Kaupunginhallitus, kokous 10.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Tuottavuusmäärärahan myöntäminen tieto- ja tiedolla johtaminen

JARDno-2021-2576

Valmistelija

  • Pekka Koponen, kehittämispäällikkö, pekka.koponen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Pekka Koponen, Markus Lauriala

Tieto- ja tiedolla johtaminen on Järvenpään kaupungin yksi merkittävimmistä kehityskohteista. Eri lähdejärjestelmien tietoja tullaan lähivuosina hyödyntämään yhä laajemmin tietoallas- ja tietovarastoratkaisussa. Vuoden 2020 aikana toteutettiin Järvenpään kaupungin tieto- ja tiedolla johtamisen toimintatapa. Sen avulla luotiin tekninen kyvykkyys ottaa laajoja tietomassoja tietoallas- ja tietovarastoratkaisuun. Lisäksi kuvattiin toimintamallit niin toiminnan tarpeiden hallintaan kuin teknisten toteutuksien hallintaan. Kehitystyön etenemiseen ja seurantaan otettiin käyttöön soveltuvin osin ketterä kehitysmenetelmä ja toteutettiin ensimmäiset pilottiraportit.

Vuoden 2021 aikana kartoitettiin laajemmin palveluiden tiedolla johtamisen tarpeita ja toteutettiin raportteja näiden tarpeiden pohjalta sekä kilpailutettiin asiantuntijapalvelut teknisiä toteutuksia varten. Strategisten tavoitteiden mukaisesti tulevina vuosina kaupungin palveluista tuotetaan tietoa johtamisen tueksi. Merkittävät uudet palveluiden tuottamiseen käytettävien operatiivisten lähdejärjestelmien datat tullaan liittämään osaksi tiedolla johtamisen palveluita. Näillä tehtävillä saavutetaan muun muassa seuraavat hyödyt:

- Järvenpään kaupungin johdolle näkyvyys kaupungin tietopääomaan 

- Datoja useista lähteistä voidaan yhdistää laajemman tiedon ja ymmärryksen saavuttamiseksi 

- Raportointi toimii päätöksenteon tukena

- Palveluille/toiminnalle paremmat edellytykset toiminnan tehostamiselle ja kehittämiselle

- Manuaalisen työn väheneminen

- Kustannussäästöt ja työajan tehokkaampi kohdentaminen 

- Keinoälyn ja analytiikan hyödyntäminen osana toiminnan suunnittelua, ennustamista, päätöksentekoa ja palveluiden tuottamista 

 

Henkilöstökulusäästöt perustuvat vuoden 2021 tiedolla johtamisen toteutuksiin. Vuoden 2021 toteutuksien perusteella yksi toteutus on säästänyt työaikaa noin 247 tuntia vuodessa. Vuoden 2022 osalta on arvioitu, että toteutuksia tehdään minimissään 15 kappaletta ja näin ollen työajansäästö tulee olemaan noin 3705 tuntia vuodessa. Laskentaperusteena on käytetty alemman toimihenkilön tuntipalkkaa (24€/h), vaikka todellisuudessa suuri osa tiedolla johtamisen projekteista palvelee kaupungin ylintä johtoa. Henkilökulusäästöjen lisäksi todellinen hyöty saadaan tuotetun tiedon perusteella tehtävistä paremmista päätöksistä.

 

Kaupunginvaltuuston 15.11.2021 § 113 talousarviopäätöksen mukaisesti kaupunginhallitus päättää kehitysinvestointimäärärahan käytöstä hankkeisiin, joiden kustannukset ovat yli 100.000 euroa.

 

TP 

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää kehitysinvestointimäärärahoista 250 000 euroa tieto- ja tiedolla johtamisen asiantuntijapalveluihin vuodelle 2022.  

 

Käsittely

Tietohallintojohtaja Toni Pallaspuro selosti asiakohtia § 3 ja 4.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tietohallintojohtaja, talousjohtaja, talouspalvelut