Kaupunginhallitus, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 LISÄPYKÄLÄ: Korona-avustus yhteisöille (lisäpykälä)

JARDno-2022-231

Valmistelija

  • Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: kulttuurijohtaja Sami Ylisaari ja hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots 

Korona-avustus Sykettä ja Sinfoniaa ry:lle

Järvenpään keskustan toritoiminnan ja keskustatapahtumien operaattorina toimii Sykettä ja Sinfoniaa ry. Operaattori on kilpailutettu vuonna 2020 ja sopimus on voimassa 30.9.2022 asti. Sopimuksella on kahden vuoden optiokausi, jonka käyttöönotosta päätetään toukokuun 2022 loppuun mennessä.

Keskustan operaattorista ja sen toiminnan merkityksestä

Sykettä ja Sinfoniaa ry vastaa kävelykatu Jannen tapahtumista sekä toimii yhteistyökumppanina ulkopuolisille tapahtumanjärjestäjille sekä Järvenpään kaupungin eri yksiköille. Yhdistyksen tapahtumia yhdistää pääsymaksuttomuus, ihmisystävällisyys, saavutettavuus, matalan kynnyksen osallistuminen sekä laaja-alainen yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Yhdistys on onnistunut yhdistämään tuotantoihinsa hyvin sisältölähtöisen ja kulttuuriystävällisen toimintatavan yhdistettynä yritysyhteistyöhön. 

Sykettä ja Sinfoniaa tekee viestinnän ja käytännön työn kautta Järvenpäätä tunnetuksi myös valtakunnallisesti yrittäjien ja markkinamyyjien keskuudessa potentiaalisena kaupanteon paikkana. Järvenpään markkinatapahtumat keräävät positiivista palautetta alan ihmisiltä poikkeuksellisen hyvästä ilmapiiristä ja positiivisesta asiakaspalvelusta tapahtumien yhteydessä.

Yhdistys on sopeuttanut omaa toimintatapaa vuodesta 2020 alkaen kaupungin rahoituksen lähes puolittuessa. Yhdistys on pyrkinyt kehittämään myyntiä ja lisäämään yhteistyötä ja sitä kautta kasvattamaan toiminnan resursseja. HYvänä esimerkkinä toimii Hyvää kierrättämässä -katukirpputoritoiminta kesäkaudella, jossa Syke koordinoi varsinaisen toiminnan, luvat, sisällöt ja katutason työt ja jossa toimintaa tukevat yritykset osallistuvat kuluihin yleishyödyllisen toiminnan hyväksi. Kesän 2020 Summer Street -tapahtuma organisoitiin kadun yritysten kanssa yhteistyössä kahden viikon varoitusajalla peruuntuneen PuistoBluesin tilalle ja tuloksena oli monipäiväinen tapahtumien sarja. Pilotti nostettiin esimerkkitapaukseksi Restel Ravintola -ketjussa valtakunnallisesti esimerkillisenä toimintatapana.

Sykettä ja Sinfoniaa yhdistyksen hallitus ja lähimmät sidosryhmät ovat koko yhdistyksen historian edustanut kattavaa läpileikkausta Järvenpään eri alojen toimijoista: Sykettä ja Sinfoniaa ry:n työryhmä koostuu yrittäjistä, yhdistysaktiiveista, tavallisista kaupunkilaisista, kulttuuri-ihmisistä ja keskustan taloyhtiöiden ihmisistä. Yhdistyksen hallituksessa on myös edustettuna kaikki edellä kuvatut ryhmät. Yhdistyksessä työskentelee kaksi osa-aikaista tapahtuma- ja tori-isäntää sekä tapahtumakohtaisesti töihin kutsuttavia tuottaja-tapahtumatekijöitä.

Taloudellisen tilanteen heikkeneminen korona-aikana

Yhdistyksen toiminnanjohtajan on ollut tarkoitus työskennellä kokoaikaisena ja muut työntekijät osa-aikaisesti; koronarajoitukset ovat kuitenkin vaikuttaneet toimintaan ja talouteen niin merkittävästi että toiminnanjohtaja on ollut pakotettu toimimaan osa-aikaisesti. Vaikka yhdistys oli varautunut taloudellisen tilanteen kiristymiseen 2020 jälkeisinä vuosina, on korona aiheuttanut tilanteen, jossa Sykkeen tuotot, jotka tulevat toripaikoista, terassipaikoista ja tapahtumatuloista (pääosin markkinoista) jäänet merkittävästi ennakoitua heikommiksi.

Koronan vuoksi menetetyt tulot vertailutuna vuosien 2018 - 2019 ja 2020 -2021 välillä on - 28 998 € euroa. Sykkeen toimittama materiaali tuottojen vähenemisestä lisämateriaalina.

Edellä esitetyn johdosta Sykkeen toimintakyky on laskenut ja toiminnan jatkuminen on mahdotonta ilman kaupungin tukea. Sykettä ja Sinfoniaa on kommunikoinut vaikeutuneesta taloudellisesta tilanteesta Järvenpään kulttuurijohtajalle koronakriisin ajan, mutta kaupungilla ei ole ollut keinoja kilpailutetun toiminnan tukemiseen. Vuodelle 2022 valtuuston hyväksymään talousarvioon on sisällytetty 500 000 euron määräraha, joka on  kohdennettavissa koronan jälkihoitoon kulttuuri- ja yhteisötoimintaan. Tämän määrärahan kautta voidaan Sykettä ja Sinfoniaa Ry:ta tukea, jotta sen toiminta voi edelleen jatkua.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Sykettä ja Sinfoniaa Ry:lle myönnetään kertaluontoinen 20 000 € tuki kattamaan vuosien 2020-2021 koronasta johtuvia taloudellisia menetyksiä ja mahdollistetaan näin yhdistyksen toimintaedellytysten jatkuminen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Sykettä ja Sinfoniaa ry, talouspalvelut, kulttuurijohtaja, hyvo palvelualuejohtaja