Hyvinvointilautakunta, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Yhdysreitti välillä Terholan kuntorata - Paavonpolun kuntorata

JARDno-2021-598

Valmistelija

  • Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: liikuntapäällikkö Tony Konkola ja rakennuttajapäällikkö Janne Arponen

Taustaa

Kuntalain (10.4.2015/410) mukaan kuntien keskeinen tehtävä on asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen. Terveydenhuoltolaki (30.12.2010/1326) määrittää kunnille vastuun asukkaidensa terveyden edistämisestä. Ulkoilulaissa (13.7.1973/606) määritellään kunta ulkoilureiteistä vastaavaksi tahoksi. Liikuntalain (390/2015) mukaan kunnan vastuulla on rakentaa ja ylläpitää liikuntapaikkoja sekä järjestää liikuntaa.

Yhdysreitin suunnittelun lähtökohtana ovat kaupungin toimintaa ohjaavat asiakirjat. Kaupunkistrategian tulvaisuuskuvassa, Hyvä elämä ja turvallinen arki, korostetaan ulkoilu- ja virkistysalueiden toimivuutta. Liikuntaolosuhdeselvitys 2022–2035 yksi tärkeimmistä liikuntaolosuhdeverkoston kehittämiskohteista on kuntorataverkoston kehittäminen.  Liikuntaolosuhdeselvitys 2022–2035 pohjautuu opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen palveluverkkosuunnitelmaan ja valmisteilla olevaan hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkosuunnitelmaan sekä kaupunginvaltuuston 15.11.2021 hyväksymään kaupungin Investointiohjelmaan 2022–2031. Kaupungin Investointiohjelmassa 2022–2031 on varaus kuntoratojen kehittämiseen. Yhdysreittihanke toteutetaan Investointiohjelma 2022–2031 perustuen.

Myös hyvinvointilautakunnan 4.2.2021 hyväksymän Liikkumisohjelma 2021–2024 liikuntaolosuhdekyselyssä nousi vahvasti esiin kuntoratakokonaisuuden kehittäminen. Liikkumisohjelma 2021–2024 keihäänkärkinä ovat mm.  matalan kynnyksen liikkumisen ja harrastamisen edistäminen sekä avoimien ulko-/luontoliikuntaolosuhteiden saavutettavuuden ja käytön edistäminen. Kuntorataverkosto on matalan kynnyksen palvelu, joka palvelee kaiken ikäisiä järvenpääläisiä ympärivuotisesti. Myös kaupungin hyvinvointisuunnitelman yhtenä kehittämisen kärkenä on liikunnan lisääminen.

Sulka 2 –selvityksen (Suomen latu ja Jyväskylän kaupunki) mukaan kuntoratojen saavutettavuuteen tulee kiinnittää huomioita. Jokaisessa asutuskeskittymässä tulisikin olla yksi hyväkuntoinen kuntorata, joka liittyy yhdysreittien ja kevyen liikenteen verkon avulla kaupungin laajempaan kuntorataverkostoon. Selvityksessä ulkoilureittien kehittämisen kriteereiksi ovat selkeästi nousseet saavutettavuus, käyttäjäryhmäkohtainen ajattelu, reittien kunto ja valaistus sekä viitoitukset.

Yhdysreitin sijainti

Suunniteltu yhdysreitti sijoittuu Järvenpäässä Peltolan, Pietilän ja Isokyrön kaupunginosiin. Uuden reitin pituus on noin 3,3 km. Lisäksi kunnostetaan Tammelan puiston ja uuden yhdysreitin välinen noin 200 pituinen vanha ura. Hanke sisältää 3,5 metrin levyisen kivituhkapintaisen ulkoiluväylän, jossa on leveät pientareet. Pientareet mahdollistavat talvella n. 7 m levyisen hiihtoväylän teon. Suunnitelma sisältää kuivatuksen ja valaistuksen rakentamisen. Liikenteenohjausta täydennetään katusuunnitelman muutoksella tarvittavien suojateiden osalta. Uudet suojatiet sijoittuvat Laurilantielle ja Jämsänkadulle.

Yhdysreitin linjaus noudattaa pääosin yleiskaavaa 2040. Kuva yleiskaavan ja suunnitellun reitin sijoittumisesta kartalla liitteenä 1. Reittiin on tehty muutamia luontoarvoja paremmin huomioivia muutoksia. Reittiä tullaa tekemään luontoarvoja kunnioittaen. Rakentamisen edetessä katselmoidaan reittiä maastossa ja rakentamisen aikana tullaan tarvittaessa tekemään pieniä reittimuutoksia ja näin säilyttämään mm. arvokkaita puita.

Reittisuunnitelmat ja työselostus liitteissä 2-4.

 Yhdysreitin suunnittelussa on huomioitu mm. seuraavat luontoselvitykset:

  • Järvenpään huomionarvoisten kasvillisuuskohteiden ja putkilokasviesiintymien tilan tarkastukset vuonna 2016, Elina Manninen, Faunatican raportteja 50/2016
  • Järvenpään lepakkoselvitys 2018, Ville Vasko, Kati Suominen & Thomas Lilley, Faunatican raportteja 65/2018
  • Järvenpään uhanalaiset perhoset: vuoden 2016 havainnot ja arvio esiintymien nykytilasta, Kari Nupponen, Faunatican raportteja 44/2016
  •  Järvenpään liito-oravaselvitys 2017, Markku Heinonen, Elina Manninen, Kari Nupponen, Faunatican raportteja 30/2017
  • Järvenpään luontotyyppiselvitys 2015, Faunatica 2019
  • Järvenpään linnustoselvitys vuosina 2011–2012 Loppuraportti, Faunatica 2013
  • Lisäksi muut yleiset avoimet tietokannat luontoarvoista ja suojelukohteista

 

Suunnitelmien nähtävillä olo

Reittisuunnitelma on ollut julkisesti nähtävillä 18.3.2021- 31.3.2021 sekä reittisuunnitelmasta on pidetty yleisötilaisuus 24.3.2021 teamsilla. Suunnitelmaehdotukseen on voinut tutustua nähtävilläoloaikana myös kaupungin verkkosivuilla www.jarvenpaa.fi/asuminen-ja-ymparisto/kadut-ja-liikenne/katujen-ja-puistojensuunnittelu/nahtavilla-oleva-suunnitelmaehdotukset. Reittisuunnitelmasta jätettiin neljä (4) muistutusta, joihin on annettu vastaukset.   

Taloudelliset vaikutukset

Hankkeelle on varattu määrärahat investointiohjelmassa: investointikohde kuntoratojen kehittäminen.

Yhdysreitin rakentamisen kustannusarvio on 636 500 € (alv 0).

Investointimääräraha koostuu vuoden 2021 määrärahan siirrosta vuodelle 2022 sekä vuosille 2022–2024 budjetoiduista investointimäärärahoista.

Lisäksi hankkeelle on haettu liikuntapaikkarakentamisen avustus Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Avustuksen ehtona on, että avustuksen hakijalla on määräraha hankkeen toteuttamiseen.

Hanketta toteutetaan investointimäärärahojen puitteissa.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää lausuntonaan esittää, ettei lautakunnalla ole huomautettavaa reitin suunnitelmista.

Puoltavan päätöksen perusteella Järvenpään kaupungin maankäyttöjohtaja päättää maa-alueiden luovutuksesta yhdysreitin rakentamista varten.

Käsittely

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari selosti asiaa.  

Lassi Markkanen teki Jere Haaviston, Satu Haaparannan, Anna Pulkkisen ja Riina Kurkisen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: "Hyvinvointilautakunta päättää lausuntonaan esittää, että jatkovalmistelu tehdään luonnonsuojeluliiton muistutuksessa esiin nostettujen seikkojen mukaan."

Esittelijä muutti päätösehdotuksensa ensimmäisen lauseen muotoon: "Hyvinvointilautakunta päättää lausuntonaan esittää, että jatkovalmistelu tehdään luonnonsuojeluliiton muistutuksessa esiin nostettujen seikkojen mukaan."

Puheenjohtaja totesi asiasta tiedusteltuaan hyvinvointilautakunnan hyväksyneen esittelijän muutetun päätösehdotuksen yksimielisesti.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

hyvinvoinnin palvelualueen palvelualuejohtaja, kulttuurijohtaja, liikuntapaikkamestari, liikuntapäällikkö, liikuntapalveluiden asiantuntija