Kaupunginhallitus, kokous 17.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Aluevaalit 2022, vaalilautakuntien ja -toimikunnan ylimääräisten varajäsenten nimeäminen

JARDno-2021-2265

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Kneckt, katja.kneckt@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 7.12.2021 § 327, asia jätettiin pöydälle.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa vuonna 2022 toimitettavaa aluevaalia varten 

  1. yhdeksän (9) äänestysalueen vaalilautakuntaa, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme jäsentä sekä viisi varajäsentä sekä
  2. laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä ja kotiäänestystä varten yhden vaalitoimikunnan, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi jäsen sekä viisi varajäsentä.

 

Käsittely 

Kaupunginjohtaja muutti vaalilautakuntien ja -toimikunnan nimeämistä koskevaa päätösehdotusta siten, että päätösehdotuksen kohta 2 kuuluu seuraavasti:

"laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yhden vaalitoimikunnan, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi jäsen sekä viisi varajäsentä."

ja lisäsi päätösehdotukseen kohdan 3:

”kaupunginhallitus oikeuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakunnan kokoonpanoa minkä tahansa vaalilautakunnan jäsenellä tai varajäsenellä siten, että kaikki vaalilautakunnat Järvenpään kaupungissa ovat päätösvaltaisia.”

 

Tiia Lintula esitti, että vaalitoimikuntaan valitaan Katri Heino.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muuttaman ja täydentämän päätösehdotuksen mukaisesti.

Hyväksyttiin henkilövalinnat liitteen mukaisesti siten täydennettynä, että vaalitoimikunnan ensimmäiseksi varajäseneksi valittiin Katri Heino (VIHR).

Valmistelija

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 13.12.2021 § 333 asettanut vaalilautakunnat ja -toimikunnan aluevaaleja varten. Vaalityön turvaamiseksi kaupunginhallitus on oikeuttanut keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakunnan kokoonpanoa minkä tahansa vaalilautakunnan jäsenellä tai varajäsenellä siten, että kaikki vaalilautakunnat Järvenpään kaupungissa ovat päätösvaltaisia.

Kuhunkin vaalilautakuntaan kuuluu viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Koronapandemiatilanne on heikentynyt edelleen. Vaalilautakuntien näkökulmasta tämä merkitsee paitsi kohonnutta poissaoloriskiä myös tarvetta järjestää äänestystapahtumia ulkona. Vaalien toimittamiseen onkin syytä varautua nimeämällä ylimääräisiä varajäseniä yllättävien poissaolojen varalta.

Nyt nimettäviä ylimääräisiä varajäseniä ei nimetä mihinkään tiettyyn vaalilautakuntaan tai -toimikuntaan, vaan heitä voidaan kutsua tarpeen mukaan täydentämään minkä tahansa vaalilautakunnan tai -vaalitoimikunnan kokoonpanoa. Mahdollisuuksien mukaan täydentäminen tapahtuu siten, että vaalilautakunnan kokoonpano täydennyksen jälkeen on naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n mukainen. 

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus

  1. valitsee henkilöitä vaalilautakuntien ja -vaalitoimikunnan ylimääräisiksi varajäseniksi ja
  2. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan tarvittaessa määräämään ylimääräiset varajäsenet vaalilautakuntiin ja -toimikuntaan sopivaksi katsomallaan tavalla.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Nimettiin liitteestä ilmenevät henkilöt vaalilautakuntien ja -toimikunnan ylimääräisiksi varajäseniksi.

Tiedoksi

keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja, keskusvaalilautakunnan sihteeri, vaalilautakuntien ja -toimikunnan puheenjohtajat, nimetyt