Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 7.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Järvenpään paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman päivittäminen 2022

JARDno-2022-273

Valmistelija

  • Hanna-Leena Holmström, vt. varhaiskasvatusjohtaja, hanna-leena.holmstrom@jarvenpaa.fi

Perustelut

Opetushallitus määräsi 18.2.2022 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista, jotka uudistettiin vastaamaan varhaiskasvatuslain muutoksia.  Päivitetyt paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat on otettava käyttöön 1.8.2022. Edelliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on annettu vuonna 2018, ja niiden pohjalta laadittu Järvenpään paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma vuonna 2019.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on varhaiskasvatuslain perusteella Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset ja lasten varhaiskasvatussuunnitelmat laaditaan ja varhaiskasvatus toteutetaan. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden laatimista ohjaa erityisesti varhaiskasvatuslaki, jossa säädetään lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen sekä varhaiskasvatuksen tavoitteista. Varhaiskasvatuksen järjestäjien tulee laatia ja hyväksyä valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pohjalta paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat. Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ovat velvoittavia ja niitä tulee arvioida ja kehittää.

Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu kaupungin yhteiseksi kuntatason suunnitelmaksi. Varhaiskasvatussuunnitelmaa toteuttavat kunnalliset ja yksityiset päiväkodit sekä kunnalliset ja yksityiset perhepäivähoitajat. Yksiköt laativat lisäksi vuosittain toimintasuunnitelmat, joissa tarkennetaan pedagogisia toimenpiteitä ja yksikkökohtaisesti toimintavuoden yhteisiä tavoitteita kehittämiselle. Toimintasuunnitelmien toteutumista arvioidaan vuosittain toimintakertomuksissa.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden ja paikallisen suunnitelman keskeiset muutokset

Opetushallitus on päivittänyt varhaiskasvatussuunnitelman perusteet niin, että ne vastaavat varhaiskasvatuslakiin tehtyjä lapsen kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukea koskevia muutoksia. Kolmitasoisen tuen mallin tarkoituksena on varmistaa, että jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea.  Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista on uudistettu monilukutaito sekä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Perusteiden laadinnassa on hyödynnetty varhaiskasvatusta koskevan tutkimuksen, arvioinnin ja kehittämistyön tuloksia. Valmistelussa on kuultu tutkijoiden lisäksi laajasti eri asiantuntijoita, sidosryhmiä, varhaiskasvatuksen toimijoita ja henkilöstöä.

Järvenpään paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma on päivitetty perusteellisesti edellisen perustemuutoksen yhteydessä vuonna 2019. Tämä päivitys ei sisällä laajoja muutoksia toiminnan perusteissa. Tässä päivityksessä keskeisimmät muutokset koskevat kolmiportaisen tuen muotojen ja toteutuksen täsmennystä sekä inklusiivisen näkökulman huomioimista. Paikallisiin perusteisiin on sisällytetty tasa-arvo – ja yhdenvertaisuussuunnitelma, ja erillisestä suunnitelmasta on luovuttu. Lisäksi asiakirjaa on kauttaaltaan päivitetty vastaamaan tämän päivän varhaiskasvatuksen tavoitteita ja käytäntöjä. Asiakirjaa on pyritty yksinkertaistamaan, ja toistoa vähentämään.

Valmisteluprosessi Järvenpäässä

Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman päivitystyö on käynnistynyt marraskuussa 2021 tiedustelemalla henkilöstöltä päivitystarpeita aiempaa paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa koskien. Varhaiskasvatussuunnitelman laatimistyöstä on vastannut varhaiskasvatusjohtaja. Varhaiskasvatussuunnitelmapäivityksen käytännön toteutuksesta vastasi työryhmä, johon on kuulunut päiväkodin johtajia, varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija, kasvun ja oppimisen tuen erityisasiantuntija, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö ja varhaiskasvatusjohtaja. Henkilöstöä on osallistettu sekä osaamisalueittaisten työryhmien että keskustelu- ja tiedonkulkurakenteiden kautta. Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman päivittämisessä on huomioitu paikallisesti ja yksikkökohtaisesti koottu arviointitieto, johon sisältyy myös lasten arjessa tekemää toiminnan arviointia. Huoltajien näkemyksiä on saatu asiakastyytyväisyyskyselyn lisäksi erillisestä vasu-kyselystä ja kaksi kertaa kokoontuneelta huoltajaraadilta jossa myös vammaisneuvosto oli edustettuna.

Opetus- ja kasvatuslautakunta on käsitellyt suunnitelmaa ja uudistamistyötä iltakouluasiana huhtikuun kokouksessaan. Järvenpään kaupungin hallintosäännön (16.11.2021, §64) mukaan Opetus- ja kasvatuslautakunta toimii varhaiskasvatuksen järjestäjänä ja hyväksyy varhaiskasvatussuunnitelman.

Voimassa oleva varhaiskasvatussuunnitelma on luettavissa kaupungin internetsivuilla. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä Järvenpään paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman esitetyn mukaisesti 1.8.2022 alkaen. 
 

Käsittely:

vt. varhaiskasvatusjohtaja Hanna-Leena Holmström selosti asiaa etäyhteyksin.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

 

Tiedoksi

Palvelupääliköt, päiväkodin johtajat, yksityiset päiväkodit, varhaiskasvatuksen erityisasiantuntijat, kasvun ja oppimisen tuen erityisasiantuntija