiden tekemiseen. Hallintosäännön päivityksen yhteydessä voidaan tarkastella periaatteellista kysymystä siitä, pitäisikö lautakunta-aloitteet mahdollistaa hallintosäännössä."

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin puheenjohtajan ehdotuksesta äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota tarvittaessa täydennetään nimenhuutoäänestyksellä ja äänestysjärjestykseksi seuraava: Kaupunginjohtajan pohjaehdotus JAA, Komulaisen muutosehdotus EI.

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen Komulaisen muutosehdotuksen äänin 3 - 8. 

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen seuraavasti:

Kaupunginhallitus antaa yllä olevan vastauksen aloitteeseen ja toteaa aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi. 

Kaupunki pyytää vuoden 2022 aikana lausunnon Kuntaliitolta koskien sitä, ovatko lautakunta-aloitteet laillinen tai hyvän hallintotavan mukainen kanava aloitteiden tekemiseen. Hallintosäännön päivityksen yhteydessä voidaan tarkastella periaatteellista kysymystä siitä, pitäisikö lautakunta-aloitteet mahdollistaa hallintosäännössä.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 27%

    Laura Virkkunen, Mikko Taavitsainen, Ismo Nöjd

  • Ei 8 kpl 73%

    Tuija Kuusisto, Eemeli Peltonen, Willem van Schevikhoven, Pirjo Komulainen, Katri Kuusikallio, Henry Berg, Tomi Passi, Tiia Östberg

Valmistelija

  • Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hallintojohtaja Iiris Laukkanen ja hallinnon asiantuntija Riitta Murtokare

Emmi Mäkinen on jättänyt opetus-​ ja kasvatuslautakunnassa aloitteen,​ jossa hän on esittänyt,​ että lautakunnassa tehdyt aloitteet listattaisiin Järvenpään kaupungin kotisivuille. Kaupunginhallitus käsitteli aloitetta 7.3.2022 §  61, jossa totesi, että lautakunta-aloitteiden osalta ei tarkempia säännöksiä ole. Käsittelyn yhteydessä kaupunginhallitus päätti,  että kaupunki pyytää lausunnon Kuntaliitolta koskien sitä,​ ovatko lautakunta-​aloitteet laillinen tai hyvän hallintotavan mukainen kanava aloitteiden tekemiseen. Hallintosäännön päivityksen yhteydessä voidaan tarkastella periaatteellista kysymystä siitä,​ pitäisikö lautakunta-​aloitteet mahdollistaa hallintosäännössä.

Kuntaliitto totesi vastauksessaan, että aloitemuotoja on perinteisen näkemyksen mukaan kaksi: kuntalaisaloite ja valtuustoaloite. Laissa ei todeta mitään 'lautakunta-aloitteista'.  Kuntaliitto ei myöskään luonnollisesti ole nähnyt tarpeelliseksi sisällyttää sääntöjä muista aloitemahdollisuuksista liiton mallihallintosääntöön.

Laki ei estä, etteikö kunta voisi halutessaan perustaa uuden aloite-kanavan, mutta silloin menettelystä tulisi säätää kunnan hallintosäännössä. Kuntaliitto kuitenkin kannustaa pohtimaan, että onko  tällainen kanava tarkoituksenmukainen. Jos luodaan täysin uusi aloite-oikeus se tietysti lisää byrokratiaa. Uutta oikeutta mietittäessä tulisi myös selvittää sen käytännön vaikutuksia ja mitä lisä-arvoa uusi kanava tuo, jotta se ei johda ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin ja/tai hyvän hallintotavan vastaisiin tilanteisiin. 

Kuntaliiton vastauksen pohjalta aloitteiden käsittelyä on hyvä selkiyttää ja huomioida asia hallintosäännön päivityksen yhteydessä. Aloitekanavia ei ole tarkoituksenmukaista lisätä vaan aloitteet olisi hyvä käsitellä lain mukaisesti joko valtuusto-​ tai kuntalaisaloitteina. Lautakunnan kokouksen yhteydessä jätettyä aloitetta ei siten kirjattaisi lautakunnan pöytäkirjaan vaan aloite toimitettaisiin kirjaamoon kuntalaisaloitteena käsiteltäväksi.  

Hallintosäännön 127 §:n mukaan kaupunginhallitus antaa tarvittaessa tarkempia ohjeita pöytäkirjan laatimisesta.

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että lautakunta-aloitteita ei merkitä pöytäkirjaan erillisenä aloitetyyppinä, vaan ne otetaan vastaan käsiteltäväksi kuntalaisaloitteina.

Lautakunta-aloitteiden käsittelyä koskevaa kysymystä arvioidaan hallintosääntötyöskentelyn yhteydessä.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.